- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Οι τρεις πονοκέφαλοι του Σαμαρά

20/05/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από το success story της Κίνας ο πρωθυπουργός επιστρέφει στην εγχώρια porca miseria αντιμέτωπος με τρεις πιεστικές εκκρεμότητες: τα νομοσχέδια για τον ρατσισμό και τη φορολόγηση ακινήτων αλλά και τις απολύσεις στο Δημόσιο

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

getFile (23) [1]H προβολή του ελληνικού success story στην Κίνα πήγε καλά για τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και την πολυπληθή επιχειρηματική αντιπροσωπεία, η ολιγόωρη επίσκεψη εργασίας στο Μπακού άφησε υποσχέσεις για τη θέση της Ελλάδας στον νέο ενεργειακό χάρτη, τώρα η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να δει και την porca miseria.

 

Οσο θετικές είναι οι εντυπώσεις που καλλιεργεί το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση στο εξωτερικό άλλο τόσο βαριά είναι η κατάσταση στο εσωτερικό, καθώς στην ατζέντα του κυβερνητικού έργου προστίθενται νέα προβλήματα, αντί να επιλύονται τα ήδη υπάρχοντα. Ο πρωθυπουργός από σήμερα είναι και πάλι αντιμέτωπος με τις εκκρεμότητες που άφησε πίσω του αναχωρώντας για την Κίνα.

 

Η πρώτη και πιεστικότερη, το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων μισαλλοδοξίας και ρατσισμού, η δεύτερη ο φορολογικός λογαριασμός που δεν βγαίνει και η τρίτη η δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για απολύσεις fast track υπαλλήλων από τους οργανισμούς που θα πρέπει να καταργηθούν ή να συγχωνευτούν. Και τα τρία ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, στο σημείο που ήταν κατά την αναχώρηση του κ. Σαμαρά, αν όχι σε χειρότερο.

 

1. Το σχέδιο νόμου του υπουργού Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη για τον ρατσισμό έχει γίνει σαφές από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού ότι δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή με τη σημερινή του μορφή. Το σχέδιο βρίσκεται στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνει εκεί όσο χρόνο χρειαστεί προκειμένου να εξεταστεί γραμμή προς γραμμή. Η άποψη του Π. Μπαλτάκου και των στενών συνεργατών του Αντ. Σαμαρά είναι αρνητική και για τη νέα εκδοχή που υπέβαλε ο Αντ. Ρουπακιώτης και είναι αμφίβολο εάν αυτό το χάσμα μπορεί να γεφυρωθεί με υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές.

 

Οι τελευταίες προκλήσεις της Χρυσής Αυγής, εντός και εκτός Βουλής, δυσχεραίνουν τους ελιγμούς της κυβέρνησης, η οποία δέχεται από τη μία τις εντεινόμενες πιέσεις από τη ΔHΜΑΡ και εσχάτως από το ΠΑΣΟΚ να επισπευσθεί η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου και από την άλλη τις αντίρροπες πιέσεις πολλών βουλευτών της Ν.Δ. που θεωρούν το νομοθέτημα επικίνδυνο στην ασάφειά του – και σίγουρα πολιτικά επιζήμιο. Είναι ενδεικτικές οι αντιρρήσεις που προέβαλε με το άρθρο του στην «Εφ.Συν» ο βουλευτής επικρατείας Γ. Μιχελάκης (στο φύλλο του Σαββατοκύριακου)) σημειώνοντας στην κατακλείδα: «Στις δημοκρατίες πολιτικά μορφώματα, ακόμη και ναζιστικά, δεν αντιμετωπίζονται στα δικαστήρια, αλλά στην κοινωνία. Στις δημοκρατίες υπάρχουν αρχές. Και εάν οι αρχές αυτές παραβιάζονται, τότε -και είναι περισσότερο από βέβαιο- επέρχονται τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα». Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, εξ αφορμής των προκλήσεων της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, προσπάθησε να μεταθέσει το πρόβλημα στη σύγκρουση των άκρων, εγκαλώντας μάλιστα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Το μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνει ιδιαίτερη ανησυχία από την κίνηση του ΠΑΣΟΚ να συντονιστεί με τη ΔΗΜΑΡ σε μια προσπάθεια να επωφεληθεί από τις κοινωνικές αντιδράσεις που εκδηλώνονται απέναντι στη Χρυσή Αυγή.

 

2. Ενδοκυβερνητικές τριβές εκδηλώνονται και για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται έως τα τέλη του μήνα και θα εμπεριέχει τον φόρο των ακινήτων, χωρίς να είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν θα περιλαμβάνει χαράτσι και του χρόνου. Πάντως οι πληροφορίες ότι θα προβλέπεται φόρος για τα αγροτεμάχια, πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στη συνέντευξή του στη Real, ήδη πυροδοτούν αντιδράσεις. Ο υπουργός δεν διαψεύδει ότι ο φόρος θα υπολογίζεται με μέσο όρο περίπου 10 ευρώ ανά στρέμμα, με στόχο την είσπραξη 700 εκατ. ευρώ, αντιθέτως λέει ότι «η προσπάθεια είναι να μπουν στο σύστημα περισσότεροι, ώστε ο μέσος συντελεστής να είναι χαμηλότερος και οι αγρότες να πληρώσουν λιγότερα ώστε να μη μετακυλιστεί κόστος στα προϊόντα». Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλο ο οποίος δήλωσε: «Είμαι ο τελευταίος που θα επιθυμούσε τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Και επειδή δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης, θα ήθελα να καλέσω να είναι πιο προσεκτικοί όσοι μιλούν αβασάνιστα ή αφήνουν να διαρρεύσουν πληροφορίες -εντός ή εκτός εισαγωγικών- για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, ενσπείροντας αναστάτωση στους αγρότες που μοχθούν για τον επιούσιο».

 

3. Ο τρίτος πονοκέφαλος της κυβέρνησης έχει γίνει μόνιμος και αφορά τη δέσμευση που ανέλαβε έναντι της τρόικας να ανοίξει αμέσως την πόρτα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Το σχέδιο νόμου του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη βρίσκεται στη Βουλή, ωστόσο ο κατάλογος των οργανισμών που πρόκειται να συγχωνευτούν ή να καταργηθούν, δεν έχει ακόμη καταρτιστεί, παρότι τον συντονισμό του έργου ανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης με τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μ. Βολουδάκη, προκειμένου να αποφορτιστεί ο κ. Μανιτάκης από τις αντιδράσεις άλλων υπουργών. Ενδεικτικό της δυσκολίας είναι το γεγονός ότι καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας διαφορετικοί κατάλογοι, πυροδοτώντας νέο κύκλο διαβουλεύσεων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το πρωθυπουργικό επιτελείο συζητάει με τον Γ. Στουρνάρα το ενδεχόμενο να μετατεθεί η διαδικασία για τον Ιούνιο, μετά την επόμενη επιθεώρηση της τρόικας.

 

Στη σύνοδο κορυφής

 

Πώς θα κινηθεί ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται να αποσαφηνιστεί σήμερα-αύριο μετά την αναλυτική ενημέρωση που θα έχει από τους στενούς του συνεργάτες. Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα πάει στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής, χωρίς το άγχος νέων πολιτικών πιέσεων. Μετά την Bild που τον ανακήρυξε κερδισμένο την περασμένη εβδομάδα στη μάχη για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, άλλη μία λαϊκή εφημερίδα της Γερμανίας, η Welt am Sonntag, στο χθεσινό της φύλλο χαρακτηρίζει τον κ. Σαμαρά εξυγιαντή και φιλοξενεί δηλώσεις του επιτρόπου Ολι Ρεν που τον θεωρεί εγγυητή της μεταρρυθμιστικής πορείας της Ελλάδας.

 

Επιστρέφοντας από την Κίνα, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν απόλυτα επιτυχημένο το ταξίδι του πρωθυπουργού, όπως και την επίσκεψη εργασίας στο Αζερμπαϊτζάν για τα ενεργειακά, και επισημαίνουν ότι αυτές οι πρωτοβουλίες βάζουν την Ελλάδα στον διεθνή επενδυτικό χάρτη. Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στη δήλωση που έκανε από την Σανγκάη ο πρωθυπουργός ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει απέναντι σε αυτούς που ποντάρουν στην αποτυχία της.

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=51785