- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

O αγώνας μόλις τώρα αρχίζει

19/06/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαμένοι στη μετάφραση της απόφασης του ΣτΕ οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ αισθάνονται παγιδευμένοι. Προβληματίζονται για το μέλλον τους και πολλοί διαβεβαιώνουν ότι ο αγώνας για τη Δημόσια Τηλεόραση και τις θέσεις εργασίας θα πάρουν νέες διαστάσεις

 

 Των Κώστα Ζαφειρόπουλου, Γιάννη Μπασκάκη  φωτ.: Μάριος Βαλασόπουλος

 

 

getazeFile [1]

Απόγευμα της όγδοης μέρας απεργίας στην ΕΡΤ. Ζέστη και σαφώς λιγότερος κόσμος. Οι τελευταίοι έφυγαν από εδώ τα ξημερώματα κατά τις 6 όταν τελείωσαν οι συναυλίες. Στο προαύλιο του ραδιομεγάρου οργανώνεται η ανοιχτή συνέλευση των αλληλέγγυων διαδηλωτών. Μέσα στο κτίριο οι περισσότεροι είναι άυπνοι. Η συνέλευση των εργαζομένων είχε πραγματοποιηθεί νωρίς το πρωί. Πρόσωπα κουρασμένα και κυρίως προβληματισμένα. Η απόφαση του ΣτΕ, στο επίκεντρο της κουβέντας σε κάθε πηγαδάκι. Στην αρχή όλοι σχεδόν την υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα. Περνάμε τον έλεγχο της ομάδας περιφρούρησης και πιάνουμε κουβέντα με μια εργαζόμενη, που έχει μόλις αναλάβει τη βάρδιά της:

 

«Δεν θα δεχτώ να δουλεψω»

 

«Τώρα μετά τις επεξηγήσεις αισθανόμαστε παγιδευμένοι. Βρισκόμαστε σε σύγχυση. Αναρωτιόμαστε αν είμαστε εργαζόμενοι, απολυμένοι ή άνεργοι. Νιώθουμε τελειωμένοι. Θα μας πουν, κάποιοι θα συνεχίσουν να δουλεύουν και οι υπόλοιποι απολύονται. Εγώ δεν θα δεχτώ να δουλέψω έτσι». Την ίδια φράση την ακούσαμε χθες πολλές φορές. Τόσο καιρό το μαύρο μάς ένωνε, τώρα θέλουμε πιο πολύ από ποτέ τη στήριξη του κόσμου, λένε με μια φωνή δημοσιογράφοι και τεχνικοί στην αίθουσα σύνταξης.

 

Διασφαλίζει όμως τους εργαζομένους η απόφαση του ΣτΕ ή το μαύρο θα γίνει γκρι; Η παρουσιάστρια Σταυρούλα Χριστοφιλέα έχοντας στα χέρια της τη γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου της ΕΡΤ ισχυρίζεται πως τα δικαιώματα των εργαζομένων διασφαλίζονται με την απόφαση του ΣτΕ, αναγνωρίζοντας όμως ότι «το δικαστήριο αυτό δεν μπορεί να μπει στην ουσία, βγάζει απλά απόφαση προσωρινής διαταγής. Θα έπρεπε σήμερα το πρωί κανονικά η κυβέρνηση να πατήσει το κουμπάκι με την ίδια ευκολία που έκλεισε την ΕΡΤ και να φέρει δημοσιογραφικό προσωπικό για να αρχίσει να εκπέμπει η εταιρεία. Δεν το έχει κάνει. Ποιος όμως διασφαλίζει τη λειτουργία της ΕΡΤ; Αυτοί οι άνθρωποι που είμαστε εδώ συνεχώς. Γιατί δεν πατάει ο κύριος Στουρνάρας το κουμπί; Γιατί μεθοδεύει άλλη κατάσταση και είναι υπόλογος γι' αυτό. Είναι σαφές αυτό», μας εξηγεί λίγο πριν μπει στο στούντιο, καταλήγοντας πως «έχουμε όλοι καβαλήσει ένα κύμα το οποίο προσπαθούμε να μας βγάλει σε μια αμμουδιά, όχι φυσικά για να κάνουμε διακοπές και να πούμε, εντάξει, αράξαμε, αλλά να μη μας βγάλει σε ξέρα. Αυτό παλεύουμε». Καθώς η ώρα περνάει οι μισοί αισθάνονται απολυμένοι και οι άλλοι μισοί προσπαθούν να τους πείσουν ότι υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας. «Εχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Διαχειριζόμαστε οι ίδιοι πλέον το πρόγραμμα. Τώρα η ΕΡΤ είναι πραγματικά δημόσια», τους ακούμε να λένε μεταξύ τους. «Δεν προλαβαίνουμε να σκεφτούμε το εργασιακό μας μέλλον, ούτε να στεναχωρηθούμε. Αυτή τη στιγμή πρέπει να κρατήσουμε την ΕΡΤ ζωντανή», εξηγεί η δημοσιογράφος Μαρίνα Δεμερτζιάν και συμπληρώνει πως τα σκάνδαλα οικονομικής φύσης περιορίζονται στη διοίκηση. Η ίδια με 12 χρόνια προϋπηρεσίας έχει μισθό κάτω από 1.100 ευρώ και συνάδελφοί της με 25 χρόνια αμείβονται με 1.400 ευρώ. Οι ρεπόρτερ για όλα τα δελτία ειδήσεων είναι μόλις 20. Οι συμβασιούχοι έχουν φύγει και δεν υπάρχει πλέον προσωπικό για να βγουν καλά καλά ούτε οι ειδήσεις στο δελτίο των 9.

 

«Δεν είμαστε το ίδιο με τα ρετιρέ, τους συμβούλους και τους διευθυντές. Για παράδειγμα, η Ματίνα Ρέτσα (υποψήφια της Ν.Δ. στην Εύβοια) ήρθε με προϋπηρεσία από το «Ράδιο Αλιβέρι» ως ειδική σύμβουλος επικοινωνίας με 3.500 ευρώ. Η συγκεκριμένη δεν έχει καν πατήσει το πόδι της στην ΕΡΤ και δουλεύει στο γραφείο του Σίμου Κεδίκογλου», τονίζει η Μαρίνα και συνεχίζει: «Γνωρίζουμε μέσω Διαύγειας και έχουμε δώσει εδώ και 1,5 μήνα στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα του προσωπικού ειδικών θέσεων και όλο τον κατάλογο με τις προβληματικές εξωτερικές και μεικτές παραγωγές». Οι επεξηγήσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για την απόφαση του ΣτΕ γίνονται γνωστές στους εργαζομένους. Γίνεται λόγος για προσωπικό ασφαλείας, που θα προσληφθεί με σύμβαση έργου ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου και είναι στο χέρι των αρμόδιων υπουργών να αποφασίσουν από πού αυτό θα προέρχεται. «Η απόφαση του ΣτΕ δεν διασφαλίζει τους εργαζομένους, όλοι εν δυνάμει απολυμένοι είμαστε και το μόνο που θα κάνουν θα είναι να σταματήσει αυτό το μαύρο ώστε να σταματήσει και η αντίδραση της κοινωνίας. Τώρα είναι στα δικά μας χέρια να επικοινωνήσουμε στον κόσμο ότι τα προβλήματα δεν τελείωσαν, ίσα ίσα μεγάλωσαν», λέει ο Λουκάς Πανουργιάς από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ. Πηγαίνοντας προς την έξοδο η κυρία της περιφρούρησης μας φωνάζει: «Το καλύτερο σενάριο είναι να κάνουμε μόνοι μας την εξυγίανση, μέσα από τις επιτροπές αγώνα και όχι μέσα από μια διακομματική επιτροπή που θα αποφασίσει ποιος πρέπει να δουλέψει. Χρειάζεται εξυγίανση αλλά με αξιοκρατία και εμπιστοσύνη». Γύρω στις 7 μια πορεία φοιτητών φτάνει στην ΕΡΤ. Φοιτητικοί σύλλογοι από το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

«Ο αγώνας είναι διπλός»

 

Ο Αχιλλέας Γκριζιώτης είναι φοιτητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αυριανός δημοσιογράφος. «Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει να μην έχεις μισθό αξιοπρέπειας, καταλαβαίνουμε τι είναι να μην έχεις κανένα δικαίωμα, καταλαβαίνουμε τι είναι να είσαι άνεργος. Αρα για μας που θα είμαστε αύριο εργαζόμενοι, αυτός ο αγώνας είναι διπλός, γιατί αν δεν τον δώσουμε τώρα θα πρέπει να τον δώσουμε αύριο».


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=61848