- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Αρθρο-γροθιά για την ξενοφοβική βία

14/05/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΧΙΟΥΓΚ ΓΟΥΙΛΙΑΜΣΟΝ

 

Η Γερμανία πλέον δείχνει προβληματισμένη από την εκλογική άνοδο της Χρυσής Αυγής

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Αρθρο-κόλαφο για την Χρυσή Αυγή και την ξενοφοβία στην Ελλάδα, του διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ευρώπη, Χιουγκ Γουίλιαμσον (Hugh Williamson), δημοσίευσε χθες η μεγάλης κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», με τίτλο «Χτυπημένος σαν σκυλί». Ο Γουίλιαμσον τονίζει ότι στη χτυπημένη από την κρίση Ελλάδα αυξάνεται το μίσος εναντίον των ξένων, κάτι που η Ευρώπη δεν θα πρέπει να επιτρέψει.

 

Οπως αναφέρεται -μεταξύ άλλων- «οι επιθέσεις εναντίον των μεταναστών από το Αφγανιστάν και την Αφρική είναι στην ημερήσια διάταξη, αλλά οι περισσότερες ούτε καν που δηλώνονται σε επίσημη αρχή.

 

Δεν τιμωρούνται οι υπεύθυνοι

 

Ενάντια σε αυτήν την κατάσταση η Ελλάδα πρέπει να κάνει κάτι, σε συνεργασία με τη Γερμανία αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της Ε.Ε. Οι επιθέσεις αποτελούν σημαντικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το χειρότερο είναι ότι υπό κανονικές συνθήκες οι υπεύθυνοι δεν τιμωρούνται. Ούτε η αστυνομία ούτε κάποια άλλη κρατική αρχή προσπαθεί σοβαρά να φέρει τους ενόχους στη Δικαιοσύνη. Αυτή η ατιμωρησία καταστρέφει την ψευδαίσθηση ότι στην Ευρώπη, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, επικρατούν ανεκτικότητα και ειρήνη».

 

Η Human Rights Watch κατέγραψε μεταξύ του Νοεμβρίου του 2011 και του πρώτου μισού του 2012 δεκάδες ρατσιστικές επιθέσεις. «Το κύμα της βίας δεν σταματά. Τον Νοέμβριο του 2012 ο Αιγύπτιος Ουαλίντ Τάλεμπ, ο οποίος ζει παράνομα στην Ελλάδα και εργάζεται σε φούρνο, ζήτησε τα δεδουλευμένα του. Τότε το αφεντικό του και κάποιοι φίλοι του τού πέρασαν μία αλυσίδα στο λαιμό, τον περιέφεραν σαν να ήταν σκύλος στην περιοχή και τον χτύπησαν, όπως ο ίδιος ανέφερε σε δημοσιογράφο. Οταν κατάφερε να σωθεί και να φτάσει στο νοσοκομείο, οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν επειδή δεν είχε χαρτιά. «Νόμιζα ότι θα πεθάνω. Το πρόβλημα όμως δεν ήταν ότι δεν είχα χαρτιά, αλλά το ότι με είχαν χτυπήσει», δηλώνει ο ίδιος. Εναντίον των δραστών ασκήθηκε δίωξη για πλημμέλημα και δεν έχουν ακόμα καταδικαστεί.

 

Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα, ακόμα και μερικοί βρισκόμενοι σε θέσεις εξουσίας, δεν γνωρίζουν αυτήν την πτυχή της κρίσης. Κατά την άποψή τους η Ελλάδα έχει ήδη πάρα πολλά προβλήματα και θεωρούν ότι η ρατσιστική βία θα εκλείψει από μόνη της, αν μεταρρυθμιστεί το ελαττωματικό σύστημα παροχής ασύλου και η οικονομία αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι. Αυτές οι απόψεις μπορεί να ακούγονται αληθοφανείς, αλλά αποκρύπτουν ότι το πρόβλημα μεγαλώνει και αρχίζει να στρέφεται και εναντίον άλλων ευπαθών κατηγοριών, όπως είναι οι ομοφυλόφιλοι. Επίσης ανησυχητικό είναι ότι ορισμένοι πολιτικοί παραμένουν απαθείς, επειδή φοβούνται τη λαϊκίστικη αντίδραση της Χ.Α. Ετσι όμως δεν καταπολεμάται η εκτεταμένη ξενοφοβία. Οταν το Human Rights Watch παρουσίασε στο ελληνικό Κοινοβούλιο τον Νοέμβριο του 2012 τα αποτελέσματα της έρευνάς του σε σχέση με την ξενοφοβική βία, ένα μέλος κυβερνητικού κόμματος χαρακτήρισε τους ξένους που έρχονται στην Ελλάδα “κατσαρίδες”.

 

Αυξανόμενες αποδείξεις

 

Και η Γερμανία παίζει σημαντικό ρόλο, ανεξάρτητα από την πίεση στις σχέσεις των δύο χωρών εξαιτίας της επιβολής μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα. Η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να καταλαβαίνει τι συμβαίνει και τον περασμένο Δεκέμβριο παραδέχτηκε σε ερώτηση ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι υπάρχουν αυξανόμενες αποδείξεις σε σχέση με την ύπαρξη ξενοφοβικής βίας στην Ελλάδα. Εδειξε προβληματισμένη για την εκλογική επιτυχία της Χ.Α. και αναγνώρισε ότι είναι φασιστικό ή νεοναζιστικό κόμμα. Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι αιτούμενοι ασύλου δεν αντιμετωπίζονται καλά στην Ελλάδα και γι’ αυτό δεν επαναπροωθεί μετανάστες. Ακόμα και τώρα η Γερμανία βοηθά την Ελλάδα στον έλεγχο των συνόρων της, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί η ξενοφοβική βία».


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=49739