- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Yποβαθμίζει το Χρηματιστήριο σε αναδυόμενη αγορά

13/06/13 Αρχείο Άρθρων,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Του Βασίλη Γεώργα

 

54 [1]

 

Νέο έξωθεν πλήγμα δέχτηκε τα μεσάνυχτα της Τρίτης το success story της Ελλάδας με την απόφαση της Morgan Stanley Capital International να υποβαθμίσει το ελληνικό Χρηματιστήριο σε αναδυόμενη αγορά από τον ερχόμενο Νοέμβριο.

 

Η Ελλάδα γίνεται έτσι η πρώτη χώρα-μέλος της ευρωζώνης που βγαίνει από τη χορεία των αναπτυγμένων αγορών, στην οποία εισήλθε το 2001 από τη Morgan Stanley, και το Χ.Α. θα συγκαταλέγεται από το ερχόμενο φθινόπωρο στις αναδυόμενες μαζί με την Τσεχία, την Αίγυπτο, την Ουγγαρία, το Μαρόκο, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική και την Τουρκία.

 

Το πλήγμα σε ό,τι αφορά τον επικοινωνιακό αντίκτυπο διεθνώς από τη συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ισχυρό, πόσο μάλλον όταν ανοίγει η πόρτα μιας ενδεχόμενης νέας σοβαρότερης υποβάθμισης και από τον οίκο FTSE, η οποία ουσιαστικά, αν και εφόσον έρθει, θα είναι η τρίτη στη σειρά αφού ήδη έχει προϊδεάσει για τις προθέσεις της από τον περασμένο Μάρτιο και η Russel Investments, η οποία συμβουλεύει funds με ενεργητικό 2,4 τρισ. δολαρίων.

 

Οσο κι αν η υποβάθμιση ήταν αναμενόμενη και σε κάποιο βαθμό προεξοφλημένη, αφού η Ελλάδα βρισκόταν από πέρυσι σε καθεστώς αναθεώρησης και οι προθέσεις της νεοϋορκέζικης εταιρείας ήταν σε γνώση των χαρτοφυλακίων που ακολουθούν παθητικά τους δείκτες της, δεν παύει να προβληματίζει και να προκαλεί ανησυχία για τις δυνητικές επιπτώσεις της στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Οι δείκτες του MSCI αποτελούν «μπούσουλα» για περισσότερα από 7 τρισ. δολάρια επενδυτικών κεφαλαίων παγκοσμίως, μικρό μέρος των οποίων είναι ακόμη τοποθετημένο στην ελληνική αγορά.

 

Οι χρηματιστηριακές αρχές εκτιμούν, ωστόσο, πως ο αντίκτυπος θα είναι επί της ουσίας περιορισμένος, καθώς περιορισμένη ήταν και η στάθμιση των μόλις δύο ελληνικών μετοχών του MSCI Greece στον παγκόσμιο δείκτη MSCI World Index που είχε υποχωρήσει σε μόλις 0,01% από 0,16% τον Μάιο του 2010 σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

 

Θα δεκαπλασιαστεί το βάρος της Ελλάδας

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της κεφαλαιαγοράς, στον δείκτη MSCI Greece για τις αναπτυγμένες αγορές, όπου παθητικά funds επενδύουν περίπου 3 τρισ. δολάρια, η Ελλάδα έχει σήμερα 0,02% ενώ η στάθμιση στις αναδυόμενες αγορές, όπου funds παθητικής διαχείρισης επενδύουν περίπου 1,6 τρισ. δολάρια, θα δεκαπλασιαστεί και εκτιμάται ότι θα φτάσει σε 0,2%, σύμφωνα με υπολογισμούς της MSCI, ενισχύοντας τις θετικές ροές κεφαλαίων προς το Χ.Α.

 

Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι, ενώ σήμερα στον MSCI Greece συμμετέχουν μόλις δύο εταιρείες (ΟΤΕ και ΟΠΑΠ), στον αντίστοιχο ελληνικό δείκτη για τις αναδυόμενες αγορές αναμένεται να υπάρχουν 7 εισηγμένες εταιρείες.

 

Eφυγαν 8,4 δισεκατομμύρια, ήρθαν 700 εκατομμύρια

 

Στην πραγματικότητα τα περισσότερα funds που επένδυσαν στην Ελλάδα μετά το 2001 δεν είναι εδώ και πολύ καιρό παρόντα στο Χ.Α.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κεντρικού Αποθετηρίου Αθηνών, από τον Αύγουστο του 2007 μέχρι και το καλοκαίρι του 2012 οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές είχαν πραγματοποιήσει καθαρές εκροές άνω των 8,4 δισ. ευρώ από το ελληνικό Χρηματιστήριο, ποσό που ουσιαστικά ενσωματώνει κεφάλαιο, κέρδη και ζημιές που πήραν μαζί τους οι ξένοι επενδυτές εγκαταλείποντας τις ελληνικές μετοχές.

 

Στον αντίποδα, με αφετηρία το καλοκαίρι του 2012, από τη στιγμή δηλαδή που το σενάριο του grexit άρχισε να χάνει έδαφος, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές είναι σταθερά καθαροί αγοραστές κάθε μήνα και έχουν πραγματοποιήσει καθαρές εισροές που ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ στις μετοχές του FTSE Large Cap 25 (Ιούλιος 2012-Μάιος 2013).

 

 ………………………………………………………………

 

Η… θετική πλευρά 

 

H χθεσινή απόφαση υποβάθμισης μπορεί να έχει διπλή ανάγνωση, αφού το ποτήρι μπορεί να το δει κανείς και μισογεμάτο. Η (επι)στροφή αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλων θεσμικών χαρτοφυλακίων τα οποία επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες.

 

Για την ιστορία, στα αίτια που οδήγησαν στην απόφαση της υποβάθμισης από τον ερχόμενο Νοέμβριο είναι μεταξύ άλλων ότι η ελληνική αγορά δεν πληροί πλέον μια σειρά από κριτήρια, όπως ο δανεισμός τίτλων και τα διαθέσιμα μέσα δανεισμού, η δυνατότητα ανοιχτών πωλήσεων (σ.σ: τράπεζες), οι περιορισμοί στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές αλλά κυρίως η χαμηλή κεφαλαιοποίηση των μετοχών.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=60401