- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Η κατά Σαμαρά ραδιοτηλεόραση

19/06/13 Άρθρα,Αρχείο Άρθρων

Εναν «πειρατικό» μεταβατικό φορέα σχεδιάζει η κυβέρνηση μετά την ΕΡΤ, με τη συμμετοχή από 30 έως 150 εργαζομένων υπό την εποπτεία νέου υφυπουργού και την έντονη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Αλλη μια δυσάρεστη έκπληξη επιφυλάσσει στους κυβερνητικούς του εταίρους αλλά και τη χώρα ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, εν όψει της απογευματινής σύσκεψης που θεωρείται καθοριστική για το μέλλον της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι θέμα ωρών η εκπομπή του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, που χαρακτηρίζεται μεταβατικός, βρίσκεται εκτός ΕΡΤ και θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας, με υποτυπώδες πρόγραμμα. Εάν η πρόταση απορριφθεί, συνεργάτες του πρωθυπουργού αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, λέγοντας χαρακτηριστικά «να πουν οι εταίροι αν τελικός τους στόχος είναι η αποσταθεροποίηση της χώρας».

 

Νέα υπουργική απόφαση 

 

Ο νέος μεταβατικός φορέας συστήνεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Σ. Κεδίκογλου, εσπευσμένα, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι γέφυρες επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ και κυρίως τη ΔΗΜΑΡ, που επιμένουν στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ χωρίς άλλη καθυστέρηση και με κανονικό πρόγραμμα. Το νέο κυβερνητικό σχέδιο είναι, όπως εκτιμάται στο πρωθυπουργικό επιτελείο, πλήρως εναρμονισμένο με την απόφαση του ΣτΕ, υπό το πρίσμα των νεότερων διευκρινίσεων, και θα παρουσιαστεί αναλυτικά από τον κ. Σαμαρά στους εταίρους.

 

Με την εκπομπή του νέου φορέα η κυβέρνηση σπεύδει να κλείσει τη συζήτηση για τη λειτουργία της ΕΡΤ, ωστόσο είναι αμφίβολο αν θα αποτελέσει διέξοδο από την κρίση με τους εταίρους ή θα οδηγήσει στη ρήξη. Πάντως, στην κυβέρνηση θέλουν να πιστεύουν ότι «αυτή η πρωτοβουλία δίνει περιθώρια ενός γενναίου συμβιβασμού». Πάνω σε αυτό το σχέδιο ο κ. Σαμαράς φέρεται έτοιμος να συζητήσει διορθωτικές προτάσεις για τη βελτίωση του φορέα και κυρίως «τη φιλοσοφία, τη δομή και το πρόγραμμα του νέου φορέα ραδιοτηλεόρασης ΝΕΡΙΤ».

 

Ο μεταβατικός φορέας θα υπάγεται απευθείας στο υπουργείο Οικονομικών σε γενική διεύθυνση που συστήνεται ειδικά γι' αυτό τον σκοπό με τη συνεργασία της Γ.Γ. Μεταφορών-Επικοινωνιών και της Γ.Γ. Επικοινωνίας του υπουργείου Επικρατείας. Το πρόγραμμα θα είναι προσωρινό, ενώ στις φιλοδοξίες της κυβέρνησης είναι να δίνονται και τρία δελτία ειδήσεων, κοινά και στις τρεις τηλεοπτικές συχνότητες, σε όλες τις ραδιοφωνικές και στα πολυμέσα. Η εκπομπή του σήματος και του υποτυπώδους προγράμματος θα γίνει από ιδιωτικά στούντιο, κατόπιν συμφωνίας παροχής υπηρεσιών δίμηνης διάρκειας και το προσωπικό που θα εργαστεί με συμβάσεις θα είναι περιορισμένο αριθμητικά, μερικές δεκάδες άτομα (από 30 έως 150), όπως χαρακτηριστικά λέγεται από κυβερνητικές πηγές.

 

Υφυπουργός… δώρο 

 

Για την εποπτεία του φορέα είναι εκπεφρασμένη η πρόθεση του πρωθυπουργού να δημιουργηθεί θέση υφυπουργού, η οποία προσφέρεται στους κυβερνητικούς εταίρους. Η διοικούσα επιτροπή του φορέα προβλέπεται επίσης ότι θα είναι διακομματικού χαρακτήρα και θα έχει την ευθύνη για τη στελέχωση και το πρόγραμμα του φορέα.

 

Το σχέδιο για τον μεταβατικό φορέα οριστικοποιήθηκε σε σύσκεψη υπό τον Γ. Στουρνάρα, ο οποίος έχει εφεξής και την ευθύνη για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Οσον αφορά τους εργαζομένους της ΕΡΤ, μετά τις συμπληρωματικές διευκρινίσεις από το ΣτΕ, είναι θέμα ημερών η διαδικασία των απολύσεων και των αποζημιώσεων όλου του προσωπικού. Ως ημερομηνία καταγγελίας των συμβάσεων έχει οριστεί η 11η Ιουνίου που έπεσε το σήμα.

 

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, τα σχέδια αυτά έχουν γνωστοποιηθεί σε αδρές γραμμές στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Ωστόσο από τις βολιδοσκοπήσεις δεν έγινε σαφές εάν προκύπτει σύγκλιση. Οι εμφανίσεις πάντως των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, του Π. Κουκουλόπουλου και του Ανδρ. Παπαδόπουλου, στο χθεσινοβραδινό απεργιακό δελτίο της ΕΡΤ προς το αντίθετο κατατείνουν.

 

Την ίδια ώρα, οι προσδοκίες που ο ίδιος ο κ. Σαμαράς καλλιεργεί αναφορικά με την πορεία της οικονομίας, έρχονται να διαψευστούν από τις νέες επισημάνσεις της τρόικας για την κατάσταση του ΕΟΠΥΥ και των Ασφαλιστικών Ταμείων, γεγονός που βαρύνει και άλλο την ήδη τεταμένη κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε το απόγευμα με τους επικεφαλής της τρόικας. Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε το λουκέτο της ΕΡΤ για το προαπαιτούμενο μέτρο των 2.000 απολύσεων μέσα στον Ιούνιο.

 

Αγχος για τους εταίρους 

 

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με αγωνία τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αν και επιμένουν ότι «θα βρεθεί κοινός τόπος και η κρίση θα ξεπεραστεί». Για πρώτη φορά όμως ετέθη στις συσκέψεις των συνεργατών του πρωθυπουργού ακόμη και το ενδεχόμενο ο ένας ή και οι δύο εκ των εταίρων να άρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση. Τις προηγούμενες ημέρες οι άνθρωποι του κ. Σαμαρά παρέπεμπαν στην περίπτωση αυτή σε προσφυγή στις κάλπες. Υπάρχουν όμως δεύτερες σκέψεις εάν η κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει την ανοχή των εταίρων. Και αυτή η εκδοχή έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια για την κυβέρνηση. Στις εισηγήσεις που έχει δεχτεί ο πρωθυπουργός είναι να ζητήσει εκλογές, επικαλούμενος μείζον εθνικό θέμα. Ομως, υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης, καθώς ο κ. Σαμαράς κινδυνεύει να φορτωθεί προσωπικά την ευθύνη για την πρόκληση πρόωρων εκλογών. Και μάλιστα με την ΕΡΤ κλειστή.

 

 

 

 

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=61788