- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Οι τάσεις και οι επιδόσεις των φετινών υποψηφίων
27/05/13 Αρχείο Άρθρων,ΕΛΛΑΔΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ. Η βαθμολογία από ένα δείγμα 10.000 γραπτών, σε συνδυασμό με τη μείωση ή την αύξηση των θέσεων εισακτέων ανά σχολή, δείχνει άνοδο των βάσεων σε Στρατιωτικές, Νομικές και Ιατρικές Σχολές και πτώση στις Πολυτεχνικές του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, τις Φυσικομαθηματικές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου και τις Οικονομικές του 5ου Επιστημονικού Πεδίου
→Στα μαθηματικά Γενικής Παιδείας το «άριστα» (18-20) φαίνεται να κινείται περίπου στο 10% των γραπτών, ενώ πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε το 22,23%. Κάτω από τη βάση, σύμφωνα με το δείγμα γραπτών που έχουμε στη διάθεσή μας, είναι πάνω από το 41% ενώ πέρσι ήταν σε 39%
→Aνοδος των βάσεων προδιαγράφεται για τα ΤΕΙ του 4ου και 5ου Επιστημονικού Πεδίου λόγω του «κουρέματος» των θέσεων εισακτέων
ΕΡΕΥΝΑ Του Χρήστου Κάτσικα
Ενώ βαδίζουμε στην τελευταία εβδομάδα των πανελλαδικών εξετάσεων, καταγράφονται τα πρώτα «βαθμολογικά ίχνη» από ένα ορατό δείγμα γραπτών των φετινών υποψηφίων. Την ίδια στιγμή δίπλα στην ανασφάλεια που πριμοδοτεί η μη επίσημη ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων (εδώ το υπουργείο Παιδείας «σπάει» ένα ακόμη ρεκόρ) και στην «επιστρατευμένη» διόρθωση των γραπτών, βαδίζει η απόγνωση χιλιάδων οικογενειών από τις τραγικές συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής πάνω στις σπουδές και τις επαγγελματικές προοπτικές των παιδιών τους.
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Από τα τέσσερα μαθήματα Γενικής Παιδείας η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων (ποσοστό περίπου 97%) επέλεξε και φέτος Βιολογία και Μαθηματικά. Παράλληλα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι υποψήφιοι που επέλεξαν το μάθημα της Βιολογίας υπερτερούν των υποψηφίων που επέλεξαν το μάθημα των Μαθηματικών.
Τη Βιολογία επέλεξε η πλειονότητα των υποψηφίων που προέρχονται από τη Θεωρητική Κατεύθυνση και εντάσσονται βασικά στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των Θεωρητικών Επιστημών, ενώ τα Μαθηματικά επέλεξε η πλειονότητα των υποψηφίων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης οι οποίοι στοχεύουν κυρίως στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο και λιγότερο στο 5ο.
Οι υποψήφιοι της Θεωρητικής που επέλεξαν τα Μαθηματικά στη συντριπτική τους πλειονότητα «λοξοκοιτούν» και στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο καθώς το μάθημα αυτό είναι απαραίτητο για τη διεκδίκηση μιας θέσης στις Οικονομικές Επιστήμες.
Σύμφωνα με ένα δείγμα 3.800 βαθμολογιών στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, από διάφορα βαθμολογικά κέντρα της χώρας, οι φετινές επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές είναι αρκετά διαφοροποιημένες, γεγονός αναμενόμενο, αφού ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων φέτος ήταν αρκετά μεγαλύτερος από πέρσι. Το «άριστα» (18-20) φαίνεται να κινείται περίπου στο 10% των γραπτών, ενώ πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε το 22,23%. Το ποσοστό των βαθμολογιών κάτω από τη βάση, σύμφωνα με το δείγμα γραπτών που έχουμε στη διάθεσή μας, είναι μεγαλύτερο από το 41% ενώ πέρσι ανερχόταν σε 39%.
Αντίθετα, αρκετά καλύτερες εμφανίζονται οι βαθμολογίες στο μάθημα Βιολογία Γενικής Παιδείας. Σύμφωνα με ένα δείγμα 1.900 γραπτών, το ποσοστό των «άριστων» γραπτών (18-20) ανέρχεται σε 18,5%, ενώ το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση ανέρχεται στο 35%.
Στο σημείο αυτό είναι φανερή μία από τις στρεβλώσεις του εξεταστικού συστήματος. Υποψήφιοι που διεκδικούν τις ίδιες σχολές διαγωνίζονται σε μαθήματα διαφοροποιημένης δυσκολίας, όπως δείχνουν για παράδειγμα οι επιδόσεις στα Μαθηματικά και τη Βιολογία. Αμεση συνέπεια του γεγονότος αυτού είναι οι υποψήφιοι που δεν διαγωνίστηκαν στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας να διεκδικούν την εισαγωγή τους στις κοινές σχολές ανάμεσα στα διαφορετικά πεδία (χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δεκάδες κοινές σχολές ανάμεσα στο 1ο και 2ο πεδίο) πολύ πιο εύκολα συγκριτικά με όσους διαγωνίστηκαν στα Μαθηματικά.
Παράλληλα η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ), όπως προκύπτει από καταγγελίες βαθμολογητών του μαθήματος των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας, άλλαξε αιφνιδιαστικά τα κριτήρια βαθμολόγησης στα Μαθηματικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη Τετάρτη το μεσημέρι, έφτασε στα βαθμολογικά κέντρα οδηγία της ΚΕΕ που αλλάζει τους όρους βαθμολόγησης του Γ2 θέματος όταν ήδη είχαν βαθμολογηθεί χιλιάδες γραπτά πριν φτάσει η οδηγία.
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
Ως γνωστόν στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα διαγωνίζονται οι υποψήφιοι και των τριών Κατευθύνσεων (Θεωρητική, Θετική και Τεχνολογική). Σύμφωνα με ένα δείγμα 2.600 βαθμολογιών στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα, το ποσοστό των «άριστων» γραπτών είναι 2,5%. Παράλληλα περίπου 1 στους 5 υποψηφίους (22%) βαθμολογείται κάτω από τη βάση.
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
Στο μάθημα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, σε ένα δείγμα 400 γραπτών, παρουσιάζουν τις παρακάτω βαθμολογικές κατανομές: Το 6,5% των γραπτών βαθμολογούνται με «άριστα» (18-20), ενώ το 1 περίπου στα 4 γραπτά βαθμολογείται κάτω από τη βάση. Πολύ χειρότερες είναι οι επιδόσεις στη Φυσική Κατεύθυνσης, ιδιαίτερα στην Τεχνολογική, όπως δείχνει ένα άλλο δείγμα 400 γραπτών. Μόλις το 2,5% των γραπτών βαθμολογείται με «άριστα», ενώ το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση ξεπερνάει τα 3 στα 4 γραπτά. Στο ίδιο μάθημα οι υποψήφιοι της Θετικής Κατεύθυνσης έχουν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα. Περίπου 1 στα 10 γραπτά βαθμολογείται με άριστα, ενώ τα γραπτά κάτω από τη βάση ανέρχονται σε ποσοστό 43,5%.
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
Είναι αλήθεια ότι τα «προγνωστικά» για την κίνηση των βάσεων -την άνοδο ή την πτώση τους- ξεκινούν μετά τη γνωστοποίηση των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων (συνήθως τέλος Ιουνίου), καθώς τότε μπορεί να γίνει η σύγκριση με τις επιδόσεις της προηγούμενης χρονιάς.
Οι συντεταγμένες της διαμόρφωσης των βάσεων είναι:
α. Ο «βαθμός δυσκολίας-ευκολίας» των θεμάτων και οι επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και ιδιαίτερα σε σχέση με την τελευταία χρονιά με την οποία γίνονται οι βασικές συγκρίσεις.
β. Ο αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων που κάθε χρόνο παίζει τον ρόλο του «πασπαρτού» για τις βάσεις των πέντε Επιστημονικών Πεδίων. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι «γνώσεις» μας για τον αριθμό εισακτέων στηρίζεται στις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας και όχι στην τελική και επίσημη ανακοίνωση των θέσεων εισακτέων καθώς αυτή δεν υφίσταται για πρώτη φορά ύστερα από πολλά πολλά χρόνια.
γ. Η σχέση ζήτησης-προσφοράς θέσεων, δηλαδή ο αριθμός των υποψηφίων που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις «σχολές κύρους» ή στις «σχολές περιορισμένης ζήτησης» και οι προσφερόμενες θέσεις στις παραπάνω σχολές. Εδώ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη αφ' ενός η επιμονή μεγάλου τμήματος των υποψηφίων σε συγκεκριμένες σχολές (Νομικές, Παιδαγωγικές, Πολυτεχνικές, Ιατρικές) και αφ' ετέρου οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της μείωσης των προσδοκιών που οδηγεί πολλούς υποψηφίους σε «ρεαλιστικούς» συμβιβασμούς στην επιλογή τμημάτων (για παράδειγμα, περισσότεροι υποψήφιοι από κάθε άλλη φορά θα μετρήσουν το «κόστος–όφελος» που σημαίνει η απομάκρυνσή τους από τον τόπο μόνιμης κατοικίας).
Οι δύο πρώτοι παράγοντες προδιαγράφουν, κυρίως, το «πατρόν» των γενικών βάσεων εισαγωγής στα πέντε Επιστημονικά Πεδία, ενώ ο άλλος παράγοντας (γ), κυρίως, «ξεναγεί» τους υποψηφίους στις «πίστες» των βάσεων κάθε τμήματος ΑΕΙ ή ΤΕΙ στα όρια των Επιστημονικών Πεδίων.
Αν οι τάσεις στις βαθμολογίες που παρουσιάζουμε παραπάνω επαληθευτούν και αν, αυθαίρετα βεβαίως, επιχειρούσαμε μια αναγωγή στα υπόλοιπα μαθήματα για τα οποία δεν υπάρχουν δεδομένα, θα λέγαμε ότι φέτος, σε μια τουλάχιστον ομάδα σχολών «πρώτης ταχύτητας», η κίνηση των βάσεων εισαγωγής θα καθορίζεταν από τη σχέση εισακτέων–υποψηφίων.
Και το λέμε αυτό καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει το υπουργείο Παιδείας, έχουμε μια μείωση θέσεων εισακτέων, σημαντική π.χ. στις Στρατιωτικές, τις Νομικές και τις Ιατρικές Σχολές και μια αύξηση π.χ. στις Πολυτεχνικές του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, τις Φυσικομαθηματικές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου και τις Οικονομικές του 5ου Επιστημονικού Πεδίου.
Το στοιχείο αυτό θεωρούμε ότι μπορεί να «μπετονάρει» άνοδο των βάσεων εισαγωγής στην πρώτη ομάδα και πτώση (που η έντασή της θα είναι μειωμένη κυρίως λόγω των χαμηλών επιδόσεων στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας) στη δεύτερη ομάδα.
Παράλληλα προδιαγράφεται άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα ΤΕΙ του 4ου και 5ου Επιστημονικού Πεδίου καθώς εδώ το «κούρεμα» θέσεων εισακτέων, σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, σφραγίζει την κίνηση των βάσεων εισαγωγής ανοδικά.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=54289
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε