- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Οι νέες φωνές του ελληνικού θεάτρου έχουν τον θεσμό τους

14/05/13 ART,Αρχείο Άρθρων

Οι Αναγνώσεις για έκτη συνεχή χρονιά στο Εθνικό Θέατρο (15-19 Μαΐου)

 

Καταξιωμένη διοργάνωση στη συνείδηση του κοινού, αναδεικνύει και στηρίζει τις προσπάθειές τους, παρουσιάζοντας τα έργα τους με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών. Την επιμέλεια έχει πάντα η θεατρολόγος Σίσσυ Παπαθανασίου

 

Της Εφης Μαρίνου

 

 

getFile (44) [1]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

getFile (45) [2]

 

 

 

 

 

 

 

Οι ανοιξιάτικες Αναγνώσεις, που επιμελείται κάθε χρόνο η Σίσσυ Παπαθανασίου, ξεκινούν την Τετάρτη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζοντας επτά νέους αλλά και παλαιότερους συγγραφείς. Η διοργάνωση συνεχίζει με επιτυχία την πορεία της για έκτη συνεχόμενη χρονιά στο Εθνικό Θέατρο ως «Αναγνώσεις» και για ενδέκατη συνολικά, αφού τα πρώτα χρόνια τη γνωρίσαμε ως Αναλόγιο κάνοντας την εκκίνησή της το 2005 από το «Αλεκτον».

 

«Επιθυμώ και ελπίζω η διοργάνωση να πάρει ακόμα περισσότερο θεσμική μορφή και γι' αυτό παλεύω», λέει η Σίσσυ Παπαθανασίου. «Ολα αυτά τα χρόνια δόθηκε βήμα στη σύγχρονη νεοελληνική δραματουργία, αναδείχθηκαν νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες που υπηρετούν το θέατρο από διάφορες θέσεις: συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιοί. Ο θεσμός έχει καταξιωθεί ακριβώς επειδή υπήρχε ανάγκη έκφρασης. Το σύγχρονο ελληνικό έργο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το ευρωπαϊκό. Αξίζει τον κόπο να κινητοποιηθούμε για την προώθησή του στο εξωτερικό. Γι' αυτό απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός, συνεργασία με φορείς αλλά και πρόσωπα σε θέσεις-κλειδιά που μπορούν να βοηθήσουν, να συνδράμουν».

 

-«Το Δέντρο» της Μαρίας Λαϊνά: «Α. Πάντως, αν κάποιος θελήσει να μας κουνήσει από δω, εμείς θα μείνουμε ακούνητοι. Ακίνητοι. Στύλος. Σύμφωνοι; Β. Μην το συζητάς. Α. Οχι, γιατί μερικές φορές άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε. Β. Δεν μιλάμε για μας. Α. Σωστό. Δεν μιλάμε για μας! Εμείς λοιπόν θα μείνουμε στύλος. Το πολύ πολύ να κλείσουμε το μάτι».

 

Με τρόπο ποιητικό ξεκινά η πρώτη Ανάγνωση (Τετάρτη 15 Μαΐου, στις 18.00) με το έργο της Μαρίας Λαϊνά «Το Δέντρο» από την ομάδα Dame Blanche σε σκηνοθεσία Χρύσας Καψούλη. Ενα δέντρο κυριαρχεί. Το δέντρο ως κέντρο του κόσμου. Γύρω του άνθρωποι αλληλοσυμπληρούμενοι, συνδέονται μαζί του και ο καθένας το βλέπει με διαφορετικό τρόπο. Ερμηνεύουν ο Βασίλης Βασιλάκης, Στράτος Τζώρτζογλου, Μαρία Ριζιώτη, Σπύρος Βάρελης.

 

-«Το μάτι της τίγρης» της Χρύσας Σπηλιώτη: «Προσπαθώ να μιλήσω σε κάποιους σε μια γλώσσα που δεν ξέρω, να τους εξηγήσω ποια είμαι, πώς σκέφτομαι, πώς τρώω, πώς κάθομαι, πώς μ’ αρέσει να ζω, αλλά δεν τα καταφέρνω. Πάω να τα πω στη γλώσσα μου κι έχω ξεχάσει ακόμα και τις δικές μου λέξεις».

 

Το έργο της Χρύσας Σπηλιώτη «Το μάτι της τίγρης» ζωντανεύει την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 18.00 σε σκηνοθεσία Σοφίας Διονυσοπούλου. Μέσα σ' ένα παλιατζίδικο, σ' ένα φανταστικό μέλλον, ανάμεσα σε σπασμένα αγάλματα, θραύσματα του παρελθόντος, αναδύεται σαν όνειρο ή σαν εφιάλτης η ιστορία κάποιων ανθρώπων.

 

Η συγγραφέας λέει ότι το έργο της διαδραματίζεται σε μια «αγορά χρυσού»: «Σ’ ένα απροσδιόριστο μέλλον που επικοινωνεί με το μακρινό παρελθόν. Εξω, στην πόλη που καταρρέει, διαδίδονται αρχαίοι μύθοι και τελετουργίες φανατίζοντας μεγάλη μερίδα του κόσμου. Η ιδιοκτήτρια της «αγοράς χρυσού» προσπαθεί να ξεφύγει απ’ τον αρχηγό των φανατικών που νομίζει πως την καταδιώκει. Ενας νεο-μεσαιωνικός θρύλος για την οπισθοδρόμηση του πολιτισμού».

 

Ερμηνεύουν οι Μαρία Γουλά, Ναταλία Δραγούμη, Ευαγγελία Καπόγιαννη, Βασίλης Μαργέτης, Σήφης Πολυζωίδης, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος. Οι Παντελής Λαλεδάκης και Αγγελική Λαπάκη, στα κρουστά.

 

-«Η μικρή μας χώρα» του Ζαφείρη Βάλβη: ΓΙΩΡΓΗΣ: Αλί… ΑΛΙ: Ναι; ΓΙΩΡΓΗΣ: Πού πήγε η προφορά σου; ΑΛΙ: Την άλλαξα. Εκανα μεγάλη προσπάθεια, εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια δεν έχω πια. Ξέρεις πώς είναι αυτά. ΓΙΩΡΓΗΣ με χωριάτικη προφορά: Ξέβρω Αλί μου, εγώ δεν ξέβρω; Τι να σου λέγω τώρα… ΑΛΙ: Α, και Γιώργη μου, όχι Αλί. Μιχάλη με φωνάζουν πλέον.

 

Στη μεγαλύτερη πόλη μιας μικρής χώρας διαδραματίζεται το έργο του Ζαφείρη Βάλβη «Η μικρή μας χώρα», που παρουσιάζεται την Παρασκευή 17 Μαΐου στις 18.00 σε σκηνοθεσία Ζωρζίνας Τζουμάκα. Το έργο, που χρησιμοποιεί τη δομή του θεατρικού έργου του Θόρντον Ουάιλντερ «Η μικρή μας πόλη», έχει τόπους δράσης ένα χρωματοπωλείο, μια μοντέρνα εταιρεία στο κέντρο της πόλης και το σπίτι μιας αγροτικής οικογένειας σε ένα ορεινό χωριό. «Βρισκόμαστε στην πόλη μιας σύγχρονης, μοντέρνας και αναπτυγμένης μικρής χώρας», σχολιάζει το έργο του ο συγγραφέας. «Της χώρας μου. Το έργο διεισδύει στην καθημερινότητα τριών νέων και των οικογενειών τους για είκοσι χρόνια παρακολουθώντας τις μεταβολές στη ζωή τους».

 

Ερμηνεύουν οι Τάσος Αντωνίου, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Χρυσοβαλάντης Κωστόπουλος, Ευγενία Μαραγκού, Ιουλία Σιάμου, Γιώργος Τάτσης.

 

-«Το ζεϊμπέκικο» της Λείας Βιτάλη. Ακολουθεί την ίδια μέρα στις 19.00 από το Studio Mαυρομιχάλη σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή.

 

Το έργο αντλεί από τη ζωή και την προσωπικότητα ενός λαϊκού συνθέτη. Παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες της ζωής του Λευτέρη, ενός άντρα ντυμένου στα μαύρα. Με ένα τσιγάρο και μια μπίρα στο χέρι ο Λευτέρης αναπολεί τις γυναίκες της ζωής του, τα περιστατικά που τον στιγμάτισαν, τα χρόνια της νιότης του, τις διαψεύσεις που ακολούθησαν. Περνούν από μπροστά του όλοι οι άνθρωποι, οι κρίσιμες συναντήσεις, αλλά κυρίως τα τραγούδια.

 

«Το έργο μιλάει για τον έρωτα, το πάθος, την καταστροφή, την Ελλάδα που ετοίμασε το σήμερα, μέσα από την ιστορία ενός ανθρώπου που αγάπησε και αγαπήθηκε πολύ, που κυνηγήθηκε και απογειώθηκε, που έκανε τον εαυτό του παρανάλωμα του πάθους, σφραγίζοντας την εποχή του και φέρνοντας ο ίδιος πάνω του τη σφραγίδα της ιστορίας», λέει η συγγραφέας.

 

Ερμηνεύουν οι Γιώργος Νινιός, Στέλλα Κρούσκα, Μαρία Κατσούλη.

 

-«Αποκλειστικά δική σας» του Μιχάλη Ανθη. Ηρωίδα σ' αυτό το ψυχογράφημα που σκηνοθετεί η Εστέρ Αντρέ Γκονζάλεθ (Σάββατο 18 Μαΐου στις 19.00) είναι μια αλλιώτικη νοσοκόμα. Η Αντιγόνη, αποκλειστική νοσοκόμα, αναλαμβάνει πάσης φύσεως ασθενείς. Εχέμυθη, απόλυτα αφοσιωμένη στο καθήκον της. Αυτή τη φορά έχει ραντεβού με έναν άντρα, που έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα. Κι όταν εμφανιστεί όλα ανατρέπονται.

 

«Μια νοσοκόμα που «μπαινοβγαίνει» στον κόσμο των ασθενών της, αποκωδικοποιεί ύστατα βλέμματα, φράσεις, κινήσεις και χάνεται σ’ ένα ανελέητο «κυνηγητό» με τον εαυτό της, που δεν εννοεί να την αφήσει ήσυχη αν δεν φανερωθεί όλη η αλήθεια», λέει ο συγγραφέας. Θα βρίσκεται στη σκηνή μαζί με την ερμηνεύτρια Κωνσταντίνα Τακάλου. Το σκηνικό και τα κοστούμια έχει επιμεληθεί ο Χρίστος Κωνσταντέλλος.

 

«Η ηρωίδα είναι μια γυναίκα που σ' όλη της τη ζωή γνώρισε τη βία. Μοναδική διέξοδος γι' αυτήν ήταν η φαντασία και τα βιβλία», λέει η σκηνοθέτις.

 

-«Η Φανερωμένη» της Ρούλας Γεωργακοπούλου: «Οταν ήρθε η ώρα να διαλέξει ανάμεσα στην αρετή και την κακία, ξαπλώθηκε φαρδιά-πλατιά στο πάτωμα. Της παραθέσαμε όλα τα δυνατά επιχειρήματα, είδαμε όμως ότι το καθυστερούσε και τη φορτωθήκαμε στην πλάτη εναλλάξ. Τότε η Φανερωμένη ξεσήκωσε την πολυκατοικία με τα ποιήματά της»… Η «Φανερωμένη» παρουσιάζεται το Σάββατο 18 Μαΐου στις 19.00 σε σκηνοθεσία της κινηματογραφίστριας Κατερίνας Ευαγγελάκου και μουσική Σταύρου Γασπαράτου. Αλλά και τους φωτισμούς επιμελήθηκε άνθρωπος του σινεμά: ο Γιώργος Αργυροηλιόπουλος.

 

Το κείμενο που ερμηνεύει η Μαρία Ζορμπά αφορά ένα κορίτσι έντεκα χρόνων, ούτε παιδί ούτε έφηβη. Σ’ αυτή τη «μη ηλικία», η παιδική παντοδυναμία υποχωρεί και η πρώιμη σεξουαλικότητα έρχεται σαν πρόχειρο διαγώνισμα για αδιάβαστους… Αυτοδίδακτη και μόνη μπροστά σ’ αυτά τα νέα δράματα, η Φανερωμένη (ή το είδωλό της) προσπαθεί να βγάλει συμπέρασμα με μοναδικό βοήθημα τα σχολικά της βιβλία και τη στρεβλή παιδεία της δικτατορίας.

 

«H Φανερωμένη είναι μονόλογος για δύο φωνές και μια υπερδραστήρια σκιά: μια εξωτερική φωνή, μια εσωτερική και μια διεισδυτική μητέρα», λέει η συγγραφέας. «Η πρώιμη σεξουαλικότητα χτυπά το 11χρονο κορίτσι σαν αιφνίδιο κακό στην καρδιά της χούντας των συνταγματαρχών. Η Φανερωμένη αγωνίζεται να διαχειριστεί την ορμονική της έκρηξη, μόνη και σιωπηλή με μοναδικό βοήθημα τη διαστροφική παιδεία της δικτατορίας. Κατά διαστήματα επεμβαίνει σωστικά το ποίημα του Γιοφυριού της Αρτας για να πει την προαιώνια αλήθεια ότι δεν υπάρχει πολιτισμός ή επανάσταση που δεν έχει αίμα γυναίκας στα θεμέλιά του. Αφιερωμένο εξαιρετικά στα κορίτσια, που έπεσαν στη χαραμάδα της Ιστορίας και επιβίωσαν».

 

-«Η εκκρεμότητα» του Τσιμάρα Τζανάτου: «Μια φορά και έναν καιρό ένας άνθρωπος αποφασίζει να κάνει λέξεις τα αποσιωπητικά του. Να ανασυνθέσει τον εαυτό του εκ του μηδενός. Να μπουσουλήσει στο τίποτα. Αυτό αφηγείται η «Εκκρεμότητα»», λέει ο συγγραφέας για το έργο του, που ανεβαίνει από την ομάδα Nova Melancholia σε σκηνοθεσία Βασίλη Νούλα. Η παράσταση κλείνει τις φετινές Αναγνώσεις την Κυριακή 19 Μαΐου στις 18.00.

 

Δύο πρόσωπα σαν ένα μιλάνε για όσα εκκρεμούν και για όσα επικρέμανται… Ενας άντρας και μια γυναίκα ασφυκτιούν εγκλωβισμένοι σε ένα παράξενο κουκλόσπιτο. Προσπαθούν να θυμηθούν, να ανακαλέσουν την αρχή της ιστορίας, ανάμεσα σε μακρινούς παραμορφωμένους ήχους και αντίλαλους. Στον παράδοξο κόσμο της «Εκκρεμότητας», οι ήρωες επιχειρούν να χωρέσουν την ύπαρξή τους και ν' αντέξουν το βάρος μιας βίαιης πραγματικότητας.

 

Ερμηνεύουν οι Βίκυ Κυριακουλάκου, Φίλιππος Παπαχριστοδούλου, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου.

 

[email protected]

 

ΙΝFO: Τιμή εισιτηρίου: 5 €. Πληροφορίες και εισιτήρια στα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου, τηλ. 210 5288170-1, 210 5288173

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=49887