- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Το Κέντρο Κινηματογράφου μένει, ο Τζαβάρας έρχεται
06/06/13 ART,Αρχείο Άρθρων
ΘΕΜΑ Art
Η Γενικη Γραμματεία Πολιτισμού παρέλαβε το ελληνικό σινεμά
Αλλαγές σχεδιάζει ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ στον νόμο Γερουλάνου. Μέχρι και την ενίσχυση του ελληνικού τμήματος στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης προωθεί
Της Βασιλικής Τζεβελέκου
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου δεν καταργείται. Αυτό ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός, υπεύθυνος για θέματα Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Και ήταν το μοναδικό ξεκάθαρο μήνυμα.
Για όλα τ' άλλα επίμαχα ζητήματα που ο ίδιος έθεσε κι αφορούν από τον δημόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει (με ποιους γίνεται, πώς και ποιοι συμμετέχουν;), για την αναθεώρηση ορισμένων σημείων στον νόμο Γερουλάνου μέχρι την είσπραξη του 1,5% από τα ιδιωτικά κανάλια ή τα κίνητρα προς ξένους παραγωγούς για να γυρίζουν ταινίες στην Ελλάδα, δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο.
Οι ίδιες αοριστίες και γενικότητες. Κι όπως εύστοχα ειπώθηκε από συνάδελφο: «Σήμερα ζούμε την ημέρα της μαρμότας». Απλώς είναι λυπηρό να διαπιστώνεις ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου δεν ενδιαφέρεται στην πραγματικότητα για το ελληνικό σινεμά. Το χρησιμοποιεί ως άλλοθι. Κι ας πετάει στο εξωτερικό με βραβεία και διακρίσεις, με συμμετοχές στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου.
Με ευφράδεια λόγου, όπως αρμόζει σε έναν δικηγόρο, ο Κώστας Τζαβάρας μίλησε για όλα, χωρίς να λέει τίποτα κατ' ουσία.
-«Θέλουμε να συμβάλουμε στην ενίσχυση και προστασία της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής. Είναι δεδομένο ότι στη μέχρι σήμερα πορεία έχουμε διαπιστώσει κενά στον Νόμο 3905/2010». Εξήγησε ότι σε αυτά τα κενά δεν περιλαμβάνεται το ΕΚΚ. «Το ΕΚΚ δεν χρειάζεται ριζικές αλλαγές, κατάργηση ή μετατροπή σε άλλο φορέα. Πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση για τη συμπλήρωση της εσωτερικής δομής του».
-«Αποτελεί κοινό τόπο όλων των πλευρών -από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών ώς τους ανθρώπους της κινηματογραφικής διανομής ότι πρέπει να υπάρξει και ελληνικό τμήμα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης». Η Ελένη Ράμμου, εκπρόσωπος του ΦΚΘ, από το ακροατήριο της συνέντευξης Τύπου, είπε ότι τις προτάσεις γι' αυτό το ειδικό τμήμα τις επεξεργάζονται ο Χάρης Παπαδόπουλος και ο Γιάννης Σμαραγδής. Θα είναι διαγωνιστικό; Θα είναι ισότιμο με το διεθνές; Ποιος ξέρει;
-«Θέλουμε να δημιουργήσουμε κίνητρα για την παραγωγή ξένων κινηματογραφικών έργων στην Ελλάδα, καθώς χώρες με λιγότερα πλεονεκτήματα έχουν πετύχει καλύτερες επιδόσεις». Χρόνια ακούμε για φοροαπαλλαγές, κατάργηση γραφειοκρατίας κ.ά.
-«Θα ενισχύσουμε περιφερειακά Φεστιβάλ, όπως το Μικρού Μήκους στη Δράμα και το Φεστιβάλ για Παιδιά και Νέους στην Ολυμπία». Μόνο που πριν από μερικούς μήνες το τελευταίο φεστιβάλ κόντεψε να τιναχτεί στο αέρα.
-«Είμαστε σε επαφή με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας και σχεδιάζουμε μαζί με την ΕΡΤ να γίνει το αρχείο όλης της κινηματογραφικής παραγωγής» κατέληξε ο κ. Τζαβάρας.
Νέες ταινίες ενέκρινε το Κέντρο
Αντίθετα, ο σκηνοθέτης και γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Γρηγόρης Καραντινάκης, ήταν πιο σαφής. Διαβεβαίωσε ότι το ΕΚΚ λειτουργεί και το Δ.Σ. -δεν έχουν οριστεί δύο μέλη του- συνεδριάζει κανονικά κάθε μήνα. «Είμαστε πολύ κοντά στην αποπληρωμή των χρεών προς σκηνοθέτες, παραγωγούς, εργαστήρια. Ως το φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί» είπε. Και διαβεβαίωσε ότι η διεκδίκηση των οφειλών του Δημοσίου προς το ΕΚΚ (επιστροφή του φόρου επί των εισιτηρίων), που πάει πίσω μέχρι το 2006, προχωράει. «Το ΦΠΑ έχει αποδοθεί ολοκληρωτικά στο ΕΚΚ μέχρι και το 2010 και συνεχίζεται η αποπληρωμή για το 2011. Οσον αφορά τον φόρο δημοσίων θεαμάτων, αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΥΠ.ΟΙΚ. για να πιστοποιηθεί από πού προέρχεται το έλλειμμα των περίπου 3.000.000 ευρώ, από τα 6.000.000 ευρώ που υπολογίζαμε».
Ανάμεσα στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Γρηγόρης Καραντινάκης είναι:
* 256.848 ευρώ δόθηκαν για την ενίσχυση και προώθηση 43 ταινιών (2012-2013)
* Η Ελλάδα συμμετείχε σε 374 διεθνή φεστιβάλ και 170 πολιτιστικές εκδηλώσεις (2011-2013).
*Το ίδιο διάστημα απέσπασαν συνολικά 56 βραβεία μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες.
*Η Hellas Film σημείωσε αύξηση πωλήσεων της τάξης του 232% (από 177.330 σε 588.327).
* Τα λειτουργικά έξοδα του ΕΚΚ μειώθηκαν κατά 32% (από 1.482.530 του 2011 σε 1.011.577 το 2012).
* Για το 2013 εγκρίθηκε το ποσό του 1.123.000 ευρώ για την παραγωγή και ενίσχυση 6 ταινιών μεγάλου μήκους, 5 ταινιών μικρού μήκους, 12 σχεδίων ανάπτυξης σεναρίου. Στο πρόγραμμα ολοκληρωμένων ταινιών εγκρίθηκαν 10 μεγάλου μήκους, 4 ντοκιμαντέρ και 2 μικρού μήκους.
*Από το παλιό πρόγραμμα «Ορίζοντες» ενισχύθηκαν οι: «Τετάρτη 04.45» του Αλέξη Αλεξίου, «27 Μοίρες Ανατολικά» του Νίκου Γραμματικού, «Οχθες» του Πάνου Καρκανεβάτου, «Λούτον» του Μιχάλη Κωνσταντάτου, «Ονειρα οι Ζωές Μας» του Νίκου Καβουκίδη. Από τον νέο κανονισμό χρηματοδότησης οι: «Σάρωμα» του Σύλλα Τζουμέρκα, «Ξενία» του Πάνου Χ. Κούτρα και το «Γκρίζο Φως» του Γιάννη Οικονομίδη.
* Χρηματοδοτήθηκε η συγγραφή σεναρίων: «Ιβο και Σοφία» της Ελίνας Ψύκου, «Γουρουνάκια στον Ανεμο» του Στέργιου Πάσχου, «Χρυσή Μέρα» του Βαρδή Μαρινάκη, «Ολυμπία» του Παναγιώτη Φαφούτη, «Στη χώρα που κανείς δεν ήξερε να κλαίει» του Γιώργου Πανουσόπουλου, «Φρανκενστάιν» του Κώστα Ζάππα, «Κοίλα» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου κ.ά.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=58243
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε