- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ξέχασαν και τις διακηρύξεις περί διαφάνειας

07/12/12 Άρθρα,ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Της Ελενας Βαρίνου

 

Παρωχημένο σλόγκαν φαίνεται πως αποτελεί για τους κυβερνητικούς εταίρους η διαφάνεια, αφού Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φαίνεται να επιθυμούν την παραπομπή των υποθέσεων Λαγκάρντ και Ρουμελιώτη στο αρχείο, επιβραδύνοντας την κοινοβουλευτική διερεύνηση των σχετικών δικογραφιών.

 

Οι χθεσινές διαβουλεύσεις, τόσο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όσο και στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ήταν ενδεικτικές για την πρόθεση των κομμάτων της πλειοψηφίας να ακολουθήσουν την πεπατημένη αφού, παρά τις εισαγγελικές υποδείξεις για την αναζήτηση των πολιτικών ευθυνών:

 

- Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποφάσισε να εξετάσει κατά προτεραιότητα το καθεστώς λειτουργίας των ηλεκτρονικών ΜΜΕ και την αδειοδότηση συχνοτήτων, συνεχίζοντας τη διερεύνηση της υπόθεσης Λαγκάρντ σε δεύτερο χρόνο και υπό διαφορετικό πρίσμα.

 

- Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε να μη δοθούν αντίγραφα των δικογραφιών Λαγκάρντ και Ρουμελιώτη στα κόμματα, επιτρέποντας μόνον επιτόπια μελέτη. Αποφασίστηκε παράλληλα να διατεθεί από κοινού στις Επιτροπές Θεσμών και Πόθεν Εσχες η προβολή των στοιχείων των μεγαλοκαταθετών της Ελβετίας, που περιλαμβάνονται στο επίμαχο stick που διαβιβάστηκε στη Βουλή μαζί με τη δικογραφία για τη λίστα Λαγκάρντ.

 

Σημειώνεται ότι από τη σχετική συζήτηση προκύπτουν ερωτήματα για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης φέρεται να μη διαπραγματεύτηκε σκληρά τη δυνατότητα πρόσβασης των βουλευτών στα στοιχεία της δικογραφίας, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου που έχει αναλάβει την αξιολόγησή της.

 

Την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ενορχήστρωναν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Λαγκάρντ, προτάσσοντας στον αντίποδα τον έλεγχο του χώρου των ηλεκτρονικών ΜΜΕ (το σχετικό αίτημα διατύπωσε με επιστολές η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ διά του Απ. Κακλαμάνη), παρά τις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί «συγκάλυψης» και «συσκότισης».

 

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αφού υπενθύμισε ότι η σχετική διερεύνηση βρίσκεται σε εκκρεμότητα, πρότεινε συμπληρωματικά να κληθούν σε ακρόαση, εκτός του Γ. Παπανδρέου, τόσο ο Γ. Ραγκούσης εξαιτίας των δηλώσεών του ότι «τώρα εξηγούνται ανεξήγητες πολιτικές συμπεριφορές στο κέντρο της κυβέρνησης Παπανδρέου», όσο και ο Ευάγγ. Βενιζέλος, λόγω του ότι από βήματος Ολομέλειας και απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστηρίξει πως «κάποιος που γνωρίζω εμφανίστηκε ενώπιον της Επιτροπής και είπε ψέματα».

 

Η βουλευτής πρότεινε να τεθούν στο μικροσκόπιο της Επιτροπής και οι «καυτές» υποθέσεις της δικογραφίας Ρουμελιώτη, ζητώντας εκ νέου να διερευνηθεί ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος, το σκάνδαλο της Siemens, αλλά και η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου).

 

Ο Πρ. Παυλόπουλος υποστήριξε, προβάλλοντας νομικό επιχείρημα, πως η Επιτροπή Θεσμών θα πρέπει να συνεχίσει τη διερεύνηση της δικογραφίας Λαγκάρντ μόνον εάν μετατραπεί σε εξεταστική, επιστρέφοντας ταυτόχρονα το μπαλάκι στον ΣΥΡΙΖΑ για πρόταση σύστασης προανακριτικής.

 

Με την πρόταση της Ν.Δ. συντάχθηκε και το ΠΑΣΟΚ διά του Απ. Κακλαμάνη, οπότε και κατά πλειοψηφία η Επιτροπή αποφάσισε στην επόμενη συνεδρίαση να κληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και δευτερευόντως να αποφασιστεί εάν η Επιτροπή Θεσμών θα προσλάβει χαρακτήρα εξεταστικής επιτροπής ή όχι.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=6241