- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας

13/06/13 ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ,Αρχείο Άρθρων

Του Τάσου Παππά

 

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες. Το πολίτευμά μας είναι πρωθυπουργική δημοκρατία (αδόκιμος όρος, ωστόσο περιγράφει με ακρίβεια την πραγματικότητα). Δεν έχει, για παράδειγμα, την εξουσία να διαλύει τη Βουλή όταν διαπιστώνει δυσαρμονία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην κοινωνία. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι είναι μια διακοσμητική φιγούρα στη θεσμική σκηνή. Δεν μπορεί, φέρ' ειπείν, να αδιαφορεί όταν παραβιάζονται οι νόμοι με ευθύνη της κυβέρνησης, ούτε να σφυρίζει αδιάφορα όταν το Σύνταγμα υπονομεύεται με βάναυσο τρόπο και μάλιστα συστηματικά. Μία δήλωσή του, μία κίνησή του, που θα φροντίσει να γίνει γνωστή, μπορεί να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις, να συνετίσουν όσους σκέφτονται να παρασπονδήσουν και να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα.

 

Μέχρι τώρα δεν έχει αντιδράσει στις αλλεπάλληλες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου με τις οποίες πορεύεται η τρικομματική κυβέρνηση. Πρόκειται για μια πρακτική που δεν συνάδει με μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Μέχρι τώρα δεν έχουμε ακούσει από τα χείλη του ούτε μία κουβέντα για το ζήτημα της πολιτικής επιστράτευσης απεργών, με επιχειρήματα από την πλευρά της κυβέρνησης που βρίσκονται εκτός συνταγματικής νομιμότητας. Τέσσερις κλάδοι εργαζομένων είναι σε καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης. Η αυθαίρετη ερμηνεία του Συντάγματος από την κυβερνητική πλειοψηφία έχει γίνει δυστυχώς κανόνας. Αν στις προηγούμενες περιπτώσεις θα ήταν δυνατόν κάποιος με πριαπική φαντασία να ισχυριστεί ότι όλα έγιναν καλώς, στο θέμα της ΕΡΤ έχουμε σκαστές λαθροχειρίες τις οποίες όφειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επισημάνει και να ανακαλέσει στην τάξη τους δράστες, δηλαδή τους εμπνευστές αυτής της σκανδαλώδους απόφασης για το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας. Πώς ενέκρινε μία απόφαση που δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία της Βουλής;

 

Αν πάρουμε τοις μετρητοίς τις επίσημες ανακοινώσεις των κομμάτων που πλαισιώνουν τη Νέα Δημοκρατία -και οφείλουμε να τις πάρουμε τοις μετρητοίς, γιατί κατά δήλωσή τους είναι σοβαρά και υπεύθυνα κόμματα-, τότε μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, άντε και τις ψήφους των βουλευτών της Χρυσής Αυγής που επί της ουσίας έχει συμφωνήσει, δεν βγαίνει ο απαιτούμενος αριθμός των 151 εδρών. Συνεπώς η κυβέρνηση έχει σοβαρό πρόβλημα. Αμφισβητείται εμπράκτως ότι διαθέτει τη δεδηλωμένη. Αυτό φυσικά δεν προκύπτει από κάποια ψηφοφορία στη Βουλή, αλλά από την εκτίμηση των συσχετισμών. Επρεπε να το πάρει υπόψη του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως επίσης ήταν υποχρεωμένος να προβληματιστεί από το γεγονός ότι την επίμαχη πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν την έχουν υπογράψει όλοι οι υπουργοί. Η απουσία των υπογραφών των υπουργών που έχουν υποδειχτεί από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι μια απόδειξη ότι τα κόμματά τους δεν συμφωνούν με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=60453