- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Το τελευταίο κεφάλαιο μιας ιστορίας 21 χρόνων

09/06/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι συσχετισμοί στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ευνοούν την πρόταση της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών. Ομως οι «ενδο-τασικές» συζητήσεις συνεχίζονται εντατικά

 

Μια κομματική ιστορία 21 χρόνων φαίνεται αύριο να «γράφει» το τελευταίο της κεφάλαιο στην κεντρική επιτροπή του Συνασπισμού. Εκεί όπου και θα κατατεθεί η πρόταση για την αυτοδιάλυση του κόμματος και η ένταξη των μελών του ως φυσικών προσώπων στο νέο σχήμα που θα προκύψει από το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Η κεντρική επιτροπή έχει επιφορτισθεί με το «καθήκον» να διοργανώσει και το διαρκές συνέδριο του κόμματος (προγραμματίζεται το διήμερο 15-16 Ιουνίου, πιθανόν όμως να είναι και μονοήμερο), στο οποίο θα οριστικοποιηθεί η «νέα εποχή» για τον μέχρι χθες Συνασπισμό.

 

Η πλειοψηφία

 

Οι συσχετισμοί στην αυριανή κεντρική επιτροπή ευνοούν την πρόταση της αυτοδιάλυσης, η οποία φαίνεται να εξασφαλίζει πλειοψηφία που θα αγγίζει περίπου το 65%, όμως οι «ενδο-τασικές» συζητήσεις δεν έχουν τέλος. Η πλειοψηφία που στηρίζει τις προτάσεις του Α. Τσίπρα επιμένει ότι «στο διαρκές συνέδριο πρέπει να κλείσει οριστικά το ζήτημα», ώστε το κόμμα να βρει τον «εξωστρεφή του βηματισμό».

 

Ενισχυτικό της άποψης αυτής είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει πυκνώσει τις δημόσιες εμφανίσεις του, υπερβαίνοντας το κομματικό ακροατήριο, με άνοιγμα στην κοινωνία, ώστε να «ξεφύγει» από το στενό πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου. Πρόθεσή του είναι το συνέδριο να αποτελέσει συνέχεια της εξωστρέφειας και να μην εγκλωβιστεί σε μάχες χαρακωμάτων, επιδιώκοντας αυτό να αποτελέσει το επιστέγασμα της «πορείας προς το λαό» και τα όποια ανοικτά θέματα να συζητηθούν στον προσυνεδριακό διάλογο.

 

Από την άλλη πλευρά, η Αριστερή Πλατφόρμα (αθροιστικά αγγίζει περίπου το 27%), επιμένει ότι η διαδικασία της αυτοδιάλυσης πρέπει να γίνει μετά το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού, όπως λένε στελέχη της, «δεν πρέπει να δοθεί η αίσθηση της προχειρότητας, και να κλείσει όπως όπως μια ιστορία 21 χρόνων». Πίσω από την πρόταση αυτή, όμως, υποκρύπτεται ο «συνήθης εμφύλιος» των τάσεων και η μάχη των «συσχετισμών». Ουσιαστικά, η Αριστερή Πλατφόρμα επιδιώκει διά «της μεταθέσεως» να κερδίσει χρόνο, ώστε να οργανωθεί το μπλοκ των συνιστωσών εκείνων που δεν βλέπουν με καλό μάτι τις προτάσεις του Α. Τσίπρα. Ειδικά όσες από αυτές (κυρίως ΔΕΑ, ΔΗΚΚΙ, ΚΕΔΑ, Ενεργοί Πολίτες) θα επιλέξουν να υπερασπιστούν τη «διπλή ένταξη», και οι οποίες αντιδρούν στην πρόταση της πλειοψηφίας για συμμετοχή τους στο νέο κόμμα ως «παρατηρητών». Πάντως, οι προσπάθειες για να μετατεθεί η συγκεκριμένη συζήτηση θα συνεχιστούν, αφού κανείς δεν είναι διατεθειμένος να «πυροδοτήσει» δυσμενείς για τον χώρο της Αριστεράς εξελίξεις, με πιθανό σημείο σύγκλισης η απόφαση για την αυτοδιάλυση να μετατεθεί στο δεύτερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Συνεργάτες του Α. Τσίπρα τονίζουν ότι «προχωρούμε στην ίδρυση ενός ενιαίου, πολυτασικού κόμματος που θα κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα», δείχνοντας τον δρόμο που θα ακολουθήσει ο πρόεδρος. Το ερώτημα όμως που αναμένεται να απαντηθεί είναι αν ο Α. Τσίπρας θα προχωρήσει στις απαραίτητες «ρήξεις» ή θα επιλέξει τον δρόμο των μικρών συμβιβασμών στο όνομα της ενότητας και της δημιουργίας της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=58868