- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ομπάμα-γκεϊτ εν όψει;

16/05/13 Αρχείο Άρθρων,ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ Απειλή αποτελεί για τον πρόεδρο το σκάνδαλο με τη μεροληπτική αντιμετώπιση από την αμερικανική εφορία εις βάρος νεοσυντηρητικών οργανώσεων που συνδέονταν με τη δεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών, το Tea Party

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

getFile (26) [1]getFile (25) [2]Οι «οιωνοί» μάλλον δεν είναι καλοί για όσους σπεύδουν να επαινέσουν το μοντέλο ελέγχου της αμερικανικής εφορίας (IRS) ως άψογο παράδειγμα προς μίμηση από την Ελλάδα. Το πρόβλημα δεν είναι η πολυδιαφημισμένη αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας, αλλά οι καταγγελλόμενες ως «σκοτεινές» μέθοδοι που -καθ' υπέρβασιν των αρμοδιοτήτων της- ενίοτε εφαρμόζει. Συνέβη επί προεδριών του Φραγκλίνου Ρούσβελτ, του Τζον Κένεντι, του Ρίτσαρντ Νίξον και του Μπιλ Κλίντον, γράφει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal. Και τώρα κινδυνεύει να σημαδέψει και τη δεύτερη προεδρική θητεία του Μπαράκ Ομπάμα…

 

Ως «κερασάκι στην τούρτα» -μετά τις αποκαλύψεις για απόπειρα συγκάλυψης από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της τρομοκρατικής επίθεσης στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη και για παρακολούθηση τηλεφώνων του διεθνούς πρακτορείου Associated Press από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης- το νέο σκάνδαλο μεγατόνων «έσκασε» με τη δημόσια παραδοχή του IRS ότι μερολήπτησε σε βάρος νεοσυντηρητικών οργανώσεων, κατά… προτίμηση όσων σχετίζονται με το Tea Party (δεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών).

 

Το μεμπτό εν προκειμένω δεν είναι μόνον η διενέργεια στοχευμένων εξονυχιστικών ελέγχων στις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανώσεις, που -στο σύνολό τους- από τη μία απαλλάσσονται βάσει νόμου από την καταβολή φόρων (σε 75 από αυτά ανακλήθηκε το αφορολόγητο καθεστώς), και από την άλλη θεωρούνται συχνά ύποπτα για «ξέπλυμα» πολιτικού χρήματος στις ΗΠΑ, χάρη στα χαλαρά περιθώρια του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων. Το ζητούμενο είναι ότι αξίωναν έγγραφες απαντήσεις σε μία λίστα 55 ερωτημάτων, που κυμαίνονταν από την πολιτική τους απήχηση έως τα ονόματα στελεχών και δωρητών τους (μάλιστα, ορισμένα από τα στοιχεία διέρρευσαν επιλεκτικά σε αμερικανικά ΜΜΕ).

 

Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Reuters, η πρακτική αυτή άρχισε να εφαρμόζεται το 2010. Εντατικοποιήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο της αμφίρροπης προεδρικής αναμέτρησης του 2012. Και, σε κάθε περίπτωση, αποτελεί εξόφθαλμη υπέρβαση της δικαιοδοσίας του IRS, σε βαθμό παραβίασης των συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών! «Θα θέλαμε να ζητήσουμε συγγνώμη», δήλωσε λακωνικά, εκ μέρους του IRS, η διευθύντρια του αρμόδιου τμήματος για τις φοροαπαλλαγές, Λόις Λέρνερ. Ομως, οι διαβεβαιώσεις της ότι οι έλεγχοι δεν ήταν πολιτικά υποκινούμενες -θέση που εν πολλοίς υιοθετεί το σχετικό πόρισμα που παρουσίασε χθες ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών- εξόργισαν ακόμη περισσότερο τους Ρεπουμπλικανούς, που αξιώνουν εδώ και τώρα παραιτήσεις, καταγγέλλοντας «γκανγκστερικές» μεθόδους.

 

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος -αρμόδιος για τον διορισμό του επικεφαλής του IRS- χαρακτήρισε την υπόθεση εξωφρενική, επιχειρώντας σαφώς να πάρει αποστάσεις. Με καθυστέρηση τριών ημερών από την αποκάλυψη του σκανδάλου, δήλωσε τη Δευτέρα ότι πληροφορήθηκε για το σκάνδαλο από τα ΜΜΕ!. Και δεσμεύτηκε ότι οι υπεύθυνοι θα εντοπιστούν και θα τιμωρηθούν. Ενα 24ωρο αργότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ερικ Χόλντερ (η καρέκλα του οποίου τρίζει, λόγω του σκανδάλου Associated Press) διέταξε τη διενέργεια έρευνας από το FBI…

 

Ομως, οι Ρεπουμπλικανοί αδημονούν. Ηδη κραυγάζουν στα τηλεοπτικά «παράθυρα» και στα δημοσιογραφικά μικρόφωνα για σκάνδαλο τύπου Γουότεργκεϊτ! Και προετοιμάζονται πυρετωδώς για ακροάσεις και έρευνες επιτροπών στο Κογκρέσο, σε αναζήτηση ενός κοινού παρονομαστή στα τρία προεδρικά σκάνδαλα (IRS, Βεγγάζη και ΑΡ): αυτόν της κατάχρησης εξουσίας από τον Λευκό Οίκο!

 

Ακόμη όμως κι εάν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, τα σοβαρά προβλήματα για τον Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται ότι τώρα αρχίζουν. «Η πολιτική διαμάχη», παρατηρεί εύστοχα το Bloomberg, «αναμένεται να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την διακομματική συναίνεση στη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού νόμου, στην αύξηση του ορίου δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και στην επίτευξη συμφωνίας για την αλλαγή των κανόνων για αυτόματες περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό». Και στο μεσοδιάστημα, επισημαίνει το Reuters, «ο IRS θα έχει συρθεί στην διακομματική διαμάχη, την ώρα που δέχεται ήδη ασφυκτικές πιέσεις για τη ρύθμιση εκκρεμών υποθέσεων που άπτονται της προεκλογικής χρηματοδότησης των κομμάτων, καθώς για φορολογικά ζητήματα, που θα προκύψουν από την μεταρρύθμιση Ομπάμα στο εθνικό σύστημα υγείας»…

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=50631