- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Βαβέλ στο Ecofin για την ενοποίηση των τραπεζών
05/12/12 Άρθρα,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Του Μπάμπη Μιχάλη
[1]Γερμανία και Γαλλία διασταύρωσαν χθες τα ξίφη τους με αποτέλεσμα η τραπεζική ενοποίηση της Ευρώπης να πάει ξανά… περίπατο.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν κατάφεραν χθες να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μορφή που θα έχει η ενιαία τραπεζική εποπτική αρχή και θα ξανασυναντηθούν στις 12 Δεκεμβρίου. Κάτι που σημαίνει ότι οι προθεσμίες στενεύουν πια δραματικά και ενδεχομένως να μην υπάρξει συμφωνία για το πλαίσιο πριν από τα τέλη του έτους, όπως είχε αρχικά εξαγγελθεί.
Η βασική διαφωνία των εταίρων εστιάζει στο ποιες τράπεζες θα υπαχθούν στον άμεσο έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και ποιες θα παραμείνουν υπό την εποπτεία των εθνικών ρυθμιστικών αρχών.
Ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έριξε για ακόμη μια φορά λάδι στη φωτιά, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να συναινέσει σε ένα σχέδιο το οποίο θα έδινε τον τελικό λόγο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία, παρά μόνο εφόσον οι εθνικές εποπτικές αρχές θα είχαν την ευθύνη για τις περισσότερες τράπεζες, πρόσθεσε.
Ο Γάλλος ομόλογός του, Πιερ Μοσκοβισί, αντέτεινε ότι η αποστολή που ανέθεσε στο Ecofin η σύνοδος κορυφής είναι ο σχεδιασμός ενός εποπτικού πλαισίου, στο επίκεντρο του οποίου θα βρίσκεται η ΕΚΤ. «Δεν έχουμε αποστολή τη δημιουργία ενός δυϊκού συστήματος», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, εστίασε στη χρονική υστέρηση που προκαλούν οι διαφωνίες μεταξύ των εταίρων. Προειδοποίησε ότι αν η απόφαση για την ενιαία εποπτική αρχή καθυστερήσει κι άλλο, ενδεχομένως αυτό θα αποβεί επιζήμιο λόγω των αντιδράσεων από τις αγορές.
Ο Σόιμπλε όμως εξέφρασε ανησυχίες και για το πώς θα διασφαλιστεί ο διαχωρισμός των λειτουργιών νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ από τα εποπτικά της καθήκοντα. «Θα πρέπει να υπάρχει ένα σινικό τείχος μεταξύ της τραπεζικής εποπτείας και της νομισματικής πολιτικής», υπογράμμισε.
Επιφυλάξεις εξέφρασαν και χώρες εκτός ευρωζώνης, όπως η Σουηδία, που δεν εκπροσωπείται στην ΕΚΤ και ανησυχεί για τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων από αυτήν. Ομοίως, Ουγγαρία και Πολωνία, που πρόκειται να εισέλθουν στη ζώνη του ευρώ, επιθυμούν από την πλευρά τους να διασφαλίσουν ότι δεν θα βρεθούν σε χειρότερη θέση όταν η ΕΚΤ θα έχει μεγαλύτερο βαθμό εποπτείας στις τράπεζές τους.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=5657
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε