- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Τα ΕURO των…φτωχών!
30/11/12 SPORT,Αρχείο Άρθρων
Του Σπύρου Τσάμη
[1]Ρεαλισμός ή ουτοπία; Η ώρα της αλήθειας για την επαναστατική πρόταση του Μισέλ Πλατινί πλησιάζει. Tον Οκτώβριο στην Αγία Πετρούπολη, ο Γάλλος, άλλοτε χαρισματικός ποδοσφαιριστής και τώρα πρόεδρος της UEFA πρότεινε στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας τη «διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2020 σε 12 ή 13 ευρωπαϊκές πόλεις».
Οι πληροφορίες εμφανίζουν τον ίδιο και τους συνεργάτες του να έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένη μορφή συνδιοργάνωσης. Απομένουν μόνο λεπτομέρειες με ρυθμιστικό χαρακτήρα. Από την επόμενη ημέρα της πρότασης, οι άνθρωποι της UEFA πήραν εντολή να σπεύσουν για τις επαφές με ομοσπονδίες ενδιαφερόμενων χωρών.
Οι ρυθμοί τους είναι γρήγοροι. Κι αυτό γιατί οι προθεσμίες, με επιχείρημα τη γενικευμένη οικονομική πραγματικότητα, πιέζουν περισσότερο από ποτέ…
Σε λίγες ημέρες, στις 6 Δεκεμβρίου, θα συνεδριάσει και πάλι η Εκτελεστική, ώστε να εξεταστούν τα συμπεράσματα των επαφών. Από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου μέχρι και την προηγούμενη Τετάρτη, αξιωματούχοι της «μαμάς» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δεν συζητούσαν ως οι στυγνοί τεχνοκράτες άλλων εποχών με τους εκπροσώπους ομοσπονδιών υποψήφιων χωρών…
Ποια ανάγκη γέννησε την ιδέα Πλατινί;
Κυρίως το απαγορευτικό κόστος ανάληψης ενός Euro από μία χώρα στην εποχή μας. Υπάρχει, όμως, και ανώδυνη, λυρική, αιτία. Την ίδια χρονιά, το 2020, κλείνουν 60 χρόνια ζωής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, άρα καλό θα ήταν να συνδιοργανώσουν για να… συνεορτάσουν!
Συνδιοργάνωση, λοιπόν. Αλλά όχι όπως αυτή που έγινε από Πολωνούς και Ουκρανούς το περασμένο καλοκαίρι. Τώρα θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στις συνυποψηφιότητες και λιγότερο πιεστικές προϋποθέσεις σε σύγκριση με άλλες εποχές…
Θυμόμαστε την απαίτηση προς Πολωνούς και Ουκρανούς να παρουσιάσουν πλήρεις φακέλους με περιεχόμενο-εγγύηση άρτιας διεξαγωγής, τόσο για «νέες γηπεδικές εγκαταστάσεις» όσο και για τον «κατάλληλο περίγυρο» – ξενοδοχεία, αεροδρόμια, οδικό δίκτυο και όχι μόνο.
Αληθεύει η ελαστικότητα της UEFA ενόψει της νέας προοπτικής; Και αν ναι, μήπως αποδειχθεί αιτία αποσυντονισμού των συνδιοργανωτών, άρα και αποτυχίας του εγχειρήματος;
Θέσαμε τα ίδια -και όχι μόνο- ερωτήματα στον Θεόδωρο Θεοδωρίδη. Ως άμεσος συνεργάτης του Πλατινί, βρίσκεται δίπλα του σχεδόν σε κάθε διαπραγμάτευση. Ειδικός γραμματέας της UEFA και διευθυντής των ομοσπονδιών της είναι η επίσημη ιδιότητά του:
«Ναι, ώς το τέλος Νοεμβρίου συζητούσαμε με τις ομοσπονδίες των χωρών σε μικρά γκρουπ και στις 6 Δεκεμβρίου θ' αξιολογήσουμε όσα έχουμε στα χέρια μας. Και επειδή υπάρχει ασάφεια για τον χρόνο των τελικών ανακοινώσεων, διευκρινίζω ότι αυτές θα γίνουν τον Ιανουάριο. Ως τότε θα σταθμίζονται τα δεδομένα…
Η νέα, προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις των καιρών λογική της UEFA είναι ότι, αν θέλει μια χώρα να βάλει η πόλη της υποψηφιότητα, θα μετρήσουν κυρίως οι προθέσεις της και όχι οι δυνατότητές της. Θέλουμε ν' ανοίξουμε τον άλλοτε πιεστικό ορίζοντα για τις υποψήφιες πόλεις…»
«Πλέον, είμαστε ρεαλιστές»
- Η απαίτησή σας για τους πλήρεις φακέλλους;
«Δεν χρειάζονται πλέον πλήρεις φάκελοι! Θα πούμε «ναι» σε πρωτεύουσες και μεγάλες πόλεις, όπου ήδη υπάρχουν όλα αυτά που ζητάμε. Σκεφθείτε ότι για την προηγούμενη διοργάνωση, στο Χάρκοβο, στο Πόζναν, στο Βρότσλαβ, έχτισαν και νέα γήπεδα και ξενοδοχεία. Ηταν τότε προϋπόθεση εκ μέρους μας. Τώρα όχι! Είμαστε ρεαλιστές.
Η σύγχρονη διεθνής πραγματικότητα μας υποχρέωσε να σκεφθούμε έτσι. Η φιλοσοφία της πρότασης Πλατινί είναι να δώσει τη δυνατότητα σε μικρότερα βαλάντια να ενδιαφερθούν. Κι αυτό, γιατί, ανεξάρτητα από την αναγκαία τεχνοκρατική σκέψη μας στην UEFA και πέρα από αναγκαίες τυπικές προϋποθέσεις για το αγωνιστικό σκέλος, δεν ξεχνάμε σε ποια δύσκολη εποχή ζει η Ευρώπη…»
- Ο κύκλος των επαφών ολοκληρώνεται. Πώς κρίνετε το ενδιαφέρον των υποψήφιων;
«Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός! Κι αυτό γιατί, ναι μεν η εποχή πιέζει τις οικονομίες των χωρών, αλλά έγινε σαφές στις επαφές που κάνουμε ότι η πρόταση, όπως είπα, δίνει τη δυνατότητα και σε μικρότερα βαλάντια να ενδιαφερθούν».
- Συμπεραίνει, όμως, κανείς ότι πρόθεσή σας είναι να γίνει η συνδιοργάνωση με… λιγότερη συμμετοχή της UEFA και περισσότερη των πόλεων. Αυτό ακούγεται και σαν μεταφορά ευθυνών εκ μέρους σας.
«Οχι! Η UEFA θα είναι παρούσα και στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα της συνδιοργάνωσης με τον τρόπο και το ενδιαφέρον άλλων εποχών. Και με τη νέα μορφή, οι πόλεις δεν θα μείνουν μόνες τους. Οργανωτική επιτροπή της UEFA θα υπάρχει σε κάθε πόλη από το πρώτο παιχνίδι ώς τον τελικό».
«Η Αθήνα είναι ήδη έτοιμη»
- Η Ελλάδα έχει εκφράσει ενδιαφέρον;
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε μήνυμα απ' την Ελλάδα…».
- Με δεδομένη την πιεστική καθημερινότητα, φαντάζει ακραίο στον μέσο Ελληνα το ενδιαφέρον για μία έστω συνδιοργάνωση…
«Δεν θέλω να υποκαταστήσω τους πολιτικούς και τους διοικητικούς υπεύθυνους του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά, με τα νέα κριτήρια της UEFA, ήδη υπάρχουν οι υποδομές στην Αθήνα. Η πόλη έχει τις μίνιμουμ επενδύσεις που απαιτούνται. Διαθέτει το Ολυμπιακό Στάδιο, αεροδρόμιο, ξενοδοχεία… Η νέα προϋπόθεση που βάζουμε είναι η πόλη να διαθέτει γήπεδο, τουλάχιστον, 50.000 θέσεων.
Η Αθήνα έχει την Καλογρέζα, όσο κι αν δεν υπάρχει ακόμη εκεί ακόμη το αναγκαίο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου εισιτηρίων. Αλλά προσέξτε, ώστε να γίνει πλήρως κατανοητό το κριτήριο της UEFA: Αν παρ' όλα αυτά, η Αθήνα κάνει πρόταση για 1.000 ευρώ σε κάθε δωμάτιο ξενοδοχείου και η Κωνσταντινούπολη για 200 ευρώ, η UEFA θα πει «ναι» στην Κωνσταντινούπολη και «όχι» στην Αθήνα».
«Τελική φάση σε 13 πόλεις!»
- Εχετε καταλήξει στον αριθμό ομάδων και παιχνιδιών;
«Από το 2016 οι ομάδες θα είναι 24 και τα παιχνίδια συνολικά 51. Τρεις όμιλοι, τέσσερα ματς σε κάθε πόλη, δηλαδή τρία παιχνίδια του ομίλου και ένα νοκ άουτ. Και στην 13η πόλη να γίνουν μόνο οι ημιτελικοί και ο τελικός.
Καταλήγουμε σε αυτά, όσο κι αν οι τελικές επαφές με τις ενδιαφερόμενες πόλεις και η μελέτη των στοιχείων ίσως επιβάλλουν μια μικρή απόκλιση από το πλάνο».
- Ακούγεται να έχετε καταλήξει στον αριθμό των πόλεων. Δεκατρείς πόλεις. Σε πόσες χώρες;
«Οι προτάσεις των ομοσπονδιών και τα νέα κριτήρια της UEFA θα μας οδηγήσουν στην απόφαση για τον αριθμό των συνδιοργανώτριων χωρών. Σε ισάριθμες, δεκατρείς, ή σε δύο χώρες θα γίνουν τα 51 παιχνίδια; Είναι δύο απ' τα πιθανά ενδεχόμενα. Τον Ιανουάριο θα μάθετε».
- Οσο για τον τρόπο πρόκρισης στην τελική φάση;
«Ολες οι συνδιοργανώτριες χώρες θα μετέχουν στη διοργάνωση και θα παίζουν στον όμιλο της πατρίδας τους. Κι αυτό γιατί δεν ξέρουμε αν οι ομάδες-»οικοδέσποινες» θα έχουν προκριθεί από την προκριματική φάση, ούτε αν η κλήρωση, στην περίπτωση που προκριθούν, θα τις οδηγήσει στον όμιλο της χώρας τους.
Πρόθεση της UEFA είναι να προκύψει, με τη βοήθεια ασφαλιστικής δικλίδας, κλήρωση ομίλων που θα εξασφαλίζει και περιορισμό των μετακινήσεων».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=5197
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε