- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
To ναυάγιο του φυσικού αερίου
11/06/13 Άρθρα,Αρχείο Άρθρων
Ο,τι και να γραφεί για το ναυάγιο της συμφωνίας σε ό,τι αφορά την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ θα είναι σωστό, κάτι δηλαδή σαν αιφνιδιασμός, ναυάγιο, ψυχρολουσία. Ολες οι έννοιες αποδίδουν σωστά την προσωπική αποτυχία του πρωθυπουργού, που είχε καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες τόσο για την εξαγορά της ΔΕΠΑ από τη ρωσική Gazprom όσο και για συμφωνία μείωσης κατά 30% του κόστους προμήθειας ρωσικού αερίου από την Ελλάδα.
Το ρωσικό «νιετ» εκθέτει ανεπανόρθωτα τον πρωθυπουργό γιατί είχε αναλάβει ο ίδιος τις διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους ώστε να πιστωθεί την επιτυχημένη πώληση. Οι Ρώσοι όμως, με κάθε επισημότητα, δεν υπέβαλαν χθες δεσμευτική πρόταση για τη ΔΕΠΑ. Επιπροσθέτως δεν εμφανίστηκε στον διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ (δίκτυα) η επίσης ρωσική εταιρεία Sintez-Negusneft.
Ολόκληρη η κυβέρνηση μένει μετέωρη και αμήχανη εν όψει μάλιστα της επίσκεψης (χθες) της τρόικας στην Ελλάδα. Είχαν υπολογίσει να παρουσιάσουν έσοδα από την πώληση των δύο εταιρειών, ύψους 1,2-1,3 δισ. ευρώ σε σύνολο 2,6 δισ. ευρώ που αναμένονταν από τις αποκρατικοποιήσεις. Φόβος της κυβέρνησης είναι πλέον ότι αυτή η εμπλοκή είναι πιθανό να ανακόψει το όλο σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων. Είναι φυσικό να παρουσιάζεται εκνευρισμένος και ενοχλημένος ο πρωθυπουργός, που είχε επενδύσει πολλά στις διαπραγματεύσεις που διηύθυνε ο ίδιος. Οσο και αν αφήνονται υπαινιγμοί για ανάμειξη των Βρυξελλών και της Γερμανίας, το στραπάτσο του πρωθυπουργού δεν μπορεί να υποκλιμακωθεί, εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε ότι ο πρόεδρός της είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στη διαδικασία εξαγοράς της ΔΕΠΑ από την Gazprom.
Αλλ' αυτό δεν φαίνεται να 'χει μεγάλη σημασία για τη σημειωθείσα εξέλιξη. Σε μια συμφωνία τόσο υψηλού επιπέδου (συμμετοχή του ίδιου του πρωθυπουργού) έπρεπε να είχαν προβλεφθεί, ώστε να μην προκύψουν, όλες οι πιθανές αρνήσεις εκ μέρους των ρωσικών εταιρειών.
Το ναυάγιο χρεώνεται βέβαια σ' όλη την κυβέρνηση και σε όσους συμβούλους δεν φρόντισαν για ασφαλιστικές δικλίδες. Η ρωσική εταιρεία υποστήριξε επίσημα ότι δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις από την ελληνική κυβέρνηση ως προς την εγγύηση αποπληρωμής ανεξόφλητων οφειλών τρίτων προς τη ΔΕΠΑ. «Στην ελεύθερη αγορά υπάρχει ρίσκο» φρόντισαν να δικαιολογήσουν ο αρμόδιος υφυπουργός και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, τονίζοντας, ο πρώτος, ότι οι αποκρατικοποιήσεις μεγάλης στρατηγικής σημασίας πρέπει να γίνονται σωστά, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αρα κάτι δεν έγινε σωστά; Και αυτό λέγεται εκ των υστέρων;
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=59612
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε