- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Η ΕΚΤ στο… εδώλιο

12/06/13 Αρχείο Άρθρων,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκίνησε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης η δίκη για τη νομιμότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων των χωρών υπό κρίση. Χθες κατέθεσαν Σόιμπλε, Ασμουσεν, Βάιτμαν

 

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

 

getF3erile [1]

Η τύχη ενός πολύ σημαντικού προγράμματος για την ανάκαμψη της οικονομίας στην ευρωζώνη κρίνεται τις ημέρες αυτές στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, όπου και έχει ξεκινήσει η δίκη για τη νομιμότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων των χωρών υπό κρίση από την ΕΚΤ.

 

Εναντίον του προγράμματος έχουν καταφύγει Γερμανοί βουλευτές όλων των κομμάτων και οικονομολόγοι-ευρωσκεπτικιστές, οι οποίοι κατάφεραν και συνέλεξαν 37.000 υπογραφές πολιτών.

 

Η ευρωζώνη έχει στραμμένο το βλέμμα της στην Καρλσρούη, μια και στη δίκη αυτή κατέθεσαν και θα καταθέσουν μεγάλοι πρωταγωνιστές, όπως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Σόιμπλε, το μέλος του προεδρείου της ΕΚΤ, Ασμουσεν, αλλά και ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Βάιτμαν.

 

Αντιπαράθεση

 

Ηδη από την πρώτη ημέρα της διαδικασίας εκδηλώθηκε ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ Σόιμπλε και Μπούντεσμπανκ, καθώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τάχθηκε με το μέρος της ΕΚΤ, όπως και η καγκελάριος Μέρκελ.

 

Χθες, στην κατάθεσή του, το μέλος του προεδρείου της ΕΚΤ, Γκέοργκ Ασμουσεν, αφού τόνισε ότι οι αγορές ομολόγων είναι για την ώρα περιορισμένες και δεν έχουν επεκταθεί, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο το οποίο πρέπει να είναι έτοιμο σύντομα, αλλά τόνισε ότι οι αγορές ομολόγων των χωρών υπό κρίση είναι απαραίτητο εργαλείο για την ανάκαμψη της ευρωζώνης.

 

Ο ίδιος, καταθέτοντας ενώπιον του δικαστηρίου για την πορεία της οικονομικής κρίσης, αναφέρθηκε και στην περίπτωση κουρέματος του ελληνικού χρέους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν περιμένω κάποια χώρα της ευρωζώνης να χρειαστεί κούρεμα του χρέους της».

 

Στην κατάθεσή του, ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπερασπίστηκε σθεναρά την πολιτική της ΕΚΤ, λέγοντας πως «η γερμανική κυβέρνηση δεν βλέπει σημάδια υπέρβασης της εντολής της ΕΚΤ. Μπορούμε να συζητήσουμε το ποια θα ήταν η καλύτερη νομισματική πολιτική, αλλά αυτή είναι η πολιτική της ΕΚΤ και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί νομικά».

 

Ο Σόιμπλε -στην αγόρευσή του- αμφισβήτησε τη δικαιοδοσία του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου επί των πολιτικών της ΕΚΤ.

 

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις παραβίασης -είπε ο Σόιμπλε- και δεν μπορώ να δω πουθενά πώς τα μέτρα της ΕΚΤ μπορούν να αποτελέσουν υπόθεση για εθνική συνταγματική προσφυγή. Θέτοντας τις ενέργειες της ΕΚΤ στην κρίση της γερμανικής Δικαιοσύνης, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε σειρά αντιφατικών αποφάσεων εκ μέρους άλλων δικαστών σε άλλες χώρες της ευρωζώνης».

 

Επίσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι η ΕΚΤ προκειμένου να διαφυλάξει την ανεξαρτησία της θα μπορούσε να καταφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

 

Υπέρ της πολιτικής της ΕΚΤ τάχθηκε και η καγκελάριος Μέρκελ δηλώνοντας ότι «η ΕΚΤ πράττει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να διαφυλάξει τη νομισματική σταθερότητα στην ευρωζώνη. Και ενεργεί εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων και της εντολής της».

 

Η κατάθεση Σόιμπλε και οι δηλώσεις Μέρκελ έρχονται σε σύγκρουση με τις απόψεις της Μπούντεσμπανκ, τις οποίες εξέφρασε στην κατάθεσή του ο πρόεδρός της, Γενς Βάιτμαν, που δήλωσε ότι «εάν από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων υποστεί ζημιές η Μπούντεσμπανκ, αυτές στο τέλος θα κληθεί να τις πληρώσει ο Γερμανός φορολογούμενος».

 

Και ζήτησε από την ΕΚΤ να δείξει πειθαρχία στις αγορές ομολόγων.

 

«Mη φοβηθείτε τις αγορές»

 

Από τη μεριά όσων έχουν προσφύγει, ο γνωστός ευρωσκεπτικιστής-βουλευτής των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, Πέτερ Γκαουβάιλερ, κάλεσε το δικαστήριο να μη φοβηθεί τυχόν αναταραχή στις αγορές από την ετυμηγορία του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ολοι γνωρίζουμε τις κραυγές απελπισίας που θα ακούσουμε από τις αγορές, αν το δικαστήριο αποφασίσει όπως πρέπει στην περίπτωση αυτήν. Η πίεση είναι τρομακτική. Η δημοκρατία όμως θα χανόταν εάν βρίσκονταν σε εξάρτηση από τις τράπεζες».


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=60173