- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Νέο έγκλημα, νέα «άγρια απεργία»

15/05/13 Αρχείο Άρθρων,ΚΟΣΜΟΣ

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ Μετά τη δολοφονία συνδικαλιστή από αγνώστους στα ορυχεία πλατίνας, όπου η αστυνομία είχε εκτελέσει εν ψυχρώ απεργούς, οι εργάτες ξέσπασαν με μια κινητοποίηση που δεν κήρυξε κάποιο συνδικάτο

 

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

 

getFile (56) [1]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Κατέβασαν» ξανά χθες τα εργαλεία τους οι εργάτες στα ορυχεία εξόρυξης πλατίνας Lonmin της Νότιας Αφρικής, θέατρο της περσινής μαζικής δολοφονίας από αστυνομικούς δεκάδων απεργών μεταλλωρύχων, που είχε συγκλονίσει τη διεθνή κοινή γνώμη. Η αφορμή για τη νέα «άγρια» απεργία, η οποία δεν έχει επισήμως κηρυχθεί από τα συνδικαλιστικά σωματεία, φαίνεται να πηγάζει από την οργή που προκάλεσε στους εργαζόμενους η δολοφονία το περασμένο Σάββατο 46χρονου στελέχους του κραταιού συνδικάτου AMCU από αγνώστους, που τον πυροβόλησαν εν ψυχρώ τέσσερις φορές σε τοπικό μπαρ της πόλης Ρούστενμπουργκ κι έγιναν καπνός.

 

Το θύμα επρόκειτο να καταθέσει ως μάρτυρας ενώπιον ειδικής επιτροπής, στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης των πρωτοφανών αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ απεργών στα ορυχεία και ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας, άνδρες της οποίας είχαν ανοίξει πυρ κι είχαν σκοτώσει μέσα σε ένα απόγευμα 34 εργάτες τον Αύγουστο του 2012 στην περιοχή Μαρικάνα, αναβιώνοντας μνήμες του απαρτχάιντ…

 

Η εκτέλεση του συνδικαλιστή έριξε «λάδι» στην κλιμακούμενη διαμάχη μεταξύ του ριζοσπαστικού AMCU, που αύξησε κατακόρυφα τα μέλη του μετά το περσινό μακελειό, και του «αντίπαλου», πάλαι ποτέ παντοδύναμου συνδικάτου NUM, που πρόσκειται στο κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο του Τζέικομπ Ζούμα. Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής δέχεται δριμεία κριτική όχι μόνο για τους χειρισμούς του στην υπόθεση Μαρικάνα, αλλά και για την εγκατάλειψη μεγάλης μερίδας πολιτών της χώρας, που συνεχίζουν να ζουν σε καθεστώς βαθιάς ανέχειας. Ο αναβρασμός στα ορυχεία έχει τις ρίζες του στις κραυγαλέες εισοδηματικές ανισότητες και τους μισθούς πείνας που λαμβάνει η συντριπτική πλειονότητα του εργατικού τους δυναμικού, το οποίο αποτελείται κατά κύριο λόγο από αναλφάβητους κατοίκους φτωχών, αγροτικών περιοχών.

 

Από χθες οι εργασίες στα ορυχεία της Lonmin έχουν παραλύσει, με τους απεργούς να στήνουν οδοφράγματα και να διαδηλώνουν ειρηνικά, φωνάζοντας όμως «πολεμικά» συνθήματα κατά του συνδικάτου NUM. Η κινητοποίηση φαίνεται πως θα συνεχιστεί και σήμερα, καθώς ακτιβιστές σκοπεύουν να παρεμποδίσουν όσους αποφασίσουν να εμφανιστούν στις δουλειές τους. Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε καθίζηση 6,6% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και η τιμή της πλατίνας αυξήθηκε κατά 1,5%.

 

Η Lonmin, ο 3ος μεγαλύτερος κολοσσός παραγωγής λευκόχρυσου στον κόσμο, απείλησε τους μεταλλωρύχους με απόλυση αν συνεχίσουν την άτυπη απεργία. Παρά τις οικονομικές απώλειες που υπέστη πέρσι, η εταιρεία παρουσιάζει φέτος ανάκαμψη κι εμφανίζει κέρδη προ φόρων εξαμήνου ύψους 54 εκατομμυρίων δολαρίων, τα τριπλά δηλαδή σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλός της, μιλώντας στο Reuters, προειδοποίησε τα συνδικάτα να περιορίσουν τις προσδοκίες τους εν όψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων για τους μισθούς των εργαζομένων, καθώς η επιχείρηση παραμένει «υπό πίεση» παρά τα κέρδη.

 

Η επανέναρξη των εργασιών στα ορυχεία είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την οικονομία της χώρας, διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών της Νότιας Αφρικής, ενώ ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι Αρχές δεν θα επιτρέψουν να μετατραπεί η περιοχή Μαρικάνα σε «προπύργιο ανομίας», καθώς εκφράζονται φόβοι για νέα, επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης. Η συνολική παραγωγή της βιομηχανίας εξόρυξης λευκόχρυσου στη χώρα καταβαραθρώθηκε πέρσι στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και μια δεκαετία.

 

Επιδιώκοντας να επιστρέψει σε τροχιά αυξημένης κερδοφορίας, η μεγαλύτερη επιχείρηση παραγωγής πλατίνας παγκοσμίως, η Anglo American Platinum (Amplats), επανεξετάζει τα σχέδια αναδιάρθρωσης για τις μονάδες της στη Νότια Αφρική μετά την οργισμένη αντίδραση κυβέρνησης και συνδικάτων και τώρα σχεδιάζει να προβεί σε 6.000 απολύσεις, αντί για 14.000 όπως είχε αρχικά ανακοινώσει…

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=50357