- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ασαντ: «Είμαι εδώ για να μείνω»!

20/05/13 Αρχείο Άρθρων,ΚΟΣΜΟΣ

ΣΥΡΙΑ Σε συνέντευξή του ο Σύρος ηγέτης δηλώνει πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί ποτέ ούτε να συνδιαλεχθεί με τους αντάρτες, ενώ διέψευσε και τα σενάρια περί χρήσης χημικών

 

Του Γιώργου Τσιάρα 

 

getFile (3) [1]Δύο αργεντίνικα μέσα ενημέρωσης επέλεξε –διόλου τυχαία– ο Μπασάρ αλ Ασαντ για να παραχωρήσει συνέντευξη, την πρώτη εδώ και πολλούς μήνες. Σε αυτήν, ο Σύρος ηγέτης ξεκαθαρίζει πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί «ποτέ», και καταγγέλλει πως οι δυτικές καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση ενάντια στον λαό της δεν είναι παρά μια πρόφαση για να προχωρήσει σε στρατιωτική εισβολή στη χώρα.

 

«Nαι» σε διαπραγματεύσεις

 

Ο Ασαντ δήλωσε -στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Telam και την εφημερίδα Clarin- πως είναι μεν διατεθειμένος να διαπραγματευτεί για τον τερματισμό των συγκρούσεων, αλλά όχι και να συζητήσει με τους «τρομοκράτες», όπως αποκαλεί τους Σύρους αντάρτες. Οταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την προτροπή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι να παραιτηθεί, ο Ασαντ είπε ότι η παραίτηση «ισοδυναμεί με φυγή», και διευκρίνισε πως δεν θα παραιτηθεί ποτέ. «Δεν ξέρω αν ο Κέρι ή κάποιος άλλος έχει λάβει εντολή από τον συριακό λαό να μιλά εξ ονόματός του για το ποιος θα μείνει και ποιος θα φύγει. Αυτό θα το αποφασίσει ο συριακός λαός στις προεδρικές εκλογές του 2014», υπογράμμισε.

 

Για τα χημικά όπλα ο Ασαντ ήταν εξίσου κάθετος: «Οι κατηγορίες ότι η Συρία χρησιμοποίησε χημικά όπλα και οι συζητήσεις για την παραίτησή μου αλλάζουν καθημερινά», είπε ο Σύρος πρόεδρος. «Πιθανότατα τις χρησιμοποιούν (σ.σ. τις κατηγορίες) ως πρελούδιο για τον πόλεμο εναντίον της χώρας μας. Δεν αποκλείω έναν πόλεμο της Δύσης εναντίον της Συρίας. Η Δύση ψεύδεται και χαλκεύει αποδείξεις για να εξαπολύει πολέμους. Αυτή είναι η παράδοσή της» για την προετοιμασία της κοινής γνώμης, πρόσθεσε.

 

«Είπαν ότι χρησιμοποιούμε χημικά όπλα εναντίον κατοικημένων περιοχών. Θα ήταν λογικό να είχαμε 10-20 θύματα, αν τα όπλα αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί εναντίον μιας πόλης ή μιας κωμόπολης;» διερωτήθηκε, για να δώσει μόνος του την απάντηση: «Η χρήση τους θα σήμαινε τον θάνατο χιλιάδων, ίσως και δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων μέσα σε λίγα λεπτά. Ποιος θα μπορούσε να κρύψει κάτι τέτοιο;», δήλωσε ο Ασαντ, ενώ σύμφωνα με τους δημοσιογράφους το προεδρικό μέγαρο της Δαμασκού δονούνταν ελαφρά από μακρινές βολές πυροβολικού, στα προάστια της πρωτεύουσας.

 

Ο Ασαντ προφανώς νιώθει ενισχυμένος από τις τελευταίες εξελίξεις στο πολεμικό πεδίο, καθώς ο συριακός στρατός κατέλαβε έπειτα από σφοδρό βομβαρδισμό και πολύνεκρες οδομαχίες το Κουσέιρ, βασικό προπύργιο των ανταρτών στην επαρχία της Χομς, θέτοντας υπό τον έλεγχο του την κεντρική πλατεία και το Δημαρχείο της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες, στην τελική επιχείρηση κατάληψης του Κουσέιρ τις καθεστωτικές δυνάμεις συνέδραμαν και μέλη της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολά. Να σημειωθεί ότι το Κουσέιρ, που βρίσκεται στην κεντρική επαρχία Χομς και πάνω στο στρατηγικό άξονα που συνδέει τη Δαμασκό με τα παράλια, τελεί υπό αντάρτικο έλεγχο εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ οι αντικαθεστωτικοί ελέγχουν και αρκετά χωριά στη γύρω περιοχή, που τα τελευταία 24ωρα βομβαρδίζονται ανηλεώς από πυροβολικό και αεροσκάφη του Ασαντ.

 

Κυβερνητική αντεπίθεση 

 

Και σε άλλα σημεία της χώρας όμως οι κυβερνητικές δυνάμεις αντεπιτίθενται, εξαπολύοντας εκκαθαριστικές επιχειρήσεις -με συλλήψεις και έρευνες σε σπίτια- στη συνοικία Χαλμπούνι, στο κέντρο της Δαμασκού, ενώ βλήματα πυροβολικού έπληξαν αντάρτικες θέσεις στις κωμοπόλεις Αντάρ και Μοανταμιγιάτ αλ Σαμ κοντά στην πρωτεύουσα, αλλά και στην κωμόπολη Γιαμπρούντ όπου, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ο στρατός «κατέστρεψε εργαστήρια κατασκευής βομβών και σκότωσε τρομοκράτες από τη Σαουδική Αραβία, την Τυνησία, τη Λιβύη και το Αφγανιστάν»…

 

Στο διπλωματικό πεδίο, τέλος, ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε χτες πως θα συνεδριάσει επειγόντως την Πέμπτη σε μια νέα προσπάθεια για την διεξαγωγή διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για τον τερματισμό των εμφύλιων συγκρούσεων στη Συρία.

 

Η ευρεία σύσκεψη

 

Στην ευρεία σύσκεψη θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών του Κατάρ, της Αλγερίας, του Σουδάν, της Αιγύπτου, του Ομάν και του Ιράκ, που θα συζητήσουν για τη συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον σχετικά με αυτή τη διάσκεψη, η οποία προβλέπει διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

 

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συμμετάσχουν επίσης στη σύνοδο για να «παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στη Συρία, υπό το φως της ρωσο-αμερικανικής συμφωνίας», πρόσθεσε. Τι διάσκεψη να γίνει, όμως, όταν η αντιπολίτευση θέτει ως βασικό προαπαιτούμενο για διάλογο την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ απαραίτητη προϋπόθεση για διάλογο, ενώ ο ίδιος ορκίζεται πως δεν θα παραιτηθεί ποτέ;

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=51768