- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Νέο «πάρτι» με προμήθειες στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο
19/06/13 Αρχείο Άρθρων,ΕΛΛΑΔΑ
Του Νίκου Φωτόπουλου
Κλινική… ανομίας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης! Πάρτι με προμήθειες αντιδραστηρίων φέρονται ότι έκαναν η διευθύντρια του ανοσολογικού εργαστηρίου και υπάλληλος φαρμακευτικής εταιρείας, που κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ.
Την υπόθεση εξιχνίασε το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας, ύστερα από σχετική παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Λάμπρου Τσόγκα. Αστυνομικοί έκαναν έφοδο τον περασμένο Δεκέμβριο και κατέσχεσαν τα αρχεία προμηθειών και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της 60χρονης διευθύντριας του ανοσολογικού εργαστηρίου για απιστία σχετικά με την υπηρεσία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική οργάνωση και παράβαση του Νόμου Περί Καταχραστών Δημοσίου (ο ν.1608 που επισείει ποινή ισόβιας κάθειρξης).
Αστρονομικό ποσό
Επίσης, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 44χρονου υπαλλήλου φαρμακευτικής εταιρείας, η οποία προμήθευε τα φαρμακευτικά σκευάσματα στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, η συνολική επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου από την επιπλέον προμήθεια φαρμακευτικού εξοπλισμού υπολογίζεται στο αστρονομικό ποσό των 4.005.404,85 ευρώ!
Η έρευνα επεκτάθηκε στο χρονικό διάστημα από τα έτη 2007 έως 2012, οπότε η κατηγορούμενη γιατρός φέρεται πως έδινε εντολή για την προμήθεια πολλαπλάσιας ποσότητας αντιδραστηρίων (φαρμακευτικό σκεύασμα) από διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες. Μάλιστα, για ορισμένο αριθμό εξετάσεων οι ποσότητες προμήθειας αντίστοιχων αντιδραστηρίων για όλα τα έτη που αφορούσε η έρευνα ήταν δυσανάλογα μεγαλύτερες (είκοσι και πλέον φορές) από αυτές που χρησιμοποιήθηκαν. Η πλεονάζουσα ποσότητα καταστρεφόταν χωρίς να έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης και παραγγέλνονταν νέα σκευάσματα, δίχως να συντάσσεται καν πρακτικό καταστροφής για τα υπάρχοντα.
Ενδεικτικά, για μία μόνο εξέταση κατά τη διάρκεια ενός έτους παραγγέλθηκαν 3.040 αντιδραστήρια, ενώ χρησιμοποιήθηκαν από αυτά μόνο τα 21. Αγοράστηκαν δηλαδή 3.019 επιπλέον αντιδραστήρια, με την επιβάρυνση για το νοσοκομείο να ανέρχεται στο εξωφρενικό ποσόν των 45.867,83 ευρώ.
Από την πλευρά του, ο 44χρονος υπάλληλος της φαρμακευτικής εργαζόταν επί 15 χρόνια στο συγκεκριμένο εργαστήριο του νοσοκομείου τοποθετούμενος εκεί από την εταιρεία του. Σύμφωνα με την έρευνα των αρχών, τον Οκτώβριο του 2011, αν και απολύθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία, εξακολουθούσε να εργάζεται στο εργαστήριο, χωρίς να μισθοδοτείται από καμία δημόσια ή ιδιωτική επιχείρηση έως τον περασμένο Ιανουάριο, όταν απομακρύνθηκε από τη διοίκηση του νοσοκομείου μετά την εισαγγελική έρευνα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ιπποκράτειο βρίσκεται στη δίνη αρνητικής δημοσιότητας εξαιτίας των φουσκωμένων προμηθειών ιατρικών υλικών. Τον Μάιο του 2010 η τοπική εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» είχε αποκαλύψει άλλο… πάρτι, που είχε στηθεί από γιατρούς και εταιρείες σε δύο κλινικές του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να επέλθει οικονομική ζημία ύψους περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Τότε, την έρευνα είχε κάνει το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), άρχισε στις 22 Δεκεμβρίου 2009 και ολοκληρώθηκε στις 29 Απριλίου 2010, για προμήθειες της Ορθοπεδικής και Νευροχειρουργικής Κλινικής για διάστημα μόνον ενός έτους. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκαν ανεξέλεγκτες παραγγελίες και υπερτιμολογήσεις ιατρικών υλικών, μη τήρηση των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί μεταξύ του νοσοκομείου και των εταιρειών, πράξεις στις οποίες εμπλέκονταν δεκατρείς γιατροί, περίπου 48 προμηθεύτριες εταιρείες, καθώς και διοικητικά στελέχη του ιδρύματος κατά την επίμαχη περίοδο.
Δύο χρόνια μετά, τον Μάιο του 2012, ο εισαγγελέας Λάμπρος Τσόγκας άσκησε διώξεις σε βάρος των εμπλεκομένων, δηλαδή της διοίκησης του νοσοκομείου κατά την περίοδο 2007-2009 και δεκατριών γιατρών της Ορθοπεδικής και της Νευροχειρουργικής Κλινικής.
Στο μεταξύ, μέρος της οικονομικής ζημίας που υπέστη το νοσοκομείο έχει επιστραφεί κατόπιν συμφωνίας του ιδρύματος με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Αντιθέτως, τότε, είχαν αρνηθεί να επιστρέψουν χρήματα οι γιατροί σε βάρος των οποίων έγινε καταλογισμός.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=61870
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε