- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Σάλτο μορτάλε προς την «ελευθερία»
11/06/13 Αρχείο Άρθρων,ΕΛΛΑΔΑ
→Yπέφερε από φοβίες και κρίσεις πανικού, τρέμοντας τη στιγμή που θα αναγκαστεί να επιστρέψει στο Πακιστάν
Της απεσταλμένης μας Ντίνας Δασκαλοπούλου,
[1]Ο Μοχάμεντ Ανσάρ είναι ένας άνθρωπος που για τα ΜΜΕ δεν έχει όνομα. Αναμενόμενο, αφού ούτε και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βούτηξε χτες στο κενό από τον 5ο όροφο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων έχουν σημασία για τους δημοσιογράφους. Φυσικό, αφού υιοθέτησαν πλήρως τις διαρροές της Αστυνομίας ότι ο 38χρονος επιχείρησε να αποδράσει και μάλιστα για δεύτερη φορά. Πηδώντας από ένα τόσο δα μικρό παραθυράκι, ενώ βρισκόταν σε ένα δωμάτιο όχι μεγαλύτερο από 15 τετραγωνικά, παρουσία 4 αστυνομικών κι ενώ είχε μόλις υποβάλει αίτηση επαναπατρισμού στο Πακιστάν; Η προανάκριση που διενεργείται από χτες έχει να διερευνήσει πολλά ερωτήματα.
Ακόμα περισσότερα ερωτήματα εγείρονται αν κανείς μπει στον κόπο να πάει μέχρι τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας των Τρικάλων, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος και σε καταστολή ο Μοχάμεντ. Εχει πολλαπλά κατάγματα στη λεκάνη, στα πόδια, στον αγκώνα, ένα αιμάτωμα στο νεφρό κι άλλο ένα στη βάση της σπονδυλικής στήλης. «Είναι τουλάχιστον η τρίτη φορά μέσα σε δυο μήνες που μας τον φέρνουν σε άθλια κατάσταση», δηλώνει γιατρός που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του (τα πλήρη στοιχεία στη διάθεση της «Εφ.Συν.»). «Τον Απρίλιο είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει πίνοντας σαμπουάν και προς τα τέλη Μαΐου είχε πηδήξει από τον πρώτο όροφο – είχε σπάσει μάλιστα το πόδι του. Ολες τις φορές η αστυνομία μάς λέει για απόπειρα απόδρασης. Εμείς βλέπαμε έναν άνθρωπο εξαιρετικά τρομαγμένο, του δίναμε μάλιστα και ηρεμιστικά. Υπέφερε από φοβίες και κρίσεις πανικού, τρέμοντας τη στιγμή που θα αναγκαστεί να επιστρέψει στο Πακιστάν».
Δουλεύοντας για ένα ξεροκόμματο
Ο Ανσάρ ήρθε στην Ελλάδα πριν από 7 χρόνια και ζούσε στην Καρδίτσα υπό… τις συνήθεις συνθήκες: στοιβαγμένος σε ένα ερείπιο μαζί με πολλούς συντοπίτες του, δουλεύοντας για ένα ξεροκόμματο σ’ ένα ορνιθοτροφείο. «Εκεί τον πιάσανε και τον έβαλαν φυλακή για τρεις μήνες, γιατί δεν είχε χαρτιά», μας λέει ο ξάδερφός του ο Σαχίντ που μαζί με τον ανήλικο ανιψιό τους τον Ομάρ περιμένουν έξω από το χειρουργείο. Στις 10 Απριλίου, αμέσως μετά τη λήξη της ποινής φυλάκισης για παράνομη είσοδο στη χώρα, ο Μοχάμεντ προσπαθεί για τους επόμενους δύο μήνες να επιβιώσει σ’ ένα υπόγειο ανήλιαγο κελί, φτιαγμένο όπως όλα τα κρατητήρια, για να παραμένει κανείς εκεί για μια δυο μέρες. «Από τότε μέχρι σήμερα έχει προσπαθήσει να αυτοκτονήσει 4 φορές κι όλο του έδιναν ψυχοφάρμακα», μας λέει ο ξάδελφός του, Σαχίντ. «Γιατί δεν τον πήγαν στο νοσοκομείο; Εβλεπαν ότι μέσα δεν αντέχει, τρελαίνεται. Κι αυτοί τον μπούκωναν με χάπια». Πραγματικά, στις 13/4 οι γιατροί διαγιγνώσκουν «κρίση αποσυνδετικού τύπου» και του χορηγούν Στεντόν. Τρεις μέρες αργότερα ο Μοχάμεντ πίνει το σαμπουάν. Στις 10/5 εισάγεται και πάλι στο ίδιο νοσοκομείο με «φαρμακευτική δηλητηρίαση».
Μια εβδομάδα μετά πηδάει από το παράθυρο του πρώτου ορόφου της αστυνομικής διεύθυνσης και στο νοσοκομείο η ΕΛ.ΑΣ. δηλώνει το περιστατικό ως «τραυματισμό κατά απόπειρα απόδρασης». Στις 23/5, η γνωμάτευση του ψυχιάτρου ήταν «διαταραχή προσαρμογής», τονίζοντας ότι ο εγκλεισμός του αποτελεί ψυχοσυμπιεστικό παράγοντα και ότι συνιστάται θεραπεία. Η διάγνωση, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, είχε διαβιβαστεί και στον εισαγγελέα.
«Μήπως τα έκανε όλα αυτά για να κερδίσει την προσφυγή για άρση της κράτησής του στις 24/5;» αναρωτήθηκε ενημερώνοντας κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ χτες ο ταξίαρχος Γιώργος Σουγλιέρης.
Ο ψυχίατρος, όπως και το Παθολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Τρικάλων, χορήγησαν γνωματεύσεις οι οποίες παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο. Το αίτημα του Μοχάμεντ να απελευθερωθεί απορρίφθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο.
«Ηθελε να αποδράσει»
«Και γιατί να δεχτούμε ότι είχε ψυχιατρικό πρόβλημα και όχι ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο απόδρασης;» συνέχισε ο ταξίαρχος. «Διενεργείται προανάκριση και ΕΔΕ που θα απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα. Ομως υπάρχουν τρία στοιχεία που συνηγορούν στο ότι μάλλον ήθελε να αποδράσει: το γεγονός ότι έχει κάνει άλλη μια απόπειρα και ότι νόμιζε ότι το παράθυρο έχει μπαλκόνι, ενώ δεν ήξερε και το ύψος στο οποίο βρισκόταν». Δηλαδή, ο Μοχάμεντ δεν άκουσε τη φωνή που ανακοινώνει στο πολυτελές ασανσέρ «5ος όροφος», ούτε και είδε τη φωτεινή ένδειξη που αναβόσβηνε; Κι ακόμα κι αν δεν είδε και δεν άκουσε μέσα στο ασανσέρ, πάλι δεν κατάλαβε πόσο πολύ ψηλά βρισκόταν κοιτάζοντας την πανοραμική θέα των Τρικάλων από το παράθυρο; Και σκαρφάλωσε τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα στο στενό παράθυρο που πάλι δεν πρόλαβε να δει πως δεν υπάρχει μπαλκόνι;
«Η εκκωφαντική σιωπή του υπουργού Δημόσιας Τάξης και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. για αυτό το πρωτοφανές γεγονός είναι εύγλωττη», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων, Παναγιώτα Δριτσέλη. «Στα κελιά του κυρίου Δένδια θάβονται άνθρωποι ζωντανοί, όπως και κάθε έννοια δικαίου. Η κυβέρνηση παραβιάζει την ποινική νομοθεσία, τον σωφρονιστικό κώδικα και τις διεθνείς συμβάσεις.
Τα κρατητήρια της χώρας έχουν μετατραπεί σε μικρές παράνομες φυλακές. Στο αίτημά μας να επισκεφθούμε το κρατητήριο μας παρέπεμψαν σε… μέλλοντα χρόνο, όπως άλλωστε έχουν κάνει άλλες δύο φορές στο παρελθόν. Ο Μοχάμεντ έχρηζε ιατρικής φροντίδας και οι συνθήκες εγκλεισμού του επιδείνωναν μια βεβαρημένη κατάσταση.
Οι αστυνομικοί καλούνται να παίξουν τον ρόλο δεσμοφύλακα, ψυχολόγου και γιατρού και να διαχειριστούν καταστάσεις για τις οποίες ουδέποτε έχουν εκπαιδευτεί. Απαιτούμε άμεσα εξηγήσεις από τον κύριο Δένδια. Δεν θα επιτρέψουμε να αντιμετωπίσει τον Μοχάμεντ Ανσάρ σαν ένα ακόμα απρόσωπο θύμα».
Η προανακριτική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα και η υπόθεση θα διαβιβαστεί στην εισαγγελέα. Ο Μοχάμεντ παραμένει στην εντατική.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=59767
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε