- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Τα e-ψέματα των Κοινωνικών Δικτύων
31/05/13 Αρχείο Άρθρων,ΕΛΛΑΔΑ
Η «Εφ.Συν.» θυμάται κάποιες «ανακρίβειες» που έγιναν στο Διαδίκτυο παραπλανώντας πολίτες και εκπροσώπους των ΜΜΕ
Του Μιχαήλ-Αγγελου Κωνσταντόπουλου
Με αφορμή αγγλική έρευνα, σύμφωνα με την οποία ένας στους οκτώ χρήστες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) ψεύδεται, αναρτώντας επινοημένα γεγονότα ή ψευδείς πληροφορίες για τον εαυτό του, η «Εφ.Συν.» θυμάται κάποια από τα μεγάλα ψέματα που έκαναν τον γύρο του ελληνικού διαδικτύου παραπλανώντας πολίτες και εκπροσώπους των ΜΜΕ.
1. Το «Hellenic quest»: Ηδη πριν από την εποχή των ΜΚΔ, γύρω στο 1998, άρχισε να κυκλοφορεί ευρέως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο αστικός μύθος ότι η εταιρεία Αpple έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών για αγγλόφωνους και ισπανόφωνους με τον τίτλο «Ηellenic quest», τη διανομή του οποίου είχε αναλάβει το CNN.
Η δημιουργία του μύθου
Το άρθρο «διανθιζόταν» με δηλώσεις του διευθυντή της Apple έως το 1993, Τζον Σκάλι, ο οποίος φέρεται να δήλωνε ότι η ελληνική γλώσσα είναι ένα εργαλείο που θα βελτιώσει τη δημιουργικότητα της αμερικανικής κοινωνίας με την εισαγωγή νέων ιδεών και την προσφορά επιπλέον γνώσεων.
Εκεί οφείλεται και η δημιουργία του μύθου, σύμφωνα με τον οποίο η ελληνική είναι η μόνη γλώσσα την οποία μπορούν να δεχθούν ως «νοηματική» η σύγχρονης τεχνολογίας υπολογιστές, ισχυρισμός 100% αβάσιμος.
Η «είδηση» δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες, ενημερωτικές ιστοσελίδες και ιστοσελίδες θεσμικών φορέων ενώ έφτασε έως τη Βουλή και χρησιμοποιήθηκε σε ομιλία πρώην υπουργού σε μαθητές.
2. Η μεγάλη αραβική επένδυση στο όρος Γκιώνα: Η «είδηση» ξεκίνησε από ιστότοπο που δημοσιεύει σατιρικά ψευδείς ειδήσεις και κυκλοφόρησε αρκετά, καθώς η λέξη «επένδυση» έχει γίνει πλέον μαγική στο λεξιλόγιο της κρίσης. Αραβικά funds εμφανίζονταν έτοιμα για την κατασκευή μεγάλου χιονοδρομικού κέντρου στην Γκιώνα. Θύμα έπεσε και γνωστός τηλεοπτικός σταθμός που παρουσίασε το θέμα στο κεντρικό του δελτίο.
3. Απαγωγές παιδιών: Ανάρτηση που κυκλοφορούσε και αναπαραγόταν στο facebook μιλούσε για συμμορία αλλοδαπών που απαγάγει παιδιά σε όλη την επικράτεια με σκοπό την εμπορία οργάνων. Αρκετοί γονείς ήταν τρομοκρατημένοι και δεν επέτρεπαν από τα παιδιά τους να βγουν ούτε από το σπίτι. Η ΕΛ.ΑΣ. και το «Χαμόγελο του Παιδίου» αναγκάστηκαν να βγάλουν ανακοινώσεις ώστε να διαψευστεί το κακόγουστο αστείο.
4. Θάνατοι δημοσίων προσώπων : Οταν ο πρώην αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος νοσηλευόταν με καρκίνο στο τελευταίο στάδιο, αρκετά blogs είχαν βιαστεί να αναγγείλουν τον θάνατό του εκμεταλλευόμενα και κάποιες 24ωρες απεργίες των δημοσιογράφων. Με παρόμοιο τρόπο έχουν «πεθάνει» διαδικτυακά πολιτικοί, ηθοποιοί και άλλα δημόσια πρόσωπα, όπως ο δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος.
5. Το e-mail της χρεοκοπίας: Στις 12 Μαρτίου 2011 κυκλοφόρησε και διαδόθηκε αστραπιαία το e-mail της χρεοκοπίας, το οποίο υπέγραφε ο δήθεν μεγαλοτραπεζίτης Γ.Β. Επικαλούμενος εσωτερική πληροφόρηση και κινήσεις κεφαλαίων στο εξωτερικό προειδοποιούσε για χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή ανήμερα της εθνικής μας επετείου. Τελικά, ο συντάκτης δεν ήταν μεγαλοτραπεζίτης, αλλά ένας τορναδόρος από την Κρήτη που οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη για διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=56187
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε