- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ρεκόρ στις διώξεις δημοσιογράφων

22/05/13 Αρχείο Άρθρων,ΚΟΣΜΟΣ

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

getFile (19) [1]Νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση Ομπάμα προκαλεί η υπόθεση παρακολούθησης δημοσιογράφου του καναλιού Fox, η οποία έρχεται στη δημοσιότητα μόλις μία εβδομάδα μετά την καταγγελία του πρακτορείου Associated Press για την κατάσχεση καταλόγων τηλεφωνικών κλήσεων από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

 

Ειδικότερα η εφημερίδα «Washington Post» αποκάλυψε ότι ένας δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Fox News, ο Τζέιμς Ρόουζεν, υπήρξε αντικείμενο έρευνας για υπόθεση διαρροών σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, υπόθεση στην οποία ενεπλάκη και αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία χρησιμοποίησε το 2010 τις πληροφορίες της μαγνητικής κάρτας πρόσβασης του Ντέιβιντ Ρόουζεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στοιχεία τηλεφωνικών συνομιλιών για να απομονώσει την πηγή της διαρροής και έλαβε άδεια πρόσβασης στο προσωπικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του δημοσιογράφου από το οποίο υπέκλεψε δεκάδες mail.

 

Επιπροσθέτως σε μια κίνηση η οποία δεν συνάδει διόλου με την ελευθεροτυπία, πράκτορας του FBI κατηγόρησε τον Ρόουζεν ότι παραβίασε τη νομοθεσία περί κατασκοπίας. Από την πλευρά του με σκληρή ανακοίνωση το Fox News επισημαίνει ότι «ο Ρόουζεν απλώς έκανε τη δουλειά του ως μέλος αυτού που μέχρι σήμερα αποκαλούσαμε ελεύθερο Τύπο». Οπως άλλωστε επισημαίνουν πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, του Fox και του A.P. περιλαμβανομένων, η κυβέρνηση Ομπάμα έχει παραπέμψει στη Δικαιοσύνη διπλάσιο αριθμό δημοσιογράφων απ' ό,τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις συνδυαστικά.

 

Kατά της ερευνητικής δημοσιογραφίας 

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη μεγάλων αλλά και μικρότερων αμερικανικών και διεθνών ΜΜΕ έχουν ενοχληθεί σφόδρα από τη στάση της κυβέρνησης Ομπάμα, όπως ο πολιτικός συντάκτης τής «Washinghton Post» Στίβεν Γκίνζμπεργκ, ο Τζον Σόλομον, συντάκτης της ίδιας εφημερίδας, και ο δημοσιογράφος του A.P. Ματ Απούτζο. Από τα μικρότερα μέσα, η Λίζα Ράιαν του «New Yorker», ο Μπριτ Χιουμ του «Fox», αλλά και ο Γκλεν Γκρίνγουορντ του βρετανικού «Guardian».

 

Οπως ήταν φυσικό, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα δέχτηκε βροχή ερωτήσεων για τη νέα αυτή υπόθεση, η οποία αφορά τον δημοσιογράφο του Fox News κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων και αρνήθηκε πεισματικά να σχολιάσει τις εξελίξεις, λέγοντας ότι πρόκειται για «μια έρευνα που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί».

 

Σε μια προσπάθεια πάντως να δικαιολογήσει τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της Δικαιοσύνης στα θέματα του Τύπου ο Τζέι Κάρνι είπε ότι «πρέπει να έχουμε έναν Τύπο ικανό να πραγματοποιεί ερευνητική δημοσιογραφία και οφείλουμε να υπερασπιστούμε την πρώτη τροπολογία του Συντάγματος που κατοχυρώνει την ελευθερία της έκφρασης.

 

Πιστεύω επίσης ότι είναι πραγματικά σημαντικό, όπως έχουν αναφέρει τα μέλη των δύο κομμάτων, να μη γίνονται ανεκτές οι διαρροές, διότι οι διαρροές μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ζωές και να απειλήσουν την εθνική μας ασφάλεια» πρόσθεσε, επιμένοντας ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει «μια συγκεκριμένη υπόθεση».

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=52770