- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ταπί αλλά ψύχραιμοι

05/06/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην κυβέρνηση έχουν επίγνωση για την υστέρηση στον τομέα των εσόδων, όμως δείχνουν να μην ανησυχούν για την επίσκεψη της τρόικας και ετοιμάζονται να δώσουν μια «μάχη γοήτρου» για τον ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13%

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου 

 

getFile4rge [1]Χαλαρή όσο ποτέ άλλοτε δείχνει η κυβέρνηση ενόψει των νέων συνομιλιών με την τρόικα. Η νέα επίσκεψη του τεχνικού κλιμακίου αρχίζει χωρίς δηλώσεις ανησυχίας για τις βαριές εκκρεμότητες της ατζέντας, εκτός από τη διελκυστίνδα για τον ΦΠΑ στην εστίαση. Παρ' ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης είναι αμφίβολο μετά τις τελευταίες αρνητικές, ή έστω επιφυλακτικές, δηλώσεις από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μείωση του φόρου, όπως επίσης αμφίβολη είναι και η επίδραση στην πορεία των εσόδων, η «μάχη», όπως έχει χαρακτηριστεί από τον ίδιο τον Αντ. Σαμαρά η συζήτηση για τη μείωση από το 23% στο 13%, έχει γίνει μάχη γοήτρου.

 

Για τη διαφθορά 

 

Ο πρωθυπουργός χθες το πρωί έκανε εξαγγελίες για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πεδίων, το απόγευμα παρακολούθησε τη διακλαδική άσκηση των ενόπλων δυνάμεων και τις επόμενες μέρες επίσης το πρόγραμμά του είναι προσανατολισμένο στον σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου και όχι στην ατζέντα της επιθεώρησης από την τρόικα.

 

Στο νομοθετικό μέρος από τα τρία προαπαιτούμενα η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει το ενάμισι, το σχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και το μισό για την αντιμετώπιση της διαφθοράς με την τοποθέτηση του εισαγγελέα Ι. Τέντε στη θέση του γενικού επιθεωρητή. Το σχέδιο, στο υπόλοιπο μέρος του είναι στο στάδιο της επεξεργασίας, όπως επίσης το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

 

Ομοίως και το σοβαρότερο ζήτημα που είναι στην ατζέντα, το σχέδιο Μανιτάκη για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, αρχής γενομένης από αυτό τον μήνα με 2.000 απολύσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κυβερνητικών παραγόντων, μετατίθεται για τις αρχές φθινοπώρου. Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις αντιδράσεις από την κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών και περιμένει ότι θα έχει την κατανόηση της τρόικας με το εναλλακτικό σχέδιο που θα παρουσιάσει για την άμεση απομάκρυνση των συμβασιούχων. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης για την άμεση εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων. Κατά τα λοιπά, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο για την απομάκρυνση 12.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του χρόνου με το μέτρο της διαθεσιμότητας θα υλοποιηθεί χωρίς καθυστερήσεις.

 

Στο ζήτημα των εσόδων, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μέσα στο καλοκαίρι θα καλυφθεί μέρος του χαμένου εδάφους, όμως οι αποκλίσεις πλέον είναι πολύ μεγάλες για να διορθωθούν μόνον από τον τουριστικό τομέα. Πάρα ταύτα και στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί ψυχραιμία, η οποία εν μέρει δικαιολογείται, όπως σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, από την «καλή πορεία του σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων».

 

 Εκκρεμότητες

 

Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που μια επίσκεψη της τρόικας ξεκινάει ήρεμα για να μετατραπεί στην πορεία σε θρίλερ, ωστόσο αυτή τη φορά ακόμη και οι υπουργοί που έχουν τις μεγαλύτερες εκκρεμότητες δηλώνουν ότι δεν υπάρχει άγχος. Το άγχος τους πάντως για τη γενική εικόνα της οικονομίας, την εντεινόμενη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και τη συνεχή άνοδο του δείκτη ανεργίας είναι εμφανές.

 

Οσο καλά και αν πάει η τουριστική περίοδος, το φθινόπωρο προβλέπεται βαρύ και γι' αυτό ο πρωθυπουργός επιμένει στη μείωση του ΦΠΑ, έστω και αν οι εκτιμήσεις ως προς τα αποτελέσματα διίστανται. Και σύμφωνα με συνεργάτες του θα το θέσει ο ίδιος στην τρόικα αν χρειαστεί.

 

Αλλωστε έχει αναφερθεί δημοσίως σε αυτό το θέμα, στο συνέδριο του ΣΕΤΕ, αλλά και στη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του eurogroup Γ. Ντάισλεμπλουμ.

 

Για να ενισχύσει τη θέση της η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στους επικεφαλής της τρόικας όλα τα σενάρια για τον ΦΠΑ, με αύξηση της κατανάλωσης αν μειωθεί ο φόρος και πτώση αν διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα. Ωστόσο, το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι δεν έχει ακόμη καταλήξει στο φορολογικό σχέδιο για τα ακίνητα, καθώς η εξαίρεση των κατ' επάγγελμα αγροτών προσθέτει νέες μαύρες τρύπες στον τομέα των εσόδων και οι λύσεις των ισοδύναμων επίσης θεωρούνται αμφίβολες.

 

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=57635