- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Μια εισαγγελική πρόταση που διχάζει
30/04/13 Αρχείο Άρθρων,ΕΛΛΑΔΑ
Πρότεινε για έξι από τους νεαρούς που κατηγορούνται για διακίνηση ναρκωτικών στη Χίο να δικαστούν με τη κατηγορία της «συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση». Εντονες αντιδράσεις από τους δικηγόρους υπεράσπισης
ΧΙΟΣ Του Γιώργου Παγούδη
[1]Αντιμέτωποι με βαριές ποινές που φτάνουν μέχρι και την ισόβια κάθειρξη βρίσκονται πλέον έξι από τους νεαρούς που δικάζονται ανάμεσα σε συνολικά 34 κατηγορούμενους για την υπόθεση της διακίνησης ναρκωτικών στη Χίο.
Ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και αντεισαγγελέας Εφετών Βορείου Αιγαίου κ. Καψιμάλης στην εισήγησή του πρότεινε την ενοχή των συγκεκριμένων για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση» καταλογίζοντάς τους τη δημιουργία των αυτοαποκαλούμενων «Loco’s» με σκοπό, όπως τόνισε, «τον έλεγχο της αγοράς ναρκωτικών» στο ακριτικό νησί.
«Φαινομενικά δεν υπήρχε ομαδικό κέρδος. Κοινός σκοπός όμως ήταν ο έλεγχος της αγοράς και ο καθορισμός των τιμών». Ο ίδιος διέκρινε την ύπαρξη δομής «που δεν χρειάζεται να είναι αυστηρά δομημένη και ούτε με πλήρως οργανωμένη δράση» κατατάσσοντας παράλληλα τους έξι εκ των κατηγορουμένων σε αρχηγικά και απλά μέλη της οργάνωσης αυτής. Σε ορισμένους μάλιστα από αυτούς καταλόγισε το ιδιαίτερα επιβαρυντικό στοιχείο της διάδοσης ναρκωτικών σε ανήλικους «όχι μόνο ως προσφορά αλλά και ως πρόσκληση για χρήση».
«Δεν είμαι από αυτούς που ηθικολογούν και κουνούν το δάχτυλο απέναντι σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση. Ας ζητήσουν συγγνώμη από εκεί που πρέπει. Αυτοί δημιούργησαν μια μεγάλη πληγή στην κοινωνία της Χίου που τώρα αρχίζει να κλείνει, αλλά πλέον δεν αποτελούν κίνδυνο Μόνο όμως αν θεραπευτούν και επανέλθουν θα κλείσει οριστικά η πληγή που άφησαν» κατέληξε, ζητώντας την ενοχή τους και για σειρά αδικημάτων που σχετίζονται με τη διακίνηση ναρκωτικών.
Ο ίδιος ζήτησε και την πλήρη απαλλαγή ορισμένων εκ των άλλων κατηγορούμενων καθώς και την ενοχή των υπολοίπων για πιο μικρά αδικήματα.
Πυρ ομαδόν από τους συνηγόρους
Η εισαγγελική πρόταση επέφερε σημαντικές αντιδράσεις ανάμεσα στους δικηγόρους υπεράσπισης, που στο σύνολό τους καταφέρθηκαν εναντίον της κατηγορίας περί οργάνωσης ακόμα και αν οι εντολείς τους αθωώνονταν από αυτή.
Στο στόχαστρό τους ακόμα μπήκαν και οι τηλεφωνικές υποκλοπές που οδήγησαν στην εξάρθρωση του κυκλώματος χαρακτηρίζοντας την πρακτική αυτή ακόμα και ως «μη σύννομη», αφού, όπως υπενθύμισαν, οι ηχογραφήσεις ουδέποτε έφτασαν στα χέρια τους, ώστε να ελεγχθεί η πιστή μεταφορά τους κατά την απομαγνητοφώνηση ή ακόμα και η πληρότητά τους.
«Ο νόμος αυτός στοχεύει κυρίως στην τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, ενώ ορίζει και τις προϋποθέσεις που εδώ δεν τηρούνται» αντέτεινε η κ. Ελίζα Βόζενμπεργκ, συνήγορος υπεράσπισης του φερόμενου ως αρχηγού της οργάνωσης 33χρόνου Ι. Κ. υπενθυμίζοντας παράλληλα και την έλλειψη της εργαστηριακής ανάλυσης για την ταυτοποίηση της φωνής που ακούγεται με τον κάτοχο της συσκευής. «Εδώ δεν υπήρξε ούτε η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, ούτε οι κρίσιμες ποσότητες ναρκωτικών, ούτε τα χρηματικά ποσά, ούτε αποδείχτηκε κοινή δράση ή σκοπός» σημείωσε, καλώντας το δικαστήριο «να μην ξεχνά ότι μιλάμε για νεαρά παιδιά με κατεστραμμένες ψυχές». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι υπόλοιπες αγορεύσεις που φρόντισαν να αποδομήσουν την κατηγορία, αναφέροντας δεδικασμένα που αφορούσαν μέχρι και τη διακίνηση τεράστιων ποσοτήτων ναρκωτικών, όπως 100 τόνων κοκαΐνης, κατά την εκδίκαση των οποίων η συγκεκριμένη κατηγορία έπαψε να ισχύει ακόμα και με απόφαση του Αρείου Πάγου.
Να σημειωθεί ότι στην ανάλογη δίκη ανήλικων κατηγορούμενων για την ίδια υπόθεση, που προηγήθηκε, οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν από αυτή τη βαρύτατη κατηγορία.
«Ανοίγει τον ασκό του Αιόλου»
Αρκετοί ήταν ακόμη οι νομικοί που δεν έκρυψαν την ανησυχία τους από την εισαγγελική πρόταση, αφού, όπως είπαν, «όλο και συχνότερα τελευταία, κατηγορούμενοι που υπερβαίνουν τους τρεις στον αριθμό για την ίδια υπόθεση έρχονται αντιμέτωποι με την κατηγορία περί «σύστασης εγκληματικής οργάνωσης»». Διακεκριμένοι νομικοί, όπως οι κύριοι Μαντάς, Τσοβόλας, Φίλιος, Εμμανουηλίδης και άλλοι ανέφεραν πλήθος επιχειρημάτων που καταρρίπτουν την εισαγγελική πρόταση, με τον έναν εξ αυτών μάλιστα να χαρακτηρίζει «παιδική χαρά» τη φερόμενη ως εγκληματική οργάνωση, αναφέροντας επιπλέον ότι ακόμα και το Συμβούλιο Εφετών Βορείου Αιγαίου, με απόφαση της Ολομέλειας, εκφράζει αμφιβολίες και διαφωνίες για την αξιοποίηση τηλεφωνικών συνακροάσεων.
«Πιστεύει κανείς ότι ο νομοθέτης είχε αυτά τα παιδιά στο μυαλό του όταν νομοθετούσε περί «σύστασης οργάνωσης»» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλιος αναφέροντας και τη διεθνή συνθήκη του Παλέρμο περί αυτού του ορισμού και ζητώντας τη μετατροπή του κατηγορητηρίου σε αυτό το σημείο, ώστε να αφορά τη σύσταση συμμορίας και όχι εγκληματικής οργάνωσης.
Η τελική απόφαση του δικαστηρίου ανακοινώνεται αύριο.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=46425
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε