- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Αγάπη μετ' εμποδίων

28/05/13 ART,Αρχείο Άρθρων

ΘΕΑΤΡΟ Art

 

Το «Τριανόν» άνοιξε τη σκεπή του και μας περιμένει με την παράσταση «Ερως παιδαγωγός»

 

Η σκηνοθέτις Αθηνά Κεφαλά διάλεξε μια γαλλική κωμωδία του 1700 ενός σπουδαίου δραματουργού και παραμυθά. Παίρνοντας στοιχεία από την κομέντια ντελ άρτε στήνει ένα ερωτικό παιχνίδι όλο παρεξηγήσεις, μεταμφιέσεις και μπλεξίματα. Σε απρόσμενο ρόλο εμφανίζεται και ο κρουστός Νίκος Τουλιάτος

 

 

Της Εφης Μαρίνου

 

 

getFile (37) [1]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενα έργο που πρωτοπαρουσιάζεται στην ελληνική σκηνή. Οι «Ανήσυχοι Θεατρίνοι» παρουσιάζουν στο θερινό κινηματοθέατρο «Τριανόν» μια παράσταση κομέντια ντελ άρτε βασισμένη στο έργο «Ερως παιδαγωγός» του Τhomas Simon Geuellete (Τομά Σιμόν Γκελέτ) σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Αθηνάς Κεφαλά.

 

Πρόκειται για μια ερωτική κωμωδία καταστάσεων με χορούς και τραγούδια. Η ιστορία εκτυλίσσεται στο Παρίσι το 1726, σε ένα μεσοαστικό σπίτι. Ο κύριος του σπιτιού, ενεχυροδανειστής στο επάγγελμα, επιθυμεί να παντρέψει τον γιο του με 15χρονη, πλην πλούσια κόρη. Εκείνος όμως είναι ερωτευμένος με μια συμφοιτήτριά του. Κι όταν ο πατέρας αναζητεί τον ειδικό δάσκαλο, που θα διαπαιδαγωγήσει τον κανακάρη του στα οφέλη του χρήματος, το κορίτσι μεταμφιέζεται από την υπηρέτριά της και εμφανίζεται για να παίξει τον ρόλο του. Να διδάξει στον καλό της τα αντίθετα…Τότε τα πράγματα μπερδεύονται επικίνδυνα αφού οι πάντες ερωτεύονται τον… δάσκαλο.

 

Ο συγγραφέας (1683-1766) καταγόμενος από αστική οικογένεια, ήταν ιδιόμορφη προσωπικότητα. Εκτός από πολυγραφότατος συγγραφέας και παραμυθάς, ήταν νομικός, χάρισε μάλιστα μετά τον θάνατό του όλη του την περιουσία δεξιά κι αριστερά.

 

«Mετά τον Μπρεχτ, τον Μαγιακόφσκι, είπαμε να κάνουμε ένα διάλειμμα στο κλασικό ρεπερτόριο, στα έργα προβληματισμού», λέει η Αθηνά Κεφαλά. «Ετσι στραφήκαμε στην κωμωδία, σ' έναν σπουδαίο Γάλλο δραματουργό και παραμυθά και απορώ γιατί δεν ανεβαίνουν έργα του στην Ελλάδα. Εχει γράψει συνολικά πάνω από εξήντα έργα. Πρόκειται για έργο του 1700, αρκετά χρόνια πριν από τη Γαλλική Επανάσταση, που, μ' έναν τρόπο, αποτελεί το προοίμιο του μπουλβάρ. Το θέμα απλό, ανήκει στις υποθέσεις της κομέντια ντελ άρτε. Η μάσκα που φορούν οι ηθοποιοί καθορίζει το είδος, φέρνει τον ηθοποιό μέσα στον χαρακτήρα, όπως γίνεται αντιστοίχως στο ρεαλιστικό ή ψυχολογικό θέατρο. Μέσα σ' όλο αυτό τον φορμαλισμό πρέπει να υπάρχει αλήθεια, αλλιώς η παράσταση γλιστράει στο γκροτέσκο».

 

Εδώ, τα κωμικά επεισόδια δεν προκαλούνται τόσο από τους υπηρέτες όσο από τους ερωτευμένους πρωταγωνιστές. Οι χαρακτήρες αυτοπαρουσιάζονται, ενώ κυρίαρχο στην παράσταση είναι το γνωστό στιλιζάρισμα που κυριαρχεί στην κομέντια ντελ άρτε στο ύφος, την κίνηση, τα κοστούμια αλλά και τις δερμάτινες μάσκες που φορούν οι ηθοποιοί για να ζωνταντέψουν το αναγεννησιακό θέατρο. Το σκηνικό άδειο, με όλους τους ηθοποιούς παρόντες. Οταν δεν παίζουν βρίσκονται εκατέρωθεν ενός «πλατό» -που ορίζεται από ένα τέιπ- όπου εκτυλίσσεται η δράση.

 

«Η μεταφραστική δουλειά ήταν δύσκολη», λέει η σκηνοθέτις. «Αναγκάστηκα να βγάλω πολλά πρόσωπα, υπηρετών κυρίως, κράτησα μόνο τον Αρλεκίνο και την Κολομπίνα. Το έργο θα μπορούσε να παίζεται σ' ένα σαλόνι, σε μια πλατεία ή στον δρόμο, με καπέλο για να μαζεύουμε λεφτά. Μπορεί και να το κάνω. Είναι θέατρο με αρχή, μέση και τέλος, λαϊκό στην απεύθυνσή του. Η γραφή, αν και του 1726, δεν είναι σαλονάτη, αστική, όμως δεν υπάρχουν ευτέλειες στον λόγο ακόμα κι όταν έχουμε καβγάδες. Κάποτε μάλιστα φέρει την ποιητικότητά της της μεταμολιερικής εποχής».

 

Σε απρόσμενο ρόλο εμφανίζεται κι ένα πρόσωπο από τον χώρο της μουσικής. Ο Νίκος Τουλιάτος, ο οποίος δεν παίζει μόνον κρουστά. Χωρίς μάσκα, αλλά με βαμμένο πρόσωπο, ερμηνεύει έναν αμαξά και μεταφράζει τα λιμπρέτα που ακούγονται από τους ηθοποιούς στα γαλλικά και στα ιταλικά…

 

«Ο Νίκος Τουλιάτος με εντυπωσίασε με τη θερμή συμμετοχή του στην παράσταση», λέει η Αθηνά Κεφαλά. «Δούλεψε σαν πρωτάρης με τα νέα παιδιά, βοήθησε στις πρόβες. Οσο για το «Τριανόν», είναι το μόνο θέατρο της Αθήνας που διαθέτει ανοιγόμενη σκεπή για τους καλοκαιρινούς μήνες. Η γειτονιά θεωρείται πολύ παρεξηγημένη εξαιτίας των μεταναστών και των επεισοδίων. Ε, λοιπόν, σκόπιμα διασπείρεται αυτή η άποψη. Εμείς δεν νιώθουμε καθόλου απομονωμένοι, ούτε φοβόμαστε. Η περιοχή είναι τόσο επικίνδυνη όσο και το Κολωνάκι. Ολοι μαζί δίνουμε έναν αγώνα για να στηρίξουμε τον χώρο».

 

[email protected]

 

ΙΝFO: Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων 101, τηλ:. 210-8215469). Μετάφραση-σκηνοθεσία: Αθηνά Κεφαλά. Μουσική-μαντολίνο: Αλέξανδρος Καμαρινέας. Πιάνο-κρουστά: Κυριακή Τσακιρίδου. Επιμέλεια κοστουμιών: Χριστίνα Παρακεντέ. Παίζουν: Τατιάνα Αρκου, Αλέξανδρος Καμαρινέας, Μαρία Μαυροματάκη, Εύη Νικολοβγένη, Νιόβη Πεπέ, Σίβη Σιδέρη, Σπύρος Σιδέρης, Αντρέας Σκλαβουνάκος. Κρουστά: Νίκος Τουλιάτος. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00. Εισιτήρια 12 ευρώ, φοιτητικό 6, με κάρτες ανεργίας δωρεάν είσοδος.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=54730