- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Η παιδική φτώχεια επιστρέφει στη Βρετανία

06/06/13 Αρχείο Άρθρων,ΚΟΣΜΟΣ

Το τίμημα για τις ανισότητες στο μορφωτικό επίπεδο και τη χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία θα ανέλθει στα 35 δισ. λίρες ετησίως το 2020

 

Tου Δημήτρη Φαναριώτη

 

getFi56y [1]

Μαύρα μαντάτα για την παιδική φτώχεια στη Βρετανία, το ποσοστό της οποίας εκτιμάται ότι θα φτάσει το 25% ώς το 2020, σύμφωνα με έκθεση-φωτιά του Πανεπιστημίου του Loughborough. Η μελέτη βασίζεται στα επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών και προβλέπει πως η παιδική φτώχεια θα αυξηθεί κατά επιπλέον 6% μεταξύ 2010-11 και 2020-21, αγγίζοντας τα 3,5 εκατομμύρια παιδιά, ανατρέποντας τις επιτυχίες της προηγούμενης κυβέρνησης των Εργατικών, που είχε κατορθώσει να μειώσει σημαντικά το ποσοστό. Σημειώνεται ότι ένα παιδί θεωρείται πως βρίσκεται σε κατάσταση σχετικής φτώχειας, αν το εισόδημα της οικογένειάς του είναι κάτω από το 60% του μέσου όρου της μέσης βρετανικής οικογένειας.

 

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Ντόναλντ Χιρστ, ο οποίος ασχολείται με το επίμαχο αυτό θέμα αρκετά χρόνια, εκτίμησε για πρώτη φορά το 2008 ότι η παιδική ένδεια και η μη αποτελεσματική αντιμετώπισή της κοστίζουν κάθε χρόνο στη Γηραιά Αλβιώνα 25 δισεκατομμύρια λίρες, λόγω των μακροπρόθεσμων απωλειών για την οικονομία που προκύπτουν από το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και τη χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία που θα έχουν τα παιδιά αυτά στη μετέπειτα ζωή τους ως ενήλικες, σε σχέση με τους πιο ευκατάστατους συνομηλίκους τους.

 

Μεγάλες περικοπές

 

Ο Χιρστ τονίζει ακόμη ότι, αν και τα επίπεδα της φτώχειας σήμερα βρίσκονται σε αυτά του 2008 -καθώς έχουν γίνει από την κυβέρνηση Κάμερον μεγάλες περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες και τα κονδύλια της πρόνοιας-, έχει σημειωθεί αύξηση του κόστους για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας στη χώρα στα 29 δισεκατομμύρια λίρες, από 25 δισ. που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

 

Με βάση τις νέες, ανατριχιαστικές προβλέψεις, η «λυπητερή» που θα κληθεί να πληρώσει σε ετήσια βάση η βρετανική κοινωνία το 2020 ως τίμημα για τις τρομακτικές της ανισότητες θα ανέλθει στα 35 δισεκατομμύρια λίρες, δηλαδή περίπου το 3% του ΑΕΠ της χώρας θα δαπανηθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Για να κατανοήσει κανείς πόσο ιλιγγιώδες είναι αυτό το νούμερο, αρκεί να αναφέρουμε ότι υπερβαίνει ακόμη και το κονδύλι κατασκευής του HS2, του υψηλής ταχύτητας νέου σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

 

Η Αλισον Γκράχαμ, επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Ομάδα Δράσης για την Παιδική Φτώχεια, η οποία παρήγγειλε την έρευνα στο πανεπιστήμιο, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η έρευνα καταδεικνύει πως οι πολιτικές που αυξάνουν την παιδική φτώχεια είναι στην ουσία μια ψεύτικη οικονομία που κοστίζει ακριβά στη χώρα. Ετσι την τελευταία τριετία οικογένειες με παιδιά υποχρεώθηκαν να επωμιστούν το ασήκωτο βάρος της πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί η Ντάουνινγκ Στριτ. Γι' αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η παιδική ένδεια αναμένεται να αυξηθεί.

 

Προτεραιότητες

 

Η αναθεώρηση των δαπανών του νομοσχεδίου εντός του τρέχοντος μηνός αποτελεί μια ευκαιρία να αλλάξει η έως σήμερα ακολουθούμενη πολιτική και να δοθεί προτεραιότητα και πάλι στις οικογένειες με παιδιά» κατέληξε.

 

Τέλος, ο σκιώδης υπουργός Πρόνοιας του Εργατικού Κόμματος Λίαμ Μπερν δήλωσε: «Αυτή η έκθεση δείχνει ότι το τίμημα της αποτυχίας των αρμόδιων υπουργών για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας. Δεν είναι απλώς ένα εκατομμύριο περισσότερα παιδιά τα οποία μεγαλώνουν στη φτώχεια, είναι μια γιγαντιαία “λυπητερή” 35 δισ. λιρών για τον φορολογούμενο. Δεν είναι απλώς μια ηθική αποτυχία, αλλά μια οικονομική καταστροφή».


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=58215