- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ρώσικη ρουλέτα για εκλογές

13/06/13 Άρθρα,Αρχείο Άρθρων

Ο πρωθυπουργός με τη φράση «δεν κλείνουμε τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, αντίθετα τώρα θα αποκτήσουμε πραγματική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση» αντιπαρήλθε την κοινή πρόταση Βενιζέλου και Κουβέλη για «αναδιάρθρωση της ΕΡΤ με την ΕΡΤ ανοιχτή»

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

getFile [1]Το πιστόλι των εκλογών στον κρόταφο των δύο εταίρων του έβαλε ο Αντ. Σαμαράς, και μάλιστα σε δημόσια θέα, λίγη ώρα αφότου είχαν διατυπώσει το αίτημα για συνάντηση. Ο πρωθυπουργός με τη φράση «δεν κλείνουμε τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, αντίθετα τώρα θα αποκτήσουμε πραγματική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση» αντιπαρήλθε την κοινή πρόταση του Ευάγγ. Βενιζέλου και του Φ. Κουβέλη για «αναδιάρθρωση της ΕΡΤ με την ΕΡΤ ανοιχτή».

 

Το σχέδιο νόμου για την «Επανεκκίνηση της Νέας Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Ιντερνετ και Τηλεόρασης» κατατίθεται στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αύριο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και όλα τώρα θα κριθούν στην ψηφοφορία που εκτιμάται ότι θα γίνει την Κυριακή ή τη Δευτέρα.

 

«Θα τηλεφωνήσει αύριο»

 

Πλην όμως, κύκλοι του πρωθυπουργού άφησαν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου ανοιχτή για συνάντηση με τους δύο εταίρους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο «ο κ. Σαμαράς, ο οποίος πάντοτε επεδίωκε τον διάλογο, θα τηλεφωνήσει αύριο στους δύο αρχηγούς, ώστε να κανονιστεί συνάντηση τις επόμενες ημέρες». Είναι πλέον εμφανές ότι η κυβέρνηση οδηγεί το παιχνίδι στην επόμενη μέρα της κρίσης που έχει εκδηλωθεί, στην απόδοση των ευθυνών για το ενδεχόμενο εκλογών. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι λίγο νωρίτερα οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υποδέχονταν το αίτημα του κ. Βενιζέλου και του κ. Κουβέλη για συνάντηση με το περιπαικτικό σχόλιο «λες και δεν τα είπαν την περασμένη Κυριακή».

 

Από το πρωί το Μέγαρο Μαξίμου είχε κάνει σαφές ότι «ο πρωθυπουργός έχει πάρει τις αποφάσεις του, έχει αναλάβει τις ευθύνες του και δεν πρόκειται να μετακινηθεί ούτε βήμα για την ΕΡΤ». Το βράδυ μιλώντας στην εκδήλωση του ΕΒΕΑ ο κ. Σαμαράς άνοιξε και έκλεισε την ομιλία του με την ΕΡΤ χαρακτηρίζοντάς τη «σύμβολο αδιαφάνειας και σπατάλης». Τόνισε ότι έχει την πολιτική βούληση να αλλάξει όλα τα κακώς κείμενα που έφεραν, όπως είπε, «την Ελλάδα σε αυτά τα χάλια», και αποκάλεσε τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται «τους τελευταίους σπασμούς ενός καθεστώτος προνομίων που καταρρέει».

 

Τα ενδεχόμενα που έχει μπροστά της τώρα η κυβέρνηση είναι δύο: ή να ψηφιστεί το σχέδιο νόμου για τη ΝΕΡΙΤ και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΔΗΜΑΡ, οπότε η κυβέρνηση θα συνεχίσει και στην πορεία θα τεθούν όλα τα άλλα ζητήματα που έβαλαν στο τραπέζι οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, ή η χώρα οδηγείται σε εκλογές. Ουσιαστικά η ψηφοφορία για τη Δημόσια Τηλεόραση ανάγεται σε ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Στο ενδεχόμενο να συνεχίσει η κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, συνεργάτες του πρωθυπουργού δήλωναν κατηγορηματικά «όχι», όπως επίσης και στα σενάρια περί αποχώρησης του κ. Σαμαρά και εκλογής νέου πρωθυπουργού κοινά αποδεκτού από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που παραπέμπει στην παραίτηση Γ. Παπανδρέου και την ανάδειξη του Λ. Παπαδήμου.

 

Η έκταση και η ένταση της κυβερνητικής κρίσης που ξέσπασε με το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν αφήνουν περιθώρια ελιγμών και αυτό το αναγνωρίζουν όλες οι πλευρές. Κάθε ελιγμός για τον κ. Σαμαρά ενέχει τον κίνδυνο να τσαλακωθεί. Ωστόσο, οι κινήσεις του τις τελευταίες ημέρες δεν αφήνουν περιθώρια ελιγμών και στους κυβερνητικούς του εταίρους.

 

Συνέντευξη στους ξένους

 

Ο πρωθυπουργός, αν και σύμφωνα με τους συνεργάτες του «δεν επιδίωκε ούτε και τώρα επιδιώκει εκλογές», ταυτοχρόνως εμφανίζεται απόλυτος ως προς τις αποφάσεις του και αυτό το δήλωσε χθες το πρωί και το βράδυ, στις εμφανίσεις του στις εκδηλώσεις της ΕτΕ και του ΕΒΕΑ. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, σε συνέντευξη τύπου στους ξένους ανταποκριτές, προσπάθησε να διασκεδάσει τις αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων λέγοντας να δημοσίως ότι το σχέδιο για την ΕΡΤ προετοιμαζόταν από μήνες. Τόνισε μάλιστα ότι δεν έκλεισε για οικονομικούς λόγους: “Όχι, δεν είναι για οικονομικούς λόγους. Το σχέδιο υπήρχε. Το επεξεργαζόμασταν. Προσπαθούσαμε αυτόν τον εξορθολογισμό, αυτήν την μεταρρύθμιση της δημόσιας τηλεόρασης να την πετύχουμε εν λειτουργία.

 

«Όπως έδειξαν και οι κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων για το ειδικό μισθολόγιό τους, αυτό δεν ήταν δυνατόν. Επρόκειτο να γίνει νωρίτερα, για να προλάβω τυχόν άλλη ερώτηση σχετικά με τις απολύσεις που προβλέπονται να γίνουνε. Θα είχε ανακοινωθεί εδώ και ένα μήνα, ίσως λίγο λιγότερο, αλλά έπρεπε να διασφαλίσουμε τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους μαθητές. Για αυτό και περιμέναμε μέχρι χθες”.

 

…………………………………………………………….

 

Ανάγωγα

 

«Θα είμαι ο τελευταίος που θα βάλει την υπογραφή του για να απολυθούν μαζικά δημοσιογράφοι», είχε δηλώσει ο υπουργός Τύπου Σίμος Κεδίκογλου την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση. Ας υποθέσουμε ότι το πάλεψε το θέμα της ΕΡΤ, ότι προσπάθησε να αποτρέψει το σκάνδαλο. Δεν τα κατάφερε να πείσει τον προϊστάμενό του. Αυτό που όφειλε λοιπόν να κάνει για να κρατήσει την αξιοπρέπειά του και να μπορεί να κυκλοφορεί στον δρόμο χωρίς να ντρέπεται, ήταν να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Τύπου. Δεν το έπραξε.

 

Τάσος Παππάς

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=60309