- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

«Ομάδα-καφενείο» η τρόικα

11/06/13 Αρχείο Άρθρων,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρή κριτική από Reuters, Guardian, F.T. «Oδηγεί την Ελλάδα σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και αποπληθωρισμού χρέους, ο οποίος καταλήγει αναπόφευκτα σε έξοδο από το ευρώ και στάση πληρωμών»

 

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Με ομαδούλα της γειτονιάς -όπου ο κάθε παίκτης κάνει του κεφαλιού του- παρομοίασε χθες την τρόικα των πιστωτών μας (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) το Reuters. Σε ανάλυσή του, με αφορμή την πρόσφατη ομολογία του ΔΝΤ για λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, ο αναλυτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Πολ Τέιλορ γράφει χαρακτηριστικά: «Αν η τρόικα ήταν ποδοσφαιρική ομάδα, τότε πιθανότατα θα έψαχνε για νέο προπονητή, αφού μέχρι στιγμής έχει καταγράψει το ρεκόρ της μιας νίκης (στην περίπτωση της Ιρλανδίας), μιας ισοπαλίας (στη διάσωση της Πορτογαλίας) και μιας ήττας (στον καταποντισμό της Ελλάδας). Το πραγματικό πρόβλημα με την τρόικα ήταν ότι κανείς δεν είναι υπεύθυνος για κάτι και όπως διαμηνύει ανώνυμα αξιωματούχος του ΔΝΤ, «μοιάζει περισσότερο με ομάδα ποδοσφαίρου χωρίς προπονητή, χωρίς να είναι σαφές ποιος παίζει και πού στο γήπεδο»». Ο Τέιλορ σημειώνει ότι πίσω από κλειστές πόρτες, ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ συγκρούστηκαν (το 2010) για το αν η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, υποχρεώνοντας τους επενδυτές σε ζημιές, ή για το αν η Ιρλανδία έπρεπε να αναγκάσει τους ομολογιούχους να συμμετάσχουν στο κόστος της διάσωσης των τραπεζών της. Παρατηρεί ότι τα μέλη της τρόικας συνεχίζουν να διαφωνούν για την αναδιάρθρωση του χρέους και αναρωτιέται αν η τρόικα έχει φτάσει «στο τέλος του δρόμου» παρότι, όπως λέει, το διαζύγιο δείχνει απίθανο.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και το προχθεσινό βασικό άρθρο του Guardian τονίζει ότι οι πρόσφατες αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων δείχνουν ότι η τρόικα είναι το ίδιο δυσλειτουργική το 2013 όσο ήταν και το 2010. Το άρθρο ασκεί δριμύτατη κριτική στα μνημόνια και τις «υπεραισιόδοξες» αλλά «καταστροφικά λανθασμένες» προβλέψεις της τρόικας για την Ελλάδα. Κάνει λογοπαίγνιο με τα αρχικά του ΔΝΤ (IMF), αποδίδοντάς τα ως Institutional Monstrous Failure, δηλαδή Διεθνής Τερατώδης Αποτυχία, και αναφέρεται στις δραματικές επιπτώσεις που είχαν οι μνημονιακές πολιτικές για την υγεία των Ελλήνων. «Η κοινωνική κρίση που ακολούθησε δεν χρειαζόταν να είναι τόσο καταστροφική, ούτε και να πεθάνουν τόσο πολλοί Ελληνες», επισημαίνει. Υπογραμμίζει, τέλος, ότι η τρόικα πρέπει να πάρει μερικά μαθήματα από την ελληνική καταστροφή και πιο συγκεκριμένα ότι χρειάζεται: α. να υπάρξει σαφέστερος διαχωρισμός μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ, β. το ΔΝΤ να δημοσιοποιήσει εκθέσεις αξιολόγησης για τις άλλες κρίσεις χρέους στην Ευρώπη, γ. το ΔΝΤ να βρει μια νόμιμη διαδικασία που θα επιτρέπει στα χρεωμένα κράτη να δηλώνουν χρεοκοπία, και δ. το Eurogroup να αναστρέψει την πολιτική λιτότητας και να προσφέρει χρηματοπιστωτικά κίνητρα. «Το χάος της Ελλάδας δεν πρέπει να επαναληφθεί», καταλήγει.

 

Από την πλευρά του, ο γνωστός αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μινχάου σημειώνει μεταξύ άλλων ότι (με τις σημερινές πολιτικές) η Ελλάδα θα παραμείνει προσκολλημένη σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και αποπληθωρισμού χρέους μέχρι να φύγει από την ευρωζώνη και να κηρύξει στάση πληρωμών μονομερώς. Μόνο μια θεμελιώδης αλλαγή στρατηγικής μέσω του επαναπροσδιορισμού της βιωσιμότητας του χρέους και η επίσπευση των μεταρρυθμίσεων, τονίζει, θα μπορούσαν να ανατρέψουν αυτή την τροχιά.


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=59821