- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
G8 με άρωμα «ψυχρού πολέμου»
19/06/13 Αρχείο Άρθρων,ΚΟΣΜΟΣ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ Παρά την πρόθεση της Βρετανίας να κυριαρχήσουν στη σύνοδο των 8 πλουσιότερων χωρών οικονομικά θέματα, τελικά υπερίσχυσε η διαφωνία Ρωσίας – Δύσης για τη Συρία
Λονδίνο Tου Ισαάκ Α. Καριπίδη
Σε… ψυχροπολεμικό κλίμα ολοκληρώθηκε χθες στo Λοχ Ερν, στη Βόρεια Ιρλανδία η διήμερη σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Οκτώ πιο πλούσιων κρατών στο κόσμο, γνωστή ως G8. Μεταξύ των θεμάτων που συμπεριλάμβανε η ατζέντα ήταν η φορολογία, η ανάπτυξη, η Συρία και η τρομοκρατία. Για την Βρετανία που φιλοξενούσε την σύνοδο οι προτεραιότητες ήταν τα λεγόμενα «three T’s» (tax, trade, transparency) δηλαδή φόροι, εμπόριο, διαφάνεια.
Για το θέμα της Συρίας, το βασικότερο πολιτικό «αγκάθι» της συνόδου, οι ηγέτες των 8 κρατών δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν καθώς διαπιστώθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, σοβαρή διάσταση απόψεων ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία.
Ρωσικό βέτο
Οπως ανέφεραν χθες το βράδυ διπλωματικές πηγές, η Ρωσία ήταν η μόνη που διαφώνησε στην υπογραφή μιας κοινής δήλωσης που θα ζητούσε την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Ασαντ από την προεδρία της χώρας, με αποτέλεσμα το κοινό ανακοινωθέν να μην… ανακοινωθεί ποτέ. «Ενας έναντι επτά για το ζήτημα της Συρίας», έλεγαν χαρακτηριστικά αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε πως είναι «αδιανόητο» να παραμείνει στην εξουσία ο Σύρος πρόεδρος. Από την άλλη μεριά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που εμφανίζεται μεταξύ άλλων εξοργισμένος με τους Αγγλο-Αμερικανούς για το σκάνδαλο παρακολούθησης (και) της ρωσικής αντιπροσωπείας υπό τον Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στο G20 του 2009 υποστήριξε πως την τύχη του Μπασάρ αλ Ασαντ πρέπει να την αποφασίσει ο συριακός λαός. Ο «τσάρος» υπεραμύνθηκε μάλιστα των νέων συμβόλαιων όπλων που έχει υπογράψει η κυβέρνησή του με τον Σύρο πρόεδρο, λέγοντας πως πρόκειται για μια καθ' όλα νόμιμη διαδικασία. «Εμείς παρέχουμε όπλα στη νόμιμη κυβέρνηση, βάσει νόμιμων συμφωνιών» είπε χαρακτηριστικά επικρίνοντας την ίδια στιγμή τη Δύση για τη βοήθεια που παρέχει στους Σύρους αντάρτες.
Παρ' όλα αυτά, όλοι τους συμφώνησαν ότι πρέπει να διοργανωθεί μια ειρηνευτική διάσκεψη για την Συρία. Αν και δεν όρισαν μια συγκεκριμένη ημερομηνία, εξέφρασαν την ευχή να επιτευχθεί μια συμφωνία για μια μεταβατική κυβέρνηση η οποία θα έχει τη συναίνεση όλων των πλευρών το συντομότερο δυνατόν.
Αξίζει να σημειωθεί πως, παράλληλα με τις ευχές τους, στην τελική τους ανακοίνωση εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αυξανόμενη απειλή της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού στη Συρία, ςνώ έκαναν λόγο για το λυπηρό φαινόμενο της «ολοένα και πιο έντονου θρησκευτικού χαρακτήρα σύγκρουσης». Ζήτησαν από τις αρχές της Συρίας και από την αντιπολίτευση της χώρας να δεσμευτούν από κοινού κατά τη διάρκεια της μελλοντικής ειρηνευτικής διάσκεψης για την «καταστροφή και την εκδίωξη από την Συρία όλων των οργανώσεων και των ατόμων που έχουν σχέσεις με την Αλ Κάιντα και όλων των άλλων οργανώσεων που συνδέονται με την τρομοκρατία».
Φοροδιαφυγή
Ισως η πιο σημαντική απόφαση που πήραν οι ηγέτες που συμμετείχαν στην σύνοδο αυτή, ήταν η καταπολέμηση από κοινού της φοροδιαφυγής σε παγκόσμιο επίπεδο. Ετσι αποφασίστηκε «οι φορολογικές αρχές σε όλο τον κόσμο να ανταλλάσσουν άμεσα πληροφορίες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», όπως αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση. Η δήλωση «Λοχ Ερν», όπως ονομάστηκε, συμπεριλαμβάνει επίσης συγκεκριμένα μέτρα και προτάσεις κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της φοροαποφυγής μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών και ιδιωτών. Οπως επισημάνθηκε στη σύνοδο τα προβλήματα αυτά αποτελούν πια προβλήματα «όλου του κόσμου». Επισημάνθηκε πως πια αποτελεί πάγια τακτική για μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες να μεταφέρουν χρήματα από μητρικές σε θυγατρικές εταιρείες με στόχο να αποφύγουν με νόμιμο τρόπο την καταβολή φόρων. Γι' αυτό τον λόγο αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, να αλλάξει η νομοθεσία για τη μεταφορά χρημάτων από τη μια εταιρεία και τη μια χώρα στην άλλη ώστε οι πολυεθνικές εταιρείες να είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν πόσους φόρους έχουν πληρώσει και σε ποια χώρα.
Σημαντική θεωρείται και η συζήτηση που ξεκίνησε μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. ώστε μελλοντικά να υπογραφεί συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών. Γεγονός που, όπως λένε οι αναλυτές, θα βοηθήσει σημαντικά τις οικονομίες τόσο της Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ καθώς θα καταργηθούν δασμοί, θα περιοριστεί η γραφειοκρατία, ενώ παράλληλα θα μειωθεί ο χρόνος των συναλλαγών. «Αν επιτευχθούν όλα αυτά τότε είναι σίγουρο πως οι εμπορικές συναλλαγές των δύο πλευρών θα αυξηθούν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας», υποστηρίζουν οικονομικοί αναλυτές.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=61737
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε