- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

ΣΥΡΙΖΑ Η πάλη των τάσεων!

19/05/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

Με αντικείμενο την τελική επεξεργασία των προσυνεδριακών κειμένων, του κανονισμού του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και του καταστατικού του συνεδριάζει σήμερα και αύριο η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στο «Σινέ Κεραμεικός». Ο ρόλος των τάσεων, η ύπαρξη των συνιστωσών και η δυνατότητα για την κατάρτιση λιστών αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συζήτηση, καθώς οι πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ωθούν τις διαφορετικές πλευρές να καθορίσουν τη στάση τους.

 

Στόχος του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, που θα «ανοίξει» τις διαδικασίες σήμερα στις 10 το πρωί, είναι να ξεκαθαρίσει το πνεύμα των προτάσεών του, αλλά και να ξεδιπλώσει το σκεπτικό πίσω από αυτές. Στελέχη που ενστερνίζονται τις απόψεις του σημείωναν ότι ουδέποτε πρότεινε την απαγόρευση των τάσεων ή τον περιορισμό της πολιτικής ζύμωσης εντός του σχηματισμού. «Κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο» έλεγαν χαρακτηριστικά, ενώ επισήμαιναν ότι η προτεινόμενη αυτοδιάλυση των συνιστωσών θα προφυλάξει τον σχηματισμό από την «ομοσπονδιοποίησή» του, ενώ η απουσία των ξεχωριστών λιστών θα δίνει το σήμα της ενότητας και της σύνθεσης.

 

Η πλειοψηφία

 

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για αυτοδιάλυση των συνιστωσών βρίσκει σύμφωνη την «πλειοψηφία» του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό της, ενώ η ΚΟΕ (Ρινάλντι) εμφανίζεται να ακολουθεί το σκεπτικό Τσίπρα.

 

Οι οργανώσεις της ΑΝΑΣΑ (ΑΚΟΑ, Ρόζα, Ανένταχτοι) εμφανίζονται έτοιμες να αφήσουν πίσω τα δομημένα οργανωτικά σχήματά τους, χωρίς ωστόσο να θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξουν πιέσεις προς άλλες οργανώσεις που πιθανόν οδηγήσουν σε διαλυτικά φαινόμενα. Και όλα αυτά με φόντο της πρόθεση της «Αριστερής Ενότητας» του ΣΥΝ να διαμορφωθεί μια μεγάλη «τάση» στο μετασυνεδριακό τοπίο, που θα «χωρά» από στελέχη των «Πλατφόρμας 2010» (Μπαλάφας, Δούρου) μέχρι τις κινηματικές οργανώσεις της ΑΝΑΣΑ.

 

Το ζήτημα που φαίνεται να απασχολεί περισσότερο την πλειοψηφία είναι η δυνατότητα για κατάρτιση λιστών. Εκεί οι εκτιμήσεις είναι διαφορετικές και ενέχουν τις θεωρήσεις για το κεκτημένο του ΣΥΝ και τη δημοκρατική αντιπροσώπευση των διαφορετικών απόψεων. Στελέχη με εμπειρία στα εσωκομματικά ζητήματα εκτιμούσαν πάντως ότι σχετικές αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν τελεσίδικα στην τρέχουσα συνεδρίαση της Κ.Ε., αλλά να αποφασίζονται κάθε φορά από το εκάστοτε εκλογικό σώμα. Με αυτό τον τρόπο η Κ.Ε. θα κληθεί να αποφασίσει για το αν θα υπάρξουν λίστες μόνο κατά την εκλογή των αντιπροσώπων, ενώ για την εκλογή των μετέπειτα οργάνων, οι αποφάσεις θα ληφθούν από το ίδιο το συνέδριο.

 

Η μειοψηφία

 

Τη μεγαλύτερη αντίθεση στις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα εγείρουν κυρίως η ΚΕΔΑ (Γ. Θεωνάς) και οι Ενεργοί Πολίτες (Μ. Γλέζος). Χαρακτηριστικά ο Γιάννης Θεωνάς σημείωνε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών ήταν αυτός που έφτασε να λαμβάνει το 27%» και πρόσθετε ότι η αντιπρόταση της ΚΕΔΑ αφορά την εκπροσώπευση των συνιστωσών στα όργανα με συγκεκριμένο και ίδιο αριθμό μελών από την κάθε μία. Οσο δε για την κατάργηση της δυνατότητας για λίστες στις εσωκομματικές εκλογές, σχολίαζε ότι δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να υποπέσει σε λογικές «πλειοψηφικών συστημάτων», ενώ για την «πολυγλωσσία» σημείωνε ότι αυτή δεν προέρχεται από τις συνιστώσες, αλλά αυτό το φαινόμενο υπήρχε και στην εποχή του ΣΥΝ.

 

Αντίθετη στην αυτοδιάλυση των συνιστωσών εμφανίζεται και η ΔΕΑ (Νταβανέλος, Μπόλαρη). Στελέχη της σημείωναν χτες ότι η οργάνωση θεωρεί πως δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για την αυτοδιάλυση των συνιστωσών, ενώ δεν διεκδικεί σε καμία περίπτωση «ειδικά προνόμια» και τάσσεται υπέρ του σχήματος «ένα μέλος – μία ψήφος». Οσο για το ζήτημα των διαφορετικών λιστών τα στελέχη θεωρούν ότι πρόκειται για «απαράδεκτη πρόταση» που πλήττει την εσωτερική δημοκρατία. Αντίστοιχο σκεπτικό ακολουθεί και η οργάνωση «Κόκκινο» (Πάνος Κοσμάς).

 

To «Αριστερό Ρεύμα» (Π. Λαφαζάνης) αναμένεται να υψώσει τους τόνους κυρίως στο ζήτημα των λιστών. Ενδεικτικό του κλίματος ήταν κείμενο της Σόφης Παπαδόγιαννη στο iskra.gr, όπου σημείωνε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο «θα αποτρέψει μέχρις εξαφανίσεως την ύπαρξη και διάδοση διαφορετικών απόψεων στο κόμμα, πέραν εκείνων της ηγετικής πλειοψηφίας», ενώ «αυτή τη δημοκρατική κατάκτηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να την απεμπολήσει», καθώς «η εμπέδωση στον ΣΥΡΙΖΑ της αρχής της ενότητας στη διαφορετικότητα είναι ένα από τα στοιχεία εκείνα που του επέτρεψαν στους δύσκολους καιρούς να αντέξει στις δοκιμασίες». Για την αυτοδιάλυση των συνιστωσών, το «Ρεύμα» προτείνει «ανοχή» και να δοθεί χρονικό περιθώριο στις οργανώσεις να αποφασίσουν τι θα πράξουν.

 

10-14 Ιουλίου το συνέδριο

 

Το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί 10 με 14 Ιουλίου και πιθανότατα στο γήπεδο Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο. Θα προηγηθεί προσυνεδριακός διάλογος από τις 25 Μαΐου μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ ο αριθμός των συνέδρων παραμένει αδιευκρίνιστος, καθώς στην Κ.Ε. θα αποφασιστεί το «μέτρο» αντιπροσώπευσης.

 

[email protected]

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=51595