- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Θερμό Σεπτέμβρη «υπόσχονται» οι καθηγητές
04/06/13 Αρχείο Άρθρων,ΕΛΛΑΔΑ
Της Αννας Ανδριτσάκη
Oι καθηγητές προειδοποιούν την κυβέρνηση για θερμό Σεπτέμβρη, καταγγέλλοντας τις αυθαιρεσίες του υπουργείου Παιδείας με στόχο την κατάργηση δεκάδων χιλιάδων οργανικών θέσεων σε όλη τη χώρα και την προετοιμασία για την «κινητικότητα» (υποχρεωτικές μεταθέσεις και απολύσεις) χιλιάδων μόνιμων εκπαιδευτικών. «Προειδοποιούμε την κυβέρνηση. Οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί. Τα σχολεία χρειάζονται εκπαιδευτικούς για να λειτουργήσουν. Ο Σεπτέμβρης θα είναι πολύ θερμός και θα πάρουμε τα μέτρα μας για αυτό» αναφέρει ξεκάθαρα η ΟΛΜΕ στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, με αφορμή και τη γνωμοδότηση του ΣτΕ σχετικά με το Π.Δ. για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών, το οποίο κρίθηκε νόμιμο από το Συμβούλιο αλλά ακόμα δεν έχει δοθεί στην Ομοσπονδία.
Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ, το υπουργείο Παιδείας «προσπαθεί να κατασκευάσει με αυθαίρετους σχεδιασμούς επί χάρτου τεχνητές υπεραριθμίες εκπαιδευτικών. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιεί τις πρόσφατες ρυθμίσεις για το διδακτικό ωράριο, αλλά και αυτές που ετοιμάζονται με το Π.Δ., για να μεταθέτει υποχρεωτικά τους εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα». Τις ίδιες ημέρες –συνεχίζουν- που η κυβέρνηση και ο Υπουργός Παιδείας διαβεβαίωναν πως δεν θα απολυθούν μόνιμοι εκπαιδευτικοί και θα είναι πολύ μικρός ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα μετατεθούν υποχρεωτικά, οι εξελίξεις στα ΠΥΣΔΕ (που κατασκευάζουν έναν τεράστιο αριθμό δήθεν υπεραρίθμων εκπαιδευτικών) όσο και η μυστική συμφωνία 13-5-13 του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της τρόικας δείχνουν ότι οι εκπαιδευτικοί επιλέγονται να είναι μία από τις δύο “πηγές” των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο καθεστώς “κινητικότητας” και αποδεικνύουν τους πραγματικούς στόχους της κυβέρνησης».
Και οι ερευνητές
Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότεροι κλάδοι δυναμώνουν τη διαμαρτυρία τους. Χθες, η Ενωση Ελλήνων Ερευνητών, αποστέλλοντας ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό, ζητεί την άμεση παρέμβασή του «για τη χάραξη και την υλοποίηση μιας ουσιαστικά αναπτυξιακής πολιτικής για την Ερευνα και την Καινοτομία στη χώρα μας και τη μη “ομοσπονδιοποίηση” των Ερευνητικών Κέντρων της ΓΓΕΤ».
Οπως αναφέρουν, «όλες οι ανεπτυγμένες χώρες διατηρούν ένα ισχυρό, δημόσιο σύστημα έρευνας. Η μετατροπή όλων των Ερευνητικών Κέντρων της ΓΓΕΤ σε οργανισμούς Ιδιωτικού Δικαίου και η περαιτέρω “ομοσπονδιοποίησή” τους, σε συνδυασμό με τον συνεχώς μειούμενο προϋπολογισμό τους τα τελευταία χρόνια, τις αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις και την αυξανόμενη αδυναμία του κρατικού μηχανισμού για απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, συνιστούν επιζήμια για τη χώρα μας την απόσυρση του κράτους από την επένδυση σε έρευνα και καινοτομία».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=57322
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε