- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Τρία αστέρια στον μεσσηνιακό ουρανό
21/05/13 ART,Αρχείο Άρθρων
19ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (18-25 Ιουλίου)
Η Βίκυ Μαραγκοπούλου εξασφάλισε ήδη για τη φετινή διοργάνωση κορυφαία ευρωπαϊκά ονόματα: την ομάδα Rosas της Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ, τον Βιμ Βαντεκέιμπους, που θα μας δείξει την πολυβραβευμένη πρώτη δουλειά του, και τον hot Γαλλοαλγερινό Ρασίντ Ουραμντάν. Αναμένονται και άλλες εκπλήξεις
[2]
[3]Μπορεί να μην ξέρουμε ακόμα πότε και ποιοι θα εμφανιστούν πού, μπορεί να μην έχουμε μάθει τους Ελληνες που θα πάρουν μέρος στη φετινή διοργάνωση, αλλά και μόνο η είδηση ότι τρία σπουδαία ονόματα του ευρωπαϊκού χορού καταφτάνουν φέτος στην Καλαμάτα φτάνει και περισσεύει για να μας ανοίξει η όρεξη.
Η Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ, ο Βιμ Βαντεκέιμπους και ο Ρασίντ Ουραμντάν είναι οι τρεις μεγάλοι σταρ που θα λάβουν μέρος στη φετινή διοργάνωση. Το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της πόλης θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 18 και 25 Ιουλίου σε διάφορους χώρους της Καλαμάτας, με κυρίαρχο το μαγικό Αμφιθέατρο του Κάστρου. Οι πληροφορίες καταφτάνουν σε μικρές δόσεις – για να μη στερούμαστε αγωνίας.
Πάντα ξεχωριστό και ενήμερο για τις πρωτοποριακές τάσεις του σύγχρονου χορού σε όλο τον κόσμο και πάντα δίπλα στους Ελληνες δημιουργούς, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας μάς έχει συνηθίσει σε υψηλού επιπέδου καλεσμένους και διοργανώσεις. Ετσι και φέτος το πρόγραμμά του επιμένει στην έντονα ερευνητική διάθεση, δίνει έμφαση στην παρουσίαση σημαντικών διεθνών δημιουργών (καταξιωμένων και ανερχόμενων) και προβάλλει με ένα δυνατό πρόγραμμα τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, η οποία δεν το βάζει κάτω παρά τις αντιξοότητες των ημερών.
Πιο συγκεκριμένα, στο φεστιβάλ θα δούμε φέτος, μεταξύ άλλων, την Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ με την ομάδα της Rosas. Η εξέχουσα αυτή φυσιογνωμία του σύγχρονου χορού θα παρουσιάσει μια αναβίωση της ιστορικής παράστασής της «Drumming». Η κατεξοχήν μουσική χορογράφος χρησιμοποιεί και σε αυτή τη δουλειά της τη μουσική του διάσημου Αμερικανού συνθέτη Στιβ Ράιχ, εμπνέεται από τον ήχο των κρουστών και δημιουργεί στο «Drumming» διονυσιακή ατμόσφαιρα.
Ιδιαίτερη στιγμή για το φεστιβάλ θα είναι και η άφιξη του Βιμ Βαντεκέιμπους. Αλλωστε, στη Βίκυ Μαραγκοπούλου (καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ) χρωστάμε και την πρώτη μας γνωριμία με τον αστέρα του φλαμανδικού χορού. Αυτή τη φορά (παρέα φυσικά με την ομάδα του, την Ultima Vez) θα μας δείξει ένα παλαιότερο έργο του, το «What the body does not remember» («Αυτά που το σώμα δεν θυμάται»), το οποίο άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνεται, χορεύεται και βλέπεται μια παράσταση χορού. Πρόκειται για την πολυβραβευμένη (πλέον) πρώτη δουλειά του Βαντεκέιμπους (1987) με την οποία εξασφάλισε τη διεθνή αναγνώριση.
Δίπλα στους δύο εξέχοντες Βέλγους δημιουργούς, ένας Γάλλος χορευτής και χορογράφος που τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει τον δικό του δρόμο εκφραστικής διαδικασίας. Ο αλγερινής καταγωγής Ρασίντ Ουραμντάν, ο δημιουργός με την ευαίσθητη πολιτικά και κοινωνικά ματιά, που μπλέκει τις σκοτεινές μας πλευρές με τα θέματα ανισοτήτων και ταυτότητας, έρχεται στην Καλαμάτα με την παράσταση «Exposition Universelle» («Παγκόσμια έκθεση»). Τον έχει πρωτοφέρει στην Ελλάδα (δύο μάλιστα φορές) ο Γιώργος Λούκος στην Πειραιώς.
Πέρα από την Ευρώπη, το φεστιβάλ διευρύνει την έρευνά του στην Κεντρική Αφρική και τη Λατινική Αμερική αποκαλύπτοντας στο κοινό δύο νέους δημιουργούς, που το επόμενο διάστημα θα ακούμε συχνά το όνομά τους. Περιμένουμε να τους μάθουμε.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις καθιερωμένες κι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες (ειδικά για την χορευτική κοινότητα) εκπαιδευτικές δραστηριότητές του, έχουν ήδη εξασφαλιστεί: ένα σεμινάριο σύγχρονου χορού που θα καθοδηγήσει ο Ισπανός Χόρχε Κρέσις, γνωστός για τη δυναμική προσέγγιση των χορογραφιών του, και ένα ερευνητικό εργαστήρι χορού με αφετηρία την ικανότητα του ανθρώπου να εφευρίσκει νέα παιχνίδια και να τα εφαρμόζει στον χορό. Θα το καθοδηγήσουν η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη και η χορεύτρια Σάνια Στριμπάκου. Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένονται σε λίγες μέρες με την ανακοίνωση του πλήρους προγράμματος.
Μ.Κ.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=52264
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε