- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ενα «Τσακάλι» στο Εφετείο
14/05/13 Αρχείο Άρθρων,ΚΟΣΜΟΣ
ΓΑΛΛΙΑ Χωρίς δικηγόρους, αφού ο Νικολάς Μαδούρο αρνήθηκε να καλύψει τα έξοδα, άρχισε η δίκη σε δεύτερο βαθμό -για επιθέσεις προ 30 ετών- του υπερτρομοκράτη βενεζουελανικής καταγωγής Κάρλος-Ιλιτς Ραμίρες Σάντσες
Παρίσι Tης Ηρας Φελουκατζή
[1]Στο Παρίσι άρχισε χθες η δίκη σε δεύτερο βαθμό από το Εφετείο Κακουργημάτων του «επαγγελματία επαναστάτη» Κάρλος, για τέσσερις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από τριάντα χρόνια στη Γαλλία. Μυθική φυσιογνωμία ο 63χρονος Κάρλος – Ιλιτς Ραμίρες Σάντσες, υπήρξε επί 20 χρόνια υπ' αριθμόν ένα δημόσιος κίνδυνος και σύμβολο της τρομοκρατίας.
Οι δύο Γάλλοι συνήγοροί του και οι ξένοι δικηγόροι του δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο, γιατί ο Βενεζουελάνος κατηγορούμενος τους ζήτησε να μην παραστούν στην ακροαματική διαδικασία. «Απαγόρευσα στους δικηγόρους μου να έλθουν να με υπερασπιστούν. Δεν ενεργώ εναντίον του δικαστηρίου και δεν έχω καμιά πρόθεση να σαμποτάρω τη δίκη», προσδιόρισε. Εξήγησε ότι διαμαρτύρεται με αυτό τον τρόπο για την άρνηση των αρχών της Βενεζουέλας να αναλάβουν τα έξοδα της υπεράσπισής του και χαρακτήρισε την άρνηση αυτή «σαμποτάζ».
Στήριξη Τσάβες
Ο Κάρλος είχε την υποστήριξη του Ούγκο Τσάβες μέχρι τον θάνατο του πρώην προέδρου, ο οποίος τον χαρακτήριζε «καλό φίλο» και «άξιο μαχητή των επαναστατικών αγώνων» υπέρ των λαών. Ο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος εξελέγη τον Απρίλιο για να διαδεχτεί τον Τσάβες, είχε επισημάνει πριν από την έναρξη της δίκης στη Γαλλία τον «φόβο» μιας «ομάδας ανώτερων αξιωματούχων» της Βενεζουέλας να δουν τον Κάρλος να επανέρχεται κάποια στιγμή στη χώρα του. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να σαμποτάρει τη δίκη και εύχεται την ομαλή διεξαγωγή της. Σύμφωνα με τον Φρανσίς Βουϊλεμέν, έναν από τους δικηγόρους του Κάρλος, ανώτατοι αξιωματούχοι έχουν μπλοκάρει την ανάληψη των εξόδων υπεράσπισής του.
Για να προχωρήσει η δίκη, ο Κάρλος ζήτησε από το δικαστήριο να ορίσει αυτεπαγγέλτως δικηγόρους που θα τον εκπροσωπήσουν. «Δεν γνωρίζουν την υπόθεση, εγώ όμως τη γνωρίζω. Ακόμα κι αν υπάρξει εξασθένηση της υπεράσπισης, θα τα καταφέρουμε», δήλωσε.
Η δίκη στο Εφετείο από δικαστικούς ειδικευμένους στην εκδίκαση «πράξεων τρομοκρατίας» αναμένεται ότι θα διαρκέσει ώς τις 26 Ιουνίου. Η Γερμανίδα Κρίστα Φρέλιχ, 70 ετών, η οποία δικάζεται και πάλι για μία μόνο επίθεση αφού είχε αθωωθεί πρωτοδίκως, ενημέρωσε το δικαστήριο ότι δεν σκοπεύει να μεταβεί στο Παρίσι από τη Γερμανία όπου ζει σήμερα. Ο Κάρλος, τον οποίον καταζητούσαν επί χρόνια αστυνομίες πολλών χωρών, συνελήφθη τον Αύγουστο του 1994 στο Σουδάν και έκτοτε δεν έχει βγει από τις γαλλικές φυλακές. Το 1997 σε πρώτη δίκη κρίθηκε ένοχος για τον φόνο το 1975 στο Παρίσι τριών ανδρών, δύο από τους οποίους ήταν αστυνομικοί, και καταδικάστηκε οριστικά σε ισόβια κάθειρξη. Σε νέα δίκη τον Δεκέμβριο του 2011 καταδικάστηκε επίσης σε ισόβια για τέσσερις επιθέσεις που είχαν πραγματοποιηθεί το 1982 και το 1983 στη Γαλλία, οι οποίες είχαν προκαλέσει τον θάνατο 11 ανθρώπων και 150 τραυματίες.
Ο Ιλιτς Ραμίρες Σάντσες άσκησε έφεση εναντίον αυτής της ετυμηγορίας. Στην πρωτόδικη ακροαματική διαδικασία είχε αρνηθεί την παραμικρή ανάμιξή του στις επιθέσεις. Είχε ωστόσο διεκδικήσει τον τίτλο «επαγγελματίας επαναστάτης» και ισχυρίστηκε ότι δίνοντας «μάχη» σκότωσε «1.500 ώς 2.000» ανθρώπους. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κίνητρο των επιθέσεων του 1982 – 1983, στις οποίες ο Κάρλος κατηγορείται για συνέργεια, ήταν να επιτευχθεί η απελευθέρωση της Γερμανίδας συντρόφου του Μαγκνταλένα Κοπ και του Ελβετού Μπρουνό Μπρεγκέ, που ήταν μέλη της οργάνωσής του και είχαν συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 1982 στο Παρίσι με όπλα και εκρηκτικά. Μια επιστολή προς το υπουργείο Εσωτερικών απαιτούσε την απελευθέρωσή τους με τελεσίγραφο που περιλάμβανε απειλές για βομβιστικές επιθέσεις εναντίον της Γαλλίας, οι οποίες και σημειώθηκαν. Στο έγγραφο αυτό είχαν αναγνωριστεί τα αποτυπώματα του Κάρλος.
Το άνοιγμα των αρχείων των μυστικών υπηρεσιών των πρώην κομμουνιστικών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, όπου ο Κάρλος και οι σύντροφοί του είχαν καταφύγει στην αρχή της δεκαετίας του 1980, προσέφερε τα κύρια στοιχεία για να απαγγελθούν κατηγορίες κατά του Ιλιτς Ραμίρες Σάντσες. Ο ίδιος αρνείται πως τα έγγραφα αυτά έχουν οποιαδήποτε αξιοπιστία και αμφισβητεί επίσης την ύπαρξη της επιστολής ανάληψης της ευθύνης, το πρωτότυπο της οποίας έχει εξαφανιστεί.
www.ira-feloukatzi.fr
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=49948
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε