- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ύφεση βαθύτερη των προβλέψεων

09/06/13 Αρχείο Άρθρων,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κάμψη του ΑΕΠ στο πρώτο φετινό τρίμηνο έφτασε στο 5,6%, έναντι εκτίμησης για συρρίκνωση 5,3%, δημιουργώντας ερωτήματα εάν η ελληνική οικονομία θα καταφέρει να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014

 

Η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 8,7%, ενώ οι επενδύσεις των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 11,4%

 

 

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

82 [1]

 

Υφεση βαθύτερη των προβλέψεων, τόσο της ελληνικής πλευράς όσο και του ΔΝΤ, δείχνουν τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2013.

 

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία η κάμψη του ΑΕΠ στο πρώτο φετινό τρίμηνο έφτασε στο 5,6%, έναντι εκτίμησης για συρρίκνωση 5,3% που είχε κάνει τον περασμένο Μάιο η ΕΛΣΤΑΤ. Στις προβλέψεις του το ΔΝΤ υπολόγιζε ότι η μείωση του ΑΕΠ δεν θα είναι μεγαλύτερη από 5,5%.

 

Η επιδείνωσης της ύφεσης «γεννά» πάντως ερωτήματα για το αν η ελληνική οικονομία θα καταφέρει να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, φέτος το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4,2% συνολικά, για να περάσει σε θετικό πρόσημο (+0,6%) το 2014.

 

Αντίθετα, το ΔΝΤ προβλέπει επιβράδυνση 4,9% φέτος για το ΑΕΠ και συνέχιση της ύφεσης και το 2014, σε ποσοστό 1,4%. Στο ίδιο μήκος κύματος με το ΔΝΤ κινείται και ο ΟΟΣΑ, που προβλέπει «βουτιά» της τάξης του 1,2% του ΑΕΠ το 2014. Κατόπιν των διαφορετικών αυτών εκτιμήσεων, τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ φέτος αναμένονται με ενδιαφέρον…

 

Για την ώρα, πάντως, η ελληνική οικονομία συνεχίζεται να στροβιλίζεται στη δίνη της ύφεσης, που μετά από έξι χρόνια διαρκούς συρρίκνωσης έφτασε να «καταπίνει» και το τελευταίο ευρώ του Ελληνα φορολογούμενου.

 

Το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές υποχώρησε στο πρώτο τρίμηνο του 2013 στα 41,888 δισ. ευρώ, χαμηλότερα ακόμα και από τον παραγωγικό πλούτο που είχε η Ελλάδα από το πρώτο τρίμηνο 2005 (44,206 δισ. ευρώ). Η ΤτΕ έχει χαρακτηρίσει πρωτοφανή την απώλεια αυτού του πλούτου που συμβαίνει σε καιρό ειρήνης, με σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο στα εισοδήματα αλλά και στο παραγωγικό δυναμικό και την κοινωνική συνοχή.

 

Η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις αρχικές εκτιμήσεις για ύφεση 5,3% που είχε κάνει, καθώς προέκυψαν νέα στοιχεία, που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία Μαρτίου εισαγωγών και εξαγωγών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

 

Από αυτά εξάγεται το συμπέρασμα ότι η κατανάλωση και οι επενδύσεις κατέγραψαν μεγαλύτερη μείωση.

 

Ειδικότερα, η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 8,7% και η συνολική καταναλωτική δαπάνη (συμπεριλαμβανομένης της Γενικής Κυβέρνησης) παρουσίασε μείωση 8,3%. Ενώ οι επενδύσεις των επιχειρήσεων (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 11,4%.

 

Στον αντίποδα, η μείωση κατά 22,9% στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αντιστάθμισε εν μέρει την πτώση του ΑΕΠ. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών εμφάνισαν μείωση 2,6% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 4,9% και οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 12,4%). Ενώ μείωση 7,8% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 5,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών 17,8%).


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=58813