- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ψάχνουν αντίβαρο στον ΔΕΣΦΑ

13/06/13 Αρχείο Άρθρων,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με την ιδιωτικοποίηση των δικτύων φυσικού αερίου-μέσω της αζερικής προσφοράς- η κυβέρνηση αναζητεί διέξοδο στο αποτυχημένο success story

 

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

 

getψωρFile [1]

Υπό τη σκιά των εξελίξεων από τον κυβερνητικό «γύψο» στην ΕΡΤ και υπό τον φόβο ενός νέου φιάσκου τύπου ΔΕΠΑ, η κυβέρνηση διά του ΤΑΙΠΕΔ άνοιξε χθες την προσφορά της αζερικής εταιρείας αερίου για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ (δίκτυα φυσικού αερίου), αλλά επέλεξε να κρατήσει σιγήν ιχθύος τόσο για το προσφερόμενο τίμημα όσο και για την τελική απόφασή της.

 

Σε επίσημη ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ, που πουλά το 31% της εταιρείας, έκανε γνωστό ότι εξετάζει μαζί με τα Ελληνικά Πετρέλαια (κατέχουν το 35%) και τους συμβούλους του την προσφορά ώστε να λάβει τις αποφάσεις του σε επόμενο διοικητικό συμβούλιο, με τις πληροφορίες να λένε ότι είναι τόσο πολλές οι προϋποθέσεις των Αζέρων για την αξία ενεργητικού και τα χρέη του ΔΕΣΦΑ που έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την ελληνική πλευρά, η οποία θέλει να αξιολογήσει τις λεπτομέρειες πριν κατακυρώσει ή… απορρίψει την προσφορά.

 

Εν τούτοις πηγές του ΤΑΙΠΕΔ καλλιεργούσαν προσδοκίες για την κατακύρωση της συμφωνίας «υπό την προϋπόθεση ότι θα τελεσφορήσουν μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα οι διαπραγματεύσεις με τη Socar προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερο τίμημα από εκείνο που προσέφεραν», όπως χαρακτηριστικά δήλωναν πηγές από το Ταμείο.

 

Το ΤΑΙΠΕΔ ανεπισήμως θεωρεί «καλή» την προσφορά των Αζέρων και δεν ανησυχεί για την κατάληξη του διαγωνισμού θεωρώντας ότι δεν θα ναυαγήσει, όπως αυτός της ΔΕΠΑ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 100% του ΔΕΣΦΑ αποτιμάται γύρω στα 600 εκατ. ευρώ, επομένως το ελάχιστο αποδεκτό τίμημα για το ΤΑΙΠΕΔ για το προς πώληση 66% είναι τα 400 εκατ. ευρώ, ποσό που φαίνεται να υπερκαλύπτει η προσφορά της Socar, αν και μάλλον δεν προσεγγίζει καν τις αρχικές προσδοκίες για τίμημα 460 εκατ. ευρώ που είχαν καλλιεργηθεί.

 

Ελπίδες

 

Πέραν του ταμειακού οφέλους που θα έχει η Ελλάδα, η κυβέρνηση θέλει να ελπίζει ότι ενδεχόμενη ευόδωση της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ θα σημάνει και την ένταξη του ελληνικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου στο ευρύτερο σύστημα μεταφοράς αζερικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

 

Με λίγα λόγια δηλαδή, η εξαγορά του ΔΕΣΦΑ θα παίξει ρόλο και στην τελική απόφαση της κοινοπραξίας διαχείρισης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ για την επιλογή του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (ΤΑP) ως της διαδρομής που θα μεταφέρει το αζερικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Ιταλίας, αντί του ανταγωνιστικού Nabucco που παρακάμπτει τη χώρα μας και ακολουθεί διαδρομή μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας μέχρι την Αυστρία.


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=60391