- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Μεσόγειος, παλιό σταυροδρόμι; Μake it new

04/06/13 ART,Αρχείο Άρθρων

ΕΚΘΕΣΗ Art

 

Η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται πυρετωδώς (18 Σεπτεμβρίου – 31 Ιανουαρίου)

 

Η Κατερίνα Κοσκινά, γενική διευθύντρια της μεγάλης διοργάνωσης, αλλά και πρόεδρος του Κρατικού Σύγχρονης Τέχνης, στηριγμένη στο 1 εκατ. ευρώ τού ΕΣΠΑ, και σε συνεργασία με τα άλλα τέσσερα μουσεία της πόλης (Αρχαιολογικό, Βυζαντινό, Μακεδονικό, Τελλόγλειο), μπορεί ήδη να ανακοινώσει το μεγαλύτερο μέρος του εκθεσιακού προγράμματος: την κεντρική έκθεση «Παντού αλλά Τώρα», που επιμελείται η Αντελίνα φον Φίρστενμπεργκ, και το παράλληλο πρόγραμμα. Ανάμεσα στους ξένους καλλιτέχνες και ο Τζαφάρ Παναχί με μια μικρού μήκους ταινία του

 

 

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

 

 

getFiler5e [1]

 

 

 

 

 

 

getFilerve [2]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

getedvFile [3]Η Μεσόγειος ως γεωγραφικός χώρος, πεδίο έρευνας και καλλιτεχνικής έκφρασης βρίσκεται στο επίκεντρο της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με γενικό τίτλο «Παλιές διασταυρώσεις – Make it New». Μέσα από εκθέσεις, δράσεις, εγκαταστάσεις, περφόρμανς, ειδικά εργαστήρια, ακόμα και κινηματογραφικές ταινίες θα ξεδιπλωθεί ένα πανόραμα της σύγχρονης εικαστικής παραγωγής με τη συμμετοχή εκατοντάδων καλλιτεχνών όλων των τάσεων της σύγχρονης τέχνης απ' όλο τον κόσμο.

 

Μπορεί η Μπιενάλε Βενετίας να μονοπωλεί αυτή τη στιγμή το διεθνές εικαστικό ενδιαφέρον, ωστόσο Ελληνες μαζί με ξένους επιμελητές και καλλιτέχνες δουλεύουν ήδη για την Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, που ανοίγει στις 18 Σεπτεμβρίου (με 31 Ιανουαρίου 2014). Είναι η δεύτερη διοργάνωση ενός τριμερούς σπονδυλωτού προγράμματος που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ κι έχει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τη λεκάνη της Μεσογείου. Η οργάνωση είναι του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» (Αρχαιολογικό, Βυζαντινού Πολιτισμού, Μακεδονικό, Κρατικό, Τελλόγλειο Ιδρυμα), παράλληλα με τη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη συνεργασία πολιτιστικών, εκπαιδευτικών φορέων κ.ά.

 

«Πρόκειται για ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα, φιλόδοξο και πλήρες, το οποίο έχει δύο στόχους: να προχωρήσει την έρευνα για τη σημερινή κατάσταση της Μεσογείου μέσα από την καλλιτεχνική οπτική και ταυτόχρονα να κοιτάξει κοινωνικά και ανθρωπολογικά πάνω από τη Μεσόγειο, όπως έγινε με την Μπιενάλε του 2011 κι όπως θα γίνει και με τη διοργάνωση του 2015», μας εξηγεί η Κατερίνα Κοσκινά, πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, η οποία έχει τη γενική διεύθυνση της Μπιενάλε. «Θεωρώ ότι η Μεσόγειος είναι ένα σημαντικό και μεγάλο κεφάλαιο από την αρχή της ιστορίας της με πολέμους, ανακατατάξεις, επανασχεδιασμούς. Μέσα σε αυτό το κεφάλαιο πέρα από την καλλιτεχνική δημιουργία υπάρχει μια παράδοση μουσική, καλλιτεχνική, ακόμα και διατροφική. Αυτό έχει να κάνει και με τη δική μας ταυτότητα, τη σχέση μας με τη Μεσόγειο και τον πολιτισμό».

 

Η έναρξη τον Σεπτέμβριο θα γίνει με τα εγκαίνια της κεντρικής έκθεσης «Παντού αλλά Τώρα» (Everywhere but Now), που επιμελείται η ανεξάρτητη επιμελήτρια, διεθνώς αναγνωρισμένη και με πολλά εύσημα, Αdelina von Fürstenberg. Περισσότεροι από 50 καλλιτέχνες από 25 χώρες, από τη Βραζιλία και την Κούβα μέχρι το Ιράν και την Ινδία και φυσικά τις χώρες της Μεσογείου, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα: ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, βιντεο-εγκαταστάσεις, φιλμ, περφόρμανς κ.ά. Ανάμεσα στον μακρύ κατάλογο των καλλιτεχνών βρίσκουμε τα ονόματα του Τzαφάρ Παναχί, του εξαιρετικού φωτογράφου Ιβάν Πέτροβιτς και της Μάρτα ντ' Αντζελο, της κολεκτίβας «Desertmed» και πολλών άλλων με διεθνή απήχηση.

 

Από την Ελλάδα συμμετέχουν οι Χάρις Επαμεινώνδα, Βασίλης Ζωγράφος, Μίλτος Μανέτας, Μαρία Παπαδημητρίου, Πάρις Πετρίδης κ.ά.

 

«Εκτός από την κεντρική έκθεση, θα έχουμε παράλληλες εκθέσεις, περφόρμανς σ' ένα ειδικό πρόγραμμα που έχουμε ξεκινήσει με μεγάλη επιτυχία και η εικαστική πράξη θα είναι ενεργή. Τα workshops θα λειτουργήσουν ως πόλος έλξης για την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και θα έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα ώστε να δουλέψουμε και με τα παιδιά των σχολείων. Θα κάνουμε παρεμβάσεις στην πόλη, για να ενισχύσουμε την εικόνα της εικαστικής παραγωγής της σύγχρονης Ελλάδας και να ενισχύσουμε κυρίως τη σχέση μας με το εξωτερικό, ώστε να μας μάθουν, να έρθουν και να μας δουν. Επίσης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα παρουσιάσουμε κινηματογραφικά έργα με εικαστική γλώσσα -και το αντίστροφο-, τα οποία θα σχετίζονται με το θέμα της Μεσογείου, και μαζί ημερίδες, συνέδρια κ.ά.», καταλήγει η Κατερίνα Κοσκινά.

 

Με προϋπολογισμό περίπου 1.000.000 ευρώ η Μπιενάλε είναι ενταγμένη στο ΕΣΠΑ. «Ευτυχώς γιατί αλλιώς δεν θα γινόταν», λέει η Κατερίνα Κοσκινά. «Η λέξη χορηγός έχει πλέον καταργηθεί. Ο δήμος μάς στηρίζει και συνεργάζεται μαζί μας, αλλά τα οικονομικά του είναι περιορισμένα, ελπίζω όμως ότι θα συμβάλει».

 

[email protected]

 

………………………………………………………………………..

 

Εκθέσεις

 

* «Η Συλλογή Κωστάκη και η ρωσική πρωτοπορία. 100 χρόνια από τη γέννηση του συλλέκτη», σε επιμέλεια Μαρίας Τσαντσάνογλου, Αγγελικής Χαριστού -έχει ήδη ξεκινήσει- στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιώργου Κωστάκη (1913-1990).

 

*«Παράδοση-Ανατροπή» σε επιμέλεια Κατερίνας Κοσκινά, Γιάννη Μπόλη (Σεπτέμβριος 2013-Δεκέμβριος 2014) με επιλογές από αποκτήματα της συλλογής σύγχρονης τέχνης του ΚΜΣΤ.

 

* «Μεσογειακά παλίμψηστα: τρία αινίγματα φθοράς και αφθαρσίας» σε επιμέλεια Ευαγγελίας Στεφανή, Αγγελικής Κουκουβού, Θέμιδος Βελένη (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης). Η έκθεση φέρνει σε διάλογο δύο πολιτισμικά παράγωγα διαφορετικών εποχών του ίδιου τόπου. Ενα αρχαίο κείμενο συνομιλεί με δύο σύγχρονα καλλιτεχνικά έργα με τη μορφή εγκατάστασης του εικαστικού Δημήτρη Ξόνογλου.

 

*«Η τιμή του αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο. Ενας ακρίτας άγιος ταξιδεύει» σε επιμέλεια των διδακτόρων Αγαθονίκης Τσιλιπάκου και Νικόλαου Μπονόβα (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, 19 Οκτωβρίου 2013-19 Ιανουαρίου 2014). Η έκθεση έχει βασική επιδίωξη την παρουσίαση της άγνωστης τιμής του αγίου Μάμαντος μέσα από την τέχνη της Ανατολής και της Δύσης.

 

*«Η μεσογειακή εμπειρία: Μεσόγειος ως χωροταξικό παράδειγμα διακίνησης ιδεών και λόγου» σε επιμέλεια Ντένη Ζαχαρόπουλου (Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Σεπτέμβριος- Δεκέμβριος 2013). Περιλαμβάνει περισσότερα από 120 εμβληματικά έργα σύγχρονης τέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών -ανάμεσά τους Βλάσης Κανιάρης, Πίνο Πασκάλη, Γιώργος Χατζημιχάλης, Σίλτο Μερέλες- που πραγματεύονται την πολυσήμαντη έννοια του δημόσιου – ελεύθερου χώρου. Η έκθεση διερευνά τη διαμόρφωση νέων γνωστικών και αισθητικών κατηγοριών στη σύγχρονη τέχνη, παρουσιάζοντας συστηματικά και για πρώτη φορά μια τοπολογία της «μεσογειακής εμπειρίας» από τον Νέο Ρεαλισμό και την Arte Povera μέχρι σήμερα.

 

*«Βάσω Κατράκη: Διάλογος με το Λευκό και το Μαύρο» (Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών ΑΠΘ). Παρουσιάζει σημαντικές στιγμές της πορείας της σημαντικότερης Ελληνίδας χαράκτριας, με κοινωνικά και πολιτικά φορτισμένο έργο.

 

Παράλληλες δράσεις

 

*3o Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης σε επιμέλεια και συντονισμό Ειρήνης Παπακωνσταντίνου (15-19 Οκτωβρίου).

 

*Εργαστήριο Νέων Καλλιτεχνών της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Πεδίο Δράσης Κόδρα του Δήμου Καλαμαριάς.

 

*Συμπόσιο με θέμα τη Μεσόγειο.

 

* Προβολές ταινιών σε συνεργασία με το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

 

 

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=57235