- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Προκαλούν με εκλογές
13/06/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ. Πλήθος προτάσεων νόμου και τροπολογιών για την ΕΡΤ ακόμη και από ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη, υποστηρίζει η αντιπολίτευση. Να κάνετε πρόταση μομφής, απάντησε ο Μ. Βορίδης από τη Ν.Δ.
Του Χάρη Ιωάννου
Θύελλα επικράτησε χθες στη Βουλή για το ξαφνικό λουκέτο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, με τη Νέα Δημοκρατία να «χαμογελά» χαιρέκακα πάνω από τις απολύσεις 2.650 εργαζομένων της ΕΡΤ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να στηρίζουν την κυβέρνηση… διαφωνώντας, και την αντιπολίτευση να μιλά για πραξικοπήματα και να θέτει θέμα δεδηλωμένης.
Συνολικά κατατέθηκαν χθες τρεις προτάσεις νόμου που προβλέπουν την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου: μία από τον ΣΥΡΙΖΑ, μία κοινή ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ –δεν την υπέγραψε ο Μ. Χρυσοχοΐδης-, και μία από τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Το ΚΚΕ κατέθεσε τέσσερις όμοιες τροπολογίες σε ισάριθμα νομοσχέδια που εκκρεμούν την περίοδο αυτή στη Βουλή, ενώ η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Αλέκα Παπαρήγα έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη, καταγγέλλοντας την κυβερνητική απόφαση και ζητώντας άμεση συζήτηση στη Βουλή, με βάση το άρθρο του Κανονισμού που το προβλέπει για σοβαρές δημόσιες υποθέσεις.
Παρ' όλο που χθες στην Ολομέλεια ήταν προγραμματισμένη μόνο η διαδικασία της συζήτησης και ψήφισης επί της άρσης ασυλίας ορισμένων βουλευτών, την αρχή έκανε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. Πάνος Καμμένος, ο οποίος πήρε τον λόγο και υπογράμμισε πως «δεν μπορεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να έχει νομοθετική ισχύ, διότι δεν έχει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή». Για τον λόγο αυτόν, τόνισε ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και κάλεσε την υπόλοιπη αντιπολίτευση να τη στηρίξει.
Ακολούθησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, οποίος σε υψηλούς τόνους κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μετατρέπει το πολίτευμα από Κοινοβουλευτική Δημοκρατία σε δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα» και ότι πλέον «θα διαλύει τον οποιονδήποτε δημόσιο φορέα ή να τον συγχωνεύει αυθαίρετα, ανεξέλεγκτα, χωρίς να ρωτήσει κανέναν!». Κάλεσε ακόμη το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να σταματήσουν να παίζουν κρυφτό και να στηρίζουν μια «κυβέρνηση εκτροπής που είναι 100% παραδομένη στη διαπλοκή».
«Συνάντηση των τριών Αρχηγών και η ΠΝΠ να πάει πίσω και να έρθει ως νομοσχέδιο ακόμη και κατεπείγον, αν θέλετε η κυβερνητική πλειοψηφία να παραμείνει αρραγής», ζήτησε η Ε. Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ).
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επισήμανε ότι «με αυτό το τερατούργημα αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει όρια στο να επιβάλει με τη “σιδερένια φτέρνα” την πολιτική της, μ’ αυτήν την ΠΝΠ, που δεν αφορά μόνο τη δημόσια τηλεόραση, αλλά και χιλιάδες άλλους εργαζόμενους».
Από τη ΔΗΜΑΡ, ο Β. Οικονόμου έκανε λόγο για «πρωτόγνωρες στιγμές, όπου με μία νομοθετική πράξη κλείνει η δημόσια τηλεόραση, πράξη στην οποία η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα συναινέσει ούτε κατ’ ελάχιστον». «Το μαύρο στην οθόνη δεν είναι μεταρρύθμιση», υπογράμμισε και ζήτησε την άρση της ΠΝΠ.
Απαντώντας στα όσα ακούστηκαν ο Μ. Βορίδης (Ν.Δ.), οποίος χθες εμφανίστηκε στη Βουλή ιδιαίτερα χαμογελαστός, ευδιάθετος και με αυξημένη… αυτοπεποίθηση, έκανε λόγο για… «μία μεγάλη επιλογή τομής και αλλαγής στο Δημόσιο», υπενθυμίζοντας παράλληλα στους κυβερνητικούς εταίρους πως η χώρα έχει δεσμευτεί για 2.000 απολύσεις έως το τέλος Ιουνίου.
Οι αναφορές του κ. Βορίδη, που θεωρήθηκαν από πολλούς προκλητικές, έδωσαν το έναυσμα για νέο γύρο αντιπαράθεσης.
Ο Ν. Μαριάς (ΑΝ.ΕΛΛ.) επισήμανε πως με βάση τα λεγόμενα της κ. Χριστοφιλοπούλου η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη. «Δεν διαθέτει τη δεδηλωμένη στον λαό, αν θέλετε να τη μετρήσουμε, ιδού η Ρόδος, εκλογές τώρα!», σημείωσε από την πλευρά του ο Π. Λαφαζάνης, απομακρύνοντας ουσιαστικά το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Πάμε», απάντησε… χαλαρά ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε λίγο μετά: «Οποιος αμφισβητεί τη δεδηλωμένη, ας καταθέσει πρόταση μομφής να τελειώνουμε».
Παρεμβαίνοντας ο πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε πως «αν κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση οφείλουμε, σύμφωνα με τον Κανονισμό και το Σύνταγμα, να προχωρήσουμε να δούμε αν υπάρχει δεδηλωμένη». «Θέμα δεδηλωμένης, όμως, αυτήν τη στιγμή δεν τίθεται», σημείωσε.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=60337
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε