- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Γερμανικός εμφύλιος στη «δίκη της ΕΚΤ»
13/06/13 Αρχείο Άρθρων,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου
Για δεύτερη ημέρα, χθες, συνεχίστηκε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, η διαδικασία μιας από τις πιο κρίσιμες δικαστικές μάχες για το μέλλον της Ευρωζώνης. Οι Γερμανοί δικαστές καλούνται από σήμερα να αποφασίσουν εάν η πολιτική της ΕΚΤ να αγοράζει απεριόριστα κρατικά ομόλογα χωρών υπό κρίση –όπως η Ελλάδα- συνάδει με το γερμανικό Σύνταγμα. Οποια και να είναι η απόφαση των δικαστών είναι πιθανόν ότι θα ανακοινωθεί μετά το πέρας των γερμανικών εκλογών στο τέλος Σεπτεμβρίου και θα επηρεάσει, θετικά ή αρνητικά, το μέλλον ολόκληρης της Ευρωζώνης.
Χθες, Τετάρτη, τα ξίφη τους διασταύρωσαν ξανά επικριτές και υπέρμαχοι της ΕΚΤ σε πολύ υψηλούς τόνους. Πρωταγωνιστές της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως ο Ασμουσεν της ΕΚΤ, ο Βάιτμαν της Μπούντεσμπανκ, αλλά και πολύ γνωστοί οικονομολόγοι.
Η σύγκρουση Ασμουσεν και Βάιτμαν, δηλαδή ΕΚΤ και Μπούντεσμπανκ, είχε ξεκινήσει από την Τρίτη και συνεχίστηκε, με τον Ασμουσεν να έχει την στήριξη Μέρκελ και Σόιμπλε, οι οποίοι στην παρούσα φάση πήγαν με το πλευρό της ΕΚΤ και όχι της δικής τους Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Ο Ασμουσεν για ακόμη μια φορά υπεραμύνθηκε της πολιτικής της ΕΚΤ να αγοράζει κρατικά ομόλογα, λέγοντας πως «πρόκειται για ένα φυσιολογικό όργανο της νομισματικής πολιτικής. Σκοπός μας είναι να ενδυναμωθεί η νομισματική πολιτική των χωρών-μελών της Ευρωζώνης και όχι να αποτρέψουμε χρεοκοπίες».
Ο Βάιτμαν της Μπούντεσμπανκ από την πλευρά του ζήτησε από την ΕΚΤ να βάλει όρια στις αγορές ομολόγων, δηλώνοντας ότι «πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί. Η ΕΚΤ με την πολιτική που ακολουθεί σύντομα θα χάσει την αξιοπιστία της».
«Επικίνδυνη πολιτική»
Ο Χανς Βέρνερ Ζιν, του Ινστιτούτου Ifo, επιτέθηκε στην πολιτική της ΕΚΤ, λέγοντας ότι βάζει σε πολύ μεγάλους κινδύνους τη Γερμανία και σημειώνοντας χαρακτηριστικά «πρόκειται για μια επικίνδυνη πολιτική. Η Γερμανία τη στιγμή αυτή εγγυάται στις αγορές τεράστια ποσά για τα προγράμματα βοήθειας των χωρών υπό κρίση. Εάν κάτι πάει στραβά, η Γερμανία θα έχει τεράστιες απώλειες. Δεν είναι δυνατόν η Γερμανία μέσω της ΕΚΤ να εγγυάται και εκεί ανάλογα τεράστια ποσά. Εάν η Γερμανία καταρρεύσει, θα καταρρεύσει και η Ευρωζώνη».
Στο ίδιο ύφος και ο Κλέμενς Φεστ, οικονομολόγος, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Ινστιτούτου. Ο Φεστ σημείωσε ότι «η πολιτική της ΕΚΤ κινείται στη ζώνη του λυκόφωτος, μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής».
Αντίθετα, ο Λουτς Κάροβιτς, στέλεχος της γερμανικής Commerzbank, υποστήριξε πως η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ έχει βοηθήσει πάρα πολύ, τονίζοντας ότι «η πολιτική της ΕΚΤ έχει συμβάλει στο να ηρεμήσουν πάρα πολύ οι αγορές τον τελευταίο καιρό».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=60385
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε