- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Bring up την Εϊμι Χόουμς
07/06/13 ART,Αρχείο Άρθρων
ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ Art
Η Χίλαρι Μαντέλ έχασε από τα χέρια της το Women’s Prize for Fiction
Θα έμενε στην ιστορία ακόμα και μόνο ως η συγγραφέας που πήρε μέσα από τα χέρια της Χίλαρι Μαντέλ το τρίτο, σίγουρο, φετινό βραβείο της (μετά το Booker και το Costa). Φαίνεται, όμως, πως η 52χρονη Αμερικανίδα Eϊμι Μ. Χόουμς, που κέρδισε το βράδυ της Τετάρτης το εγκυρότατο Women’s Prize for Fiction (μαζί και 30 χιλιάδες λίρες), το παλιό μας Orange και από του χρόνου Baileys, δεν είναι καθόλου απλή περίπτωση -αν και αμετάφραστη στην Ελλάδα, εμπρός καλοί μας εκδότες, βοηθήστε μας να την γνωρίσουμε.
Το βραβευμένο μυθιστόρημά της «May We Be Forgiven», σύμφωνα με την πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, την ηθοποιό Μιράντα Ρίτσαρντσον, «ξεπέρασε κάθε κριτήριό τους σε θέματα πρωτοτυπίας, δυνατότητας προσέγγισης και λογοτεχνικής αριστείας. Ηταν τόσο φρέσκο και αστείο -σκοτεινά αστείο- και απρόσμενα συγκινητικό. Ολα τα μέλη της επιτροπής πιάσαμε τους εαυτούς μας να γελάμε δυνατά διαβάζοντάς το σε τρένα ή οπουδήποτε αλλού βρισκόμασταν. Κι ας έβγαινε το γέλιο ακόμα και μέσα από φόβο ή φρίκη».
Στις 14 πρώτες σελίδες συμβαίνουν ένα αυτοκινητικό δυστύχημα, μία μοιχεία, μία δολοφονία, ενώ στις επόμενες παρακολουθούμε τη ζωή του κεντρικού ήρωα, του Χάρολντ, να καταρρέει εντελώς. Είναι ένας μεσήλικας καθηγητής με ειδίκευση… στον Ρίτσαρντ Νίξον. Η Εϊμι Μ. Χόουμς σατιρίζει τη σύγχρονη Αμερική με όλες τις δυσλειτουργίες της στην οικογένεια και τον κενό καταναλωτισμό της, που προσπαθεί να βρει τον δρόμο της προς την εξιλέωση. Ο ήρωάς της, για παράδειγμα, που χάνει τον ανούσιο γάμο του και τη σταθερή ζωή του όταν ο μισητός του αδελφός τρελαίνεται, βρίσκει διέξοδο και σκοπό ζωής σε ορφανά παιδιά, κατοικίδια, εκκεντρικές φιλενάδες και υποκατάστατα γονέων.
Η Εϊμι Χόουμς έχει γράψει συνολικά έξι μυθιστορήματα, αλλά αυτό που την έκανε γνωστή ήταν το τολμηρό «Τhe End of Alice» (1996), με αφηγητή έναν παιδόφιλο. Το βραβείο αναμφίβολα θα εκτοξεύσει διεθνώς τις πωλήσεις τού «May We Be Forgiven», αλλά και το ενδιαφέρον συνολικά για το έργο της. Μην ξεχνάμε ότι νίκησε τέσσερις παγκόσμιες λογοτεχνικές διασημότητες: τη Χίλαρι Μαντέλ («Bring up the bodies», ελληνιστί «Κοράκια», εκδόσεις Πάπυρος) την Ζέιντι Σμιθ («NW»), την Μπάρμπαρα Κινγκσόλβερ («Flight Behaviour») και την Κέιτ Ατκινσον («Life After Life»).
Mε τη νίκη της πάντως εγκαθιδρύεται για τα καλά σ' αυτό το λογοτεχνικό βραβείο για γυναίκες συγγραφείς μια αμερικανική κυριαρχία. Πέρυσι ήταν η Μάντελιν Μίλερ με το «Τραγούδι τού Αχιλλέα» (εκδόσεις Διόπτρα, διαβάστε το, είναι εξαιρετικό), πρόπερσι η Τέα Ομπρεχτ με τη «Γυναίκα του Τίγρη» (εκδόσεις Πατάκη, ένα αριστούργημα), το 2010 η Μπάρμπαρα Κινγκσόλβερ με το δυστυχώς αμετάφραστο «The Lacuna» για τη Φρίντα Κάλο και τον Τρότσκι και το 2008 η σπουδαία Μέριλιν Ρόμπινσον με το «Στο σπίτι» (εκδόσεις Εν πλω).
Επιμ.: Β.Γεωργ.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=58598
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε