- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Mπλόκο στις περιουσίες

15/05/13 Αρχείο Άρθρων,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Εφορία ζητάει να μάθει το νερό που ήπιαμε, το ρεύμα που καταναλώσαμε και τα έργα τέχνης που αγοράσαμε…

 

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

getFile (63) [1]«Αγριεύει» η Εφορία με τους φορολογούμενους που θα εντοπίζει με το αμερικανικό μοντέλο ελέγχου να έχουν δηλώσει μικρότερα εισοδήματα σε σχέση με τα πραγματικά, τα οποία θα προσδιορίζονται με βάση τις καταθέσεις, τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας και τις αγορές καταναλωτικών και μη αγαθών, ακόμη και έργων τέχνης.

 

Στις περιπτώσεις που από τον έλεγχο προσδιορίζεται σημαντική απόκρυψη εισοδήματος, για παράδειγμα άνω των 100.000 ευρώ, θα ασκούνται ποινικές διώξεις, ενώ για τους «μικρούς» φοροφυγάδες προβλέπεται η φορολόγηση του επιπλέον πλούτου με τον ανώτερο συντελεστή.

 

Οι νέες τεχνικές ελέγχου

 

Αυτά προβλέπει η απόφαση με τις νέες τεχνικές ελέγχου που θα ακολουθεί εφεξής η Εφορία προκειμένου να προσδιορίσει τα εισοδήματα 8,5 εκατ. φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

 

Στοιχεία όπως είναι τα δάνεια, τα μετρητά στην τράπεζα, οι λογαριασμοί ρεύματος, ύδρευσης και τηλεφωνίας αλλά και οι πάσης φύσεως αγορές καταναλωτικών και μη αγαθών ( σ.σ. ακόμη και έργων τέχνης αξίας ) θα «καρφώνουν» τα πραγματικά εισοδήματα των πολιτών στην Εφορία.

 

Πρώτες στη λίστα για έλεγχο θα βρίσκονται υποθέσεις για τις οποίες:

 

* υφίσταται αδικαιολόγητος πλουτισμός (περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις)

 

* παρουσιάζονται μεγάλες δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογούμενου φυσικού προσώπου (ατομικά και οικογενειακά) ή και της επιχείρησης στην οποία μπορεί να συμμετέχει

 

* τα δηλωθέντα εισοδήματα από άσκηση ατομικής επιχείρησης ή ελευθερίου επαγγέλματος δεν αποκλίνουν σημαντικά από το εκάστοτε αφορολόγητο όριο. Στην περίπτωση αυτή εντάσσονται και φυσικά πρόσωπα μέλη εταιρειών (οποιασδήποτε μορφής) με ζημιογόνα αποτελέσματα

 

* δεν τηρούνται ή δεν επιδεικνύονται τα βιβλία και τα στοιχεία του Κώδικα

 

* υπάρχουν πληροφορίες για παράνομα ή και αδήλωτα εισοδήματα με βάση τις αγορές και τις δαπάνες (επαγγελματικές, ατομικές, οικογενειακές) που έχουν πραγματοποιηθεί.

 

Στις πιο πάνω υποθέσεις περιλαμβάνονται και αυτές για τις οποίες μία ή περισσότερες πηγές εισοδήματος παραμένουν ανέλεγκτες.

 

Σε ό,τι αφορά τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου που θα χρησιμοποιούνται αυτές θα είναι τρεις:

 

1. Η πρώτη θα επικεντρώνεται στην ανάλυση της ρευστότητας. Θα διυλίζει έσοδα, αγορές, δαπάνες και περιουσιακά στοιχεία του ελεγχόμενου.

 

2. Η δεύτερη θα δίνει έμφαση στην καθαρή θέση του ελεγχόμενου. Η τεχνική αυτή αναδημιουργεί το οικονομικό ιστορικό του ελεγχόμενου και προσδιορίζει το φορολογητέο εισόδημα λαμβάνοντας υπόψη όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα διαθέσιμα κεφάλαια. Αφαιρούνται από τα έσοδα οι υποχρεώσεις σε προσωπικό, οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο. Δημιουργείται ιστορικό με όλες τις λοιπές πηγές προέλευσης του εισοδήματος.

 

3. Η τρίτη συγκρίνει τραπεζικές καταθέσεις και δαπάνες σε μετρητά του ελεγχόμενου. Με τη μέθοδο αυτή παρακολουθείται η κίνηση των διαθεσίμων κεφαλαίων του φορολογούμενου είτε με την κατάθεση αυτών σε χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς είτε με την ανάλωσή τους σε διάφορες συναλλαγές με χρήση μετρητών. Συγκρίνει αυτές τις καταθέσεις με τις αγορές και τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν.

 

Το «καρέ» των ελέγχων θα συμπληρώνουν πληροφορίες που θα συλλέγονται από τράπεζες, ιδιωτικά σχολεία και από στοιχεία που θα προσκομίζει ο φορολογούμενος.

 

Οπως στοιχεία για ακίνητα (οικόπεδα, κτίσματα κ.λπ. )και κινητά μέσα, επενδύσεις, συμμετοχές, καταθέσεις και μετρητά αλλά και για έργα τέχνης, συλλογές και λοιπά τιμαλφή η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ το καθένα.

 

 

 

 

 

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=50386