- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Μπλόκο Τσίπρα στην Καισαριανή

05/06/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διατράνωσε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο ξεπουλήματος του Σκοπευτηρίου από το ΤΑΙΠΕΔ

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

getFvbgile [1]

«Το Σκοπευτήριο είναι κομμάτι της ιστορίας του λαού μας, δεν ανήκει ούτε στην Αριστερά ούτε στη Δεξιά, αλλά ανήκει στο σύνολο του λαού μας» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε ακριβώς δίπλα από τον χώρο-μνημείο της εκτέλεση εκατοντάδων αγωνιστών της ελευθερίας.

 

«Είναι εθνικό μνημείο και θα το υπερασπιστούμε» πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθάρισε: «Δεν θα επιτρέψουμε να ξεπουληθεί αυτός ο συμβολικός τόπος, δεν θα επιτρέψουμε να σβηστεί η ιστορική μνήμη μιας από τις κορυφαίες σελίδες που έχουν γραφτεί σε αυτόν τον τόπο: της Εθνικής μας Αντίστασης».

 

«Εκτροφείο σκανδάλων»

 

«Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο» πρόσθεσε αναφερόμενος στους κυβερνώντες, ενώ προειδοποίησε το «εκτροφείο σκανδάλων», το ΤΑΙΠΕΔ, ότι «αυτή τη μάχη την έχει χαμένη». «Για μας, δεν υπάρχει ασυλία γι' αυτούς, αλλά θα ψάξουμε όλα τα πρακτικά των συνεδριάσεων και των αποφάσεών τους» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε μάλιστα τις αιτιάσεις του ΤΑΙΠΕΔ για τον χώρο του Σκοπευτηρίου, ζητώντας από την ίδια την κυβέρνηση να δώσει μια επίσημη και ξεκάθαρη απάντηση.

 

Επιτιθέμενος στη Ν.Δ. υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον μεσαίο χώρο αλλά είναι «η χειρότερη λαϊκιστική Δεξιά που είδαμε από τη μεταπολίτευση και μετά, μια Δεξιά που αναγνωρίζει τον εαυτό της στο μετεμφυλιακό κράτος, στην εποχή του χωροφύλακα και των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων».

 

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε επίσης «δεκανίκια μιας κυβέρνησης που φλερτάρει απροκάλυπτα με την ακροδεξιά και τη Χρυσή Αυγή» το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν αντέχει να περάσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

 

«Είμαστε εδώ για να στείλουμε μήνυμα ενότητας, όχι διχασμού, για να φτιάξουμε την Αριστερά μακριά από εμφυλιακά συνθήματα» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται ένα σχέδιο απεμπλοκής από το Μνημόνιο, υπερασπίζεται τη δημοκρατία και την κριτική σκέψη, την ανάγκη να βάλουμε στο περιθώριο τα υπολείμματα του μετεμφυλιακού κράτους, τα υπολείμματα της ναζιστικής κατοχής και των δωσίλογων, που ξαναβγαίνουν από τις τρύπες τους σαν τις κατσαρίδες στο παρατημένο σπίτι».

 

Απευθυνόμενος δε στους κυβερνώντες, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Δεν θα σας αφήσουμε να διαλύσετε τη χώρα. Δεν θα σας αφήσουμε να απαλλοτριώσετε την ιστορική μνήμη. Δεν θα σας αφήσουμε να παίξετε παιχνίδια με τη δημοκρατία και την ομαλότητα. Το Μνημόνιο έχει τελειώσει. Εχετε τελειώσει και εσείς μαζί του».

 

……………………………………………………………………………………………

 

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ  «Δεν πουλιέται η ιστορία»

 

 

getFvbfile [2]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ξεκινώντας την ομιλία του με μια μικρή ιστορική αναδρομή του χώρου, με αποκορύφωμα την εκτέλεση 200 κομμουνιστών που παραδόθηκαν στους Γερμανούς ναζί από το μεταξικό καθεστώς, ο Μανώλης Γλέζος κάλεσε τους παρευρισκόμενους να ορκιστούν ότι δεν θα επιτρέψουν τη βεβήλωση του χώρου του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής.

 

«Προβαίνουν σε εκποίηση της ελληνικής ιστορίας, αλλά να καταλάβουν: Υπάρχουν όρια. Ως εδώ και μη παρέκει. Η ιστορία μας δεν πουλιέται», φώναξε ο ιστορικός αγωνιστής της Αριστεράς και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος. Σημείωσε δε ότι οι κυβερνώντες και οι δανειστές «θέλουν να πουλήσουν την αντίσταση, να εξαφανιστεί η ιδεολογία της για να κάνουν ό,τι θέλουν την Ελλάδα, να πάψει ο ελληνικός λαός να αντιστέκεται».

 

Κάλεσε δε τους πολίτες να καταλάβουν τον χώρο και να διοργανώσουν καλλιτεχνικά δρώμενα.

 

………………………………………………………………………………………

 

«Κάτω τα χέρια από το μνημείο και το πάρκο»

 

Κάτοικοι της Καισαριανής κάθε ηλικίας δηλώνουν την αντίθεσή τους στα σχέδια για «αξιοποίηση» του Σκοπευτηρίου

 

«Το Σκοπευτήριο είναι δικό μας, το έχουμε πληρώσει με… ΑΙΜΑ» είναι το πρώτο που διαβάζει κανείς σε χαρτί που έχει τοποθετηθεί στην είσοδο, επί της οδού Ν. Εφέσου, του Αλσους Σκοπευτηρίου Καισαριανής, την «Ακρόπολη της Αντίστασης», όπως χαρακτήρισε το σημείο η 82χρονη κυρία Γεωργία, την οποία συναντήσαμε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο σημείο. «Είμαι της γενιάς της Κατοχής, για μένα ο χώρος δεν αποτελεί ιστορία, αλλά βίωμα», μας υπογράμμισε, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο να «αξιοποιηθεί» οποιαδήποτε σπιθαμή του χώρου, ο οποίος βρίσκεται στη Λίστα Ακινήτων προς Πιθανή Αξιοποίηση του υπουργείου Οικονομικών. «Εδώ, θυμάμαι, μαζεύανε τους νέους από τον Βύρωνα και άλλες συνοικίες και τους πηγαίνανε στα στρατόπεδα εργασίας. Είχα δύο θείους που τους πήρανε», μας περιέγραψε. «Και μόνο η πρόθεση είναι κάτι φοβερό. Δεν θα έπρεπε καν να το συζητάμε», συμπληρώνει η 55χρονη Μαρία που ήρθε στην εκδήλωση μαζί με την κυρία Γεωργία.

 

Ακόμα και σήμερα για πολλούς συμπολίτες μας κάθε βήμα στο Αλσος, κάθε βόλτα στο Πάρκο και κάθε ματιά που ρίχνουν στο Μνημείο, τους ξυπνάει μνήμες. «Εχω χάσει πατέρα και θείο εδώ. Είναι ό,τι πιο ιερό υπάρχει για μένα», μας είπε με εμφανή συγκίνηση ο 63χρονος Θεόδωρος. «Και τώρα; Ολα στον βωμό του χρήματος; Θέλουν να πληρώνω εισιτήριο για να περνάω να καταθέσω στεφάνι;», διερωτήθηκε, συμπληρώνοντας οργισμένα: «Δεν διαγράφεται η Ιστορία, θα βρεθούμε απέναντί τους αν το κάνουν».

 

«Ημουν 5 χρονών στην εκτέλεση των 200. Αραγε γιατί σκοτώθηκαν; Για να φτάσουμε πάλι σε αυτό το επίπεδο με οικονομική κατοχή;», ήταν το ερώτημα του 75χρονου Στράτου, σε συνομιλία που είχαμε, η οποία διεκόπη προσωρινά από έναν περαστικό που ήθελε να μας τονίσει πως «το μόνο που έχει σημασία, είναι να παραμείνει ως έχει».

 

Για τους κατοίκους της περιοχής, όμως, ο χώρος δεν έχει σημασία μόνο από ιστορικής πλευράς, αλλά και από οικολογικής. «Είναι πηγή ζωής το πάρκο», μας λέει ο 34χρονος Σπύρος, ο οποίος σχεδόν κάθε μέρα έρχεται με τον 5χρονο γιο του. Οπως μας περιέγραψε, η αλλοίωση του πάρκου θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην καθημερινότητά του. «Και με άλλους γονείς που μιλάω, καταλαβαίνω ότι θα γίνει μεγάλη κινητοποίηση αν γίνει κάτι κακό στο πάρκο», συμπλήρωσε.

 

Για τη νεολαία, οι ανησυχίες εστιάζονται και στο περιβάλλον. Οπως μας είπε ο 21χρονος Κωνσταντίνος, «είναι ένα πολύ μεγάλο πάρκο και δεν υπάρχει παρόμοιο στην περιοχή. Οι νέοι της περιοχής έχουμε πολλές αναμνήσεις, ακόμη και από την εποχή των “διαλειμμάτων του σχολείου”. Τώρα; Ολα να καταστραφούν στον βωμό του χρήματος;», διερωτάται.

 

Στέργιος Ζιαμπάκας

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=57600