- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ανοιχτή δημόσια ραδιοτηλεόραση

18/06/13 MEDIA,Αρχείο Άρθρων

Το ΣτΕ ζητά να λειτουργήσουν κανάλια και ραδιόφωνα της ΕΡΤ αλλά με μια απόφαση που επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες Ανοιχτή δημόσια ραδιοτηλεόραση

 

Της Κατερίνας Κατή

 

getFile (48) [1]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φραγμό στο κυβερνητικό πραξικόπημα που «μαύρισε» τη δημόσια ραδιοτηλεόραση έβαλε χθες το βράδυ, κι ενώ δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κώστας Μενουδάκος.

 

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, εκτιμώντας τη μείζονα σπουδαιότητα της υπόθεσης, τόσο για νομικούς και πραγματικούς όσο και για κοινωνικούς λόγους, με την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε, άναψε το πράσινο φως για την άμεση επαναλειτουργία όλων των συχνοτήτων της ΕΡΤ, με το υπάρχον -προς το παρόν- δυναμικό.

 

Ειδικότερα, η προσωρινή διαταγή αναστέλλει την εκτέλεση της προσβαλλόμενης από το σωματείο των εργαζομένων (ΠΟΣΠΕΡΤ) Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποκλειστικά και μόνο ως προς το μέρος με το οποίο προβλέπεται ότι:

 

* Διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και λειτουργία διαδικτυακών ιστότοπων της ΕΡΤ Α.Ε.

 

* Οι συχνότητες της ΕΡΤ παραμένουν ανενενεργές.

 

Παράλληλα, όμως, με την προσωρινή διαταγή διατάσσεται:

 

* Η λήψη από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και υφυπουργό στον πρωθυπουργό των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστότοπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα που θα υπηρετεί τον δημόσιο φορέα, όπως προβλέπεται από την παράγραφο 2 του άρθρου 1 της υπ' αριθμόν ΟΙΚ/02.11.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

 

Τι σημαίνει, επί της ουσίας, αυτή η απόφαση σύμφωνα με διευκρινίσεις που παρείχε ο κ. Μενουδάκος, αλλά και με τις εκτιμήσεις έγκυρων νομικών και δικαστικών κύκλων;

 

Οτι η δημοσία ραδιοτηλεόραση πρέπει να λειτουργεί απρόσκοπτα και κανείς δεν μπορεί να της βάζει «λουκέτο».

 

Επιβεβαιώνει, όμως, ακόμα ότι η ΕΡΤ, όπως την ξέραμε, δεν υπάρχει πια, καθώς το κλείσιμό της είναι σύννομο.

 

Δεν αίρεται, δηλαδή, το σκέλος της υπουργικής απόφασης για την κατάργηση της ως εταιρείας, ωστόσο πρέπει άμεσα να επαναλειτουργήσουν όλα τα ραδιόφωνα, τα κανάλια και οι ιστοσελίδες της. Η προσωρινή διαταγή δεν περιλαμβάνει τα μουσικά σύνολα και τις συμφωνικές ορχήστρες της ΕΡΤ καθώς και την έκδοση του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση».

 

Η άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα γίνει από έναν δημόσιο φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή δεν μπορεί να είναι ιδιωτική εταιρεία. Πρέπει να διορισθεί νέο Διοικητικό Σχήμα, όπως ένας διαχειριστής ή μια επιτροπή, που θα φέρει τις αρμοδιότητες τις οποίες είχε η παλιά διοίκηση της επιχείρησης και που θα αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα εκτελεσθεί η απόφαση. Κατά την κρίση του, και τις ανάγκες που θα υπάρξουν, ο διαχειριστής θα έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό ή να το απολύσει όλο ή εν μέρει.

 

Σημαντικό ρόλο στην έκδοση της προσωρινής διαταγής για άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, φέρεται να έπαιξε η ομογένεια.

 

Πρωτόγνωροι ισχυρισμοί του Δημοσίου

 

Πριν προχωρήσει στην απόφαση του ο κ. Μενουδάκος είχε συνακροαστεί επί δίωρο τους διαδίκους, δηλαδή την ΠΟΣΠΕΡΤ και το ελληνικό Δημόσιο. Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της ΠΟΣΠΕΡΤ ανέπτυξαν τους λόγους ακύρωσης της αντισυνταγματικής αυτής ρύθμισης και κατέθεσαν πλήθος στοιχείων που καταδεικνύουν το επείγον της κατάστασης και την ανάγκη αποτροπής του κινδύνου που η ρύθμιση συνεπάγεται για τους εργαζομένους, τα ατομικά δικαιώματα και το δημόσιο συμφέρον.

 

Οι εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου ανέπτυξαν -σύμφωνα με πληροφορίες- απίθανους ισχυρισμούς, όπως ότι η απόφαση κατάργησης της ΕΡΤ αποτελεί «τεχνική επιλογή», ότι το Σύνταγμα και οι Διεθνείς Συμβάσεις δεν επιβάλλουν τη λειτουργία δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, αφού το ΣτΕ δεν έχει την αρμοδιότητα, στο πλαίσιο διαδικασίας προσωρινής διαταγής, να ελέγξει την Υπουργική Απόφαση.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=61586