- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

«Ψαλίδι» στο κράτος πρόνοιας

30/04/13 Αρχείο Άρθρων,ΚΟΣΜΟΣ

Γράμμα από τα ξένα

 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Η χώρα που καθιέρωσε τα κοινωνικά επιδόματα τα κόβει για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα

 

Λονδίνο Του Ισαάκ Α. Καριπίδη 

 

«Το να ζητάμε να επιτευχθεί η πλήρης απασχόληση και ταυτόχρονα να αρνούμαστε τη σημαντική συμμετοχή του κράτους είναι σαν να λέμε «ναι» στον σκοπό και «όχι» στα μέσα». Αυτή ήταν η κεντρική ιδέα του σερ Ουίλιαμ Μπέβεριτζ, του «αρχιτέκτονα» των κοινωνικών επιδομάτων εδώ στην Αγγλία. Ο Μπέβεριτζ τον Μάιο του ’44 παρουσιάζει στη τότε βρετανική κυβέρνηση μια εμπεριστατωμένη μελέτη με τον τίτλο «Πλήρη απασχόληση σε μια ελεύθερη κοινωνία». Η εισήγησή του γίνεται δεκτή και το όνομά του από τότε αποτελεί σύμβολο του κράτους πρόνοιας.

 

Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που καθιερώνει το πρώτο οργανωμένο και καθολικό σύστημα επιδομάτων. Στόχος της είναι να βοηθήσει τους εξαντλημένους οικονομικά και κοινωνικά πολίτες της να ορθοποδήσουν. Και η αλήθεια είναι ότι ώς ένα μεγάλο βαθμό τα κατάφερε. Μετά ακολούθησαν και άλλες χώρες που αντέγραψαν ή «έκλεψαν» ιδέες από το βρετανικό μοντέλο.

 

Σχεδόν 70 χρόνια μετά η κυβέρνηση Κάμερον, σε μια προσπάθεια -όπως υποστηρίζει- να «περιορίσει το δημόσιο έλλειμμα», ξεκίνησε από τις αρχές του μήνα και εφαρμόζει σταδιακά ένα πρόγραμμα περικοπών και αλλαγών στα κοινωνικά επιδόματα.

Μεταξύ των περικοπών συμπεριλαμβάνονται:

 

*Μείωση του επιδόματος ενοικίου για νεαρούς ανέργους κάτω των 25

 

*Μείωση του επιδόματος στέγασης για όσους μένουν σε σπίτια με άδεια δωμάτια, μέτρο το οποίο αναμένεται να πλήξει αρκετούς αναπήρους

 

*Κατάργηση της αύξησης των επιδομάτων με βάση τον πληθωρισμό (εξαιρείται το επίδομα αναπηρίας)

 

*Κατάργηση της αύξησης του επιδόματος τέκνων για ανέργους γονείς που αποκτούν περισσότερα παιδιά.

 

*Πιο αυστηρός έλεγχος στο δικαίωμα που έχουν οι Βρετανοί πολίτες για δωρεάν νομική βοήθεια κ.ά.

 

Από τις περικοπές δεν εξαιρείται ούτε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ετσι προβλέπεται μείωση του προσωπικού με στόχο να εξασφαλιστούν 6 δισ. ευρώ. Αποφασίστηκε ότι από εδώ και πέρα ιδιωτικές εταιρείες θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες Υγείας σε δημόσια νοσοκομεία αν φυσικά πληρούν τις προϋποθέσεις. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για κρυφή ιδιωτικοποίηση, ενώ οι γιατροί και το προσωπικό του νοσοκομείου εκτιμούν ότι η δουλειά τους θα υποβαθμιστεί. Εξάλλου χθες ξεκίνησε να εφαρμόζεται η ενοποίηση των βοηθημάτων με το λεγόμενο «καθολικό επίδομα» στο οποίο ουσιαστικά ενσωματώνονται έξι βασικές παροχές.

 

Βρετανοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «τις μεγαλύτερες και πιο δραστικές αλλαγές στην Ιστορία της χώρας. Είναι ουσιαστικά ένα τεράστιο κούρεμα που σταδιακά θα μεγαλώσει την ψαλίδα φτωχών πλουσίων και θα δημιουργήσει κοινωνική ανισότητα. Ενώ παράλληλα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις κοινωνικές παροχές». Από την άλλη μεριά, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή αυτών των μέτρων όταν θα ολοκληρωθούν θα αποφέρουν πάνω από 22 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

 

[email protected]

 

 

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=46222