- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Οπλα από παντού
18/06/13 Αρχείο Άρθρων,ΚΟΣΜΟΣ
ΣΥΡΙΑ Η εμπλοκή της Χεζμπολάχ στο πλευρό του Ασαντ και η ανακατάληψη του Κουσαΐρ έδωσαν την ευκαιρία στη Σαουδική Αραβία και τη Δύση να εξοπλίσουν ανοικτά τους αντάρτες
Της Ελλης Πάνου
[1]H πληροφορία ότι το Ριάντ άρχισε εδώ και δυο μήνες να εξοπλίζει τους αντάρτες στη Συρία με αντιαεροπορικούς πυραύλους, σε συνδυασμό με την αιφνίδια επιστροφή του 90χρονου βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα, από τις διακοπές του στο Μαρόκο το Σαββατοκύριακο, φούντωσαν τις φήμες για εξελίξεις. Οπως υποστήριξε ανωνύμως αξιωματούχος από χώρα του Κόλπου στο Reuters, τα όπλα έφτασαν κυρίως από προμηθευτές στο Βέλγιο και τη Γαλλία, με το Παρίσι να πληρώνει και το κόστος μεταφοράς τους, ενώ το «εμπόρευμα» είχε παραλήπτη τον στρατηγό Σαλίμ Ιντρίς, επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA). Η κλιμάκωση των συγκρούσεων και ειδικά η ανοιχτή εμπλοκή της οργάνωσης Χεζμπολάχ στο πλευρό του καθεστώτος με την ανακατάληψη της στρατηγικής πόλης Κουσαΐρ -ανέφερε η ίδια πηγή – ήταν η αιτία που «ώθησε το βασίλειο να αναλάβει δράση».
«Στείλτε μας πυραύλους»
Μιλώντας στο Reuters την Παρασκευή, ο Ιντρίς είχε παροτρύνει τη Δύση να στείλουν στους αντικαθεστωτικούς αντιαεροπορικούς και αντιαρματικούς πυραύλους και να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, υποστηρίζοντας ότι οι αντάρτες με τον σωστό εξοπλισμό μπορούν να νικήσουν τον στρατό του Ασαντ μέσα σε έξι μήνες. Πηγές της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες οι αντάρτες έχουν παραλάβει τουλάχιστον 50 αντιαρματικούς πυραύλους Koknurs και έχουν σταλεί στις ομάδες των ενόπλων που δίνουν μάχες κατά του στρατού βόρεια από το Χαλέπι. «Εάν η Ευρώπη στείλει όπλα, η αυλή της θα γίνει άντρο τρομοκρατίας και η Ευρώπη θα πληρώσει βαρύ τίμημα γι' αυτό» απείλησε από τη Δαμασκό ο Σύρος πρόεδρος σε συνέντευξη του που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung», προειδοποιώντας ότι τέτοια κίνηση θα «εξαγάγει την τρομοκρατία», αφού «οι τρομοκράτες θα αποκτήσουν μάχιμη εμπειρία και θα επιστρέψουν με ακραίες ιδεολογίες».
Από την άλλη πλευρά η Σαουδική Αραβία και οι άλλες μοναρχίες του Κόλπου, γράφει η «Wall Street Journal», θεωρούν τη Συρία το τελευταίο πεδίο μάχης της διαθρησκευτικής αντιπαράθεσης που κυριαρχεί στην περιφερειακή πολιτική σκηνή την τελευταία δεκαετία – κυρίως η απόπειρα του σιιτικού Ιράν να επεκτείνει την κυριαρχία του σε ζώνες επιρροής που οι σουνίτες θεωρούν παραδοσιακά δικές τους. Για τον βασιλιά Αμπντάλα το θέμα είναι και προσωπικό. Νιώθει προδομένος -σχολιάζει η WSJ- από την άρνηση του Ασαντ να απαρνηθεί τον σφικτό εναγκαλισμό της Τεχεράνης και να ενταχθεί στο σουνιτικό γεωπολιτικό στρατόπεδο. Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η «έκκληση» της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς προς τους ένοπλους «συμμάχους» της Χεζμπολάχ να μη χάνουν τον στόχο τους, να αποσυρθούν από τη Συρία και να «στρέψουν πάλι τα όπλα τους κατά του σιωνιστή εχθρού», του Ισραήλ.
Μέχρι τώρα η Σαουδική Αραβία ήταν από τις πιο ηχηρές φωνές υπέρ του εξοπλισμού της συριακής αντιπολίτευσης, αλλά τις εξελίξεις επιτάχυνε η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα την περασμένη εβδομάδα να βοηθήσει επιλεγμένες φράξιες των ανταρτών, που κορύφωσε τις ανησυχίες ότι επίκειται γενικευμένη περιφερειακή σύγκρουση. Την περασμένη εβδομάδα η Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε τις φήμες ότι τα μαχητικά F16 και τα συστήματα Patriot που έστειλε στην Ιορδανία για στρατιωτικές ασκήσεις, πρόκειται να μείνουν στο βασίλειο των Χασεμιτών και πυροδότησε τα σενάρια που λένε ότι το Αμμάν μπορεί να προετοιμάζεται να κηρύξει «μια νέα ζώνη ασφάλειας» στη νότια Συρία, από όπου οι αντάρτες με διεθνή υποστήριξη μπορούν να επιτεθούν στη Δαμασκό και οι πρόσφυγες να ζουν σχετικά ήσυχοι μέχρι να σταματήσουν οι συγκρούσεις.
Φυσικό ήταν το θέμα να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας στη Σύνοδο των G8 στη Βόρεια Ιρλανδία μέσα σε κλίμα έντασης μεταξύ των ηγετών, με τη Ρωσία να δηλώνει εκ των προτέρων σε όλους τους τόνους τις προθέσεις της. «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» διακήρυξε η Μόσχα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να τονίζει, μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Ντέιβιντ Κάμερον, με γλαφυρό τρόπο ότι «δεν χρειάζονται υποστήριξη άνθρωποι που όχι μόνο σκοτώνουν τους εχθρούς τους, αλλά τους κατακρεουργούν και επιδίδονται σε ανθρωποφαγία μπροστά στις κάμερες».
«Πώς μπορούμε να επιτρέψουμε στη Ρωσία να συνεχίσει να εξοπλίζει το καθεστώς του Ασαντ, όταν η αντιπολίτευση παραλαμβάνει πολύ λίγα όπλα και σφαγιάζεται;» αναρωτήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, δήλωση ενδεικτική για τη σκληρή αντιπαράθεση και στους G8 και στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπου η Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=61620
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε