- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Πρωθυπουργός σε πελάγη επενδύσεων
22/05/13 Άρθρα,Αρχείο Άρθρων
Ο Α. Σαμαράς επιμένει ότι τα ταξίδια του σε Κίνα και Αζερμπαϊτζάν θα φέρουν… θέσεις εργασίας για τους νέους, ενώ χτες συζήτησε ξανά με τους Ρώσους της Gazprom για την πώληση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
[1]Απόλυτη προσήλωση στην πολιτική που έχει χαράξει για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων δηλώνει ο Αντ. Σαμαράς, καλλιεργώντας παράλληλα προσδοκίες ότι έτσι θα αντιμετωπιστεί η ανεργία. Στην προσπάθεια να συντηρηθεί όσο περισσότερο γίνεται ο απόηχος της επίσκεψής του στην Κίνα και το Αζερμπαϊτζάν, ο πρωθυπουργός διαμόρφωσε και χθες την ατζέντα του με άξονα τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα.
Από το πρωί ο κ. Σαμαράς είχε διαδοχικές συσκέψεις για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, τη νέα συνάντηση με τον ισχυρό άνδρα της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, σήμερα, όπου στην ημερήσια διάταξη είναι τα ενεργειακά της Ε.Ε. και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλια για το ταξίδι στην Κίνα.
«Πολύ καλό το ταξίδι» είπε ο κ. Παπούλιας. «Θα ακολουθήσουν κι άλλα, επειδή πρέπει να διαμορφώνουμε ευκαιρία για την Ελλάδα και τους Ελληνες» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Γίνεται με αυτόν τον τρόπο σαφές ότι η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά σε χώρους που της αξίζει να έχει επαφές και να μπορέσει να δημιουργήσει ευκαιρίες επενδύσεων για να μειωθεί η ανεργία, ειδικά στους νέους που είναι και το κυριότερο μέλημά μου».
Το τρίπτυχο της «επιτυχίας»
«Για να το πω με τα λόγια του Ελύτη “πρέπει να είμαστε του ολίγου και του ακριβούς”» κατάληξε ο κ. Σαμαράς και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη Σανγκάη, την οποία χαρακτήρισε «άλλο κόσμο».
Η κυβέρνηση επενδύει πολιτικά τα ανοίγματα που επιχειρεί για την προσέλκυση επενδύσεων με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ανεργία και μετά το πέρας της συνάντησης με τον Κάρ. Παπούλια. «Σταθεροποιήσαμε τη χώρα στην Ευρώπη και τώρα τη σταθεροποιούμε στον παγκόσμιο χάρτη. Ευκαιρίες, εξωστρέφεια και επενδύσεις. Ετσι πολεμάμε και έτσι θα νικήσουμε την ανεργία που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του τόπου».
Για την κυβέρνηση αυτό το τρίπτυχο, ευκαιρίες -εξωστρέφεια- επενδύσεις, είναι ο άξονας πάνω στον οποίο σχεδιάζει να κινηθεί το επόμενο κρίσιμο διάστημα μέχρι τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, που συμπίπτει και με την καθοριστική επιθεώρηση της τρόικας για το οικονομικό πρόγραμμα της επόμενης διετίας.
Μετά την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, με επίκεντρο την επικείμενη πώληση ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Στη συνάντηση, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, επαναβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον της ρωσικής εταιρείας και η συμμετοχή της στην τελική φάση του διαγωνισμού με την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς μέχρι τις 29 Μαΐου. Στη συνάντηση παρέστησαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, ο υφυπουργός Ενέργειας Ασ. Παπαγεωργίου, ο δ/σ του ΤΑΙΠΕΔ Γ. Εμίρης και ο πρέσβης της Ρωσίας Βλ. Τσιχιχισβίλι.
Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, τα προβλήματα που υπήρχαν, λόγω των όρων που έθετε η Gazprom προκειμένου να παραμείνει στη διαγωνιστική διαδικασία -εγγυήσεις ότι θα πάρει πίσω το ποσό της συμμετοχής εάν προκύψουν εμπόδια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα πληρωθούν οι οφειλές τρίτων προς τη ΔΕΠΑ- συζητήθηκαν με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στη διαμόρφωση κοινά αποδεκτής φόρμουλας.
Οι αγωγοί και η Επιτροπή
Τα θέματα ενεργειακής πολιτικής για την Ε.Ε. θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής, όπου η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα έχει μια ευνοϊκή δήλωση γύρω από το θέμα των αγωγών Nabuco και Tap ή τουλάχιστον δεν θα μπει φρένο στο ενδιαφέρον για συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν.
Θετικά ερμηνεύεται από την κυβέρνηση και η ανακοίνωση που έγινε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παραμονές της συνόδου κορυφής, για την επίσπευση του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Από το πακέτο αυτό, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, η Ελλάδα θα πάρει το 2014 περί τα 400 εκατ. ευρώ για προγράμματα εργασίας με εθνική συμμετοχή πολύ χαμηλή, γύρω στο 5%.
Στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την προσέλκυση επενδύσεων και τη σύνδεση αυτής της πολιτικής με την αντιμετώπιση της ανεργίας, έντονη ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Με αυτή την αποτυχημένη πολιτική, ο κ. Σαμαράς όχι μόνο δεν πολεμάει την ανεργία, όπως υποκριτικά δηλώνει, αλλά, αντιθέτως, τη διογκώνει, αφήνοντας χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς κανένα εισόδημα και στέλνοντας νέους επιστήμονες στη μετανάστευση» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Ενώ η μέχρι πρότινος επικοινωνιακή πολιτική του κ. Σαμαρά διαφήμιζε τη δήθεν ανάπτυξη της χώρας, μετά την επιστροφή του από την Κίνα προσγειώθηκε ανώμαλα στην ελληνική μνημονιακή πραγματικότητα και ενόψει της άφιξης της τρόικας και της επιβολής νέων αντιλαϊκών μέτρων επαναφέρει το γνωστό τροπάριο της δήθεν σταθεροποίησης της οικονομίας», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης των ΑΝ.ΕΛΛ. Ν. Μαριάς.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=52542
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε