- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Oλονύχτιο θρίλερ με ανατροπές
22/06/13 Άρθρα,Αρχείο Άρθρων
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
[1]Να συνεχίσει με τον Ευάγγ. Βενιζέλο, με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεργασίας, αποφάσισε ο πρωθυπουργός μετά το ναυάγιο της σύσκεψης των τριών για την ΕΡΤ και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ. Μετά από αμφιταλαντεύσεις και πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο προσκήνιο και το παρασκήνιο ο πρωθυπουργός προέβη σε διάγγελμα, στο οποίο ξεκαθάρισε ότι «θα προχωρήσει όπως και να 'ναι» για να μη μείνει, όπως τόνισε, «ημιτελές το έργο της κυβέρνησης».
Ο πρωθυπουργός βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα να δεχθεί όλους τους όρους που βάζουν οι εταίροι για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και να συναινέσει στην αλλαγή φυσιογνωμίας της κυβέρνησης ή να τερματίσει τη συζήτηση και να πάρει το ρίσκο των εκλογών. Τελικά, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους συνεργάτες του, τους υπουργούς της Ν.Δ. και τον πρόεδρο της Βουλής, αξιολογήθηκαν θετικά οι δηλώσεις του Ευάγγ. Βενιζέλου, για στήριξη της κυβέρνησης ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ, και ο πρωθυπουργός αποφάσισε να πάει σε ανασχηματισμό, με κυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.
Στη σύσκεψη
Η χθεσινή σύσκεψη των τριών αρχηγών άρχισε με καθυστέρηση μίας ώρας, σε κλίμα αβεβαιότητας παρά τα βήματα σύγκλισης που είχαν σημειωθεί την προηγούμενη ημέρα. Με βάση το αποτέλεσμα της δεύτερης σύσκεψης, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε από τη Βιέννη υπέρμαχος της συναίνεσης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «απαιτείται ισχυρή, ευρεία, κοινωνική και πολιτική συναίνεση». Η μέχρι πρότινος επιμονή του κ. Σαμαρά στην αποφασιστικότητα εγκαταλείφθηκε προς ώρας, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προετοιμάζονταν για τις απογευματινές τους συνεδριάσεις με το βλέμμα στον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του.
Χαμηλοί τόνοι κρατήθηκαν από το πρωθυπουργικό επιτελείο και για τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με την καγκελάριο Μέρκελ, που εστιάστηκε σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού στα οικονομικά θέματα. Μόνον ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πήρε θέση ανοιχτά υπέρ των κυβερνητικών χειρισμών στο θέμα της ΕΡΤ, λέγοντας ότι οι συντηρητικοί ηγέτες της Ε.Ε. στηρίζουν την κυβέρνηση. Εξέφρασε δε την ελπίδα «να επιτύχουν στις συζητήσεις τους οι τρεις εταίροι» και να τερματιστεί η κρίση, λέγοντας μάλιστα ότι έχουν τη «στήριξή μας». Μετά την αιφνίδια τροπή της κρίσης, έκκληση απηύθυνε από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Ολι Ρεν να αποφευχθούν οι εκλογές.
Στο διάστημα που μεσολάβησε όμως από τη σύνοδο του ΕΛΚ έως την έναρξη της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου τα δεδομένα άλλαξαν. Και ενώ ο πρωθυπουργός ήταν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ανοιχτός σε όλες τις προτάσεις που θα έφερναν στη σύσκεψη οι εταίροι, το επιτελείο των στενών του συνεργατών έδειχνε λίγη ώρα πριν από την έναρξη της σύσκεψης αιφνιδιασμένο από τις πληροφορίες που διέρρευσαν για τις συνεδριάσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το θέμα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση πάει προς διευθέτηση, καθώς οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης είχαν αποδεχθεί το κλείσιμο της ΕΡΤ και την άποψη της κυβέρνησης για τη σύσταση ενός μεταβατικού φορέα έως ότου ιδρυθεί και λειτουργήσει η ΝΕΡΙΤ.
Υπό διαπραγμάτευση
Εχοντας κερδίσει αυτό τον πολιτικό πόντο, ο κ. Σαμαράς σύμφωνα με τους συνεργάτες του ήταν έτοιμος να συζητήσει τις εκκρεμότητες, για τον οργανισμό του μεταβατικού φορέα και την εποπτεία του, τον αριθμό του προσωπικού, όπως και τα τεχνικά θέματα εκπομπής προγράμματος. Με το κυβερνητικό πλαίσιο που, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες είναι εναρμονισμένο με την απόφαση του ΣτΕ (χθες το Τμήμα Αναστολών επαναβεβαίωσε την προηγούμενη απόφαση του προέδρου) όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έχουν απολυθεί από τις 11 Ιουνίου. Ο μεταβατικός φορέας θα στελεχωθεί από αυτούς με συμβάσεις ή τρίμηνης διάρκειας και παράλληλα θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη στελέχωση της ΝΕΡΙΤ. Ως προς τον αριθμό των συμβασιούχων, η κυβέρνηση, παρότι έχει ρίξει στο τραπέζι δύο προτάσεις, για λίγες δεκάδες έως και 700 με 800 συμβασιούχους, δεν θα είχε πρόβλημα εάν επέμειναν οι εταίροι στην πρόσληψη όσων θέλουν από τους απολυμένους (έως και 2.000 είπε ο κ. Σαμαράς στο διάγγελμά του) αφού από τις βολιδοσκοπήσεις που είχε κάνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας προς την τρόικα δεν προέκυψαν ισχυρές αντιρρήσεις.
Ωστόσο η πρόταση που έθεσε ο κ. Κουβέλης ήταν μακράν της προσωρινής επαναπρόσληψης των απολυμένων της ΕΡΤ, αφού περιλαμβάνει τη συνέχιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και αντί απολύσεων το μέτρο της εθελουσίας εξόδου. Το πρόβλημα που επίσης δεν βρήκε λύση είναι πότε και πού θα λειτουργήσει ο μεταβατικός φορέας, αφού οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ παραμένουν στο Ραδιομέγαρο και συνεχίζουν το δικό τους πρόγραμμα.
Υπό επιτήρηση…
Η πίεση των εταίρων για συνολική επανεξέταση της φυσιογνωμίας της κυβέρνησης, με νέο πλαίσιο -οργανόγραμμα, χρονοδιάγραμμα και εγγυήσεις που ζήτησε ο κ. Βενιζέλος και μία νέα συμφωνία που θέλει ο κ. Κουβέλης, δημιουργούσαν την εντύπωση στο Μέγαρο Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός είναι υπό επιτήρηση, και μάλιστα την ώρα που είναι ανοιχτός ο νέος κύκλος συνομιλιών με την τρόικα για τις αστοχίες του προγράμματος, με το ΔΝΤ, σύμφωνα με τους «Financial Times», να επανεξετάζει την απόσυρσή του εάν δεν καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. Την επόμενη εβδομάδα ο κ. Σαμαράς πάει στη σύνοδο κορυφής και αμέσως μετά έχει το συνέδριο της Ν.Δ., όπου σχεδίαζε να θέσει τη δική του πολιτική ατζέντα. Η ατζέντα του κ. Σαμαρά, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, τελεί υπό την αίρεση των απαιτήσεων που εγείρουν οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
…………………………………………………………………………………….
Xωρίς τη ΔΗΜΑΡ η κυβέρνηση
Ρωγμή στην κυβέρνηση προκάλεσε η σκληρή στάση του Φώτη Κουβέλη για το ζήτημα της ΕΡΤ, που είχε ως αποτέλεσμα την αιφνίδια διακοπή της χθεσινής σύσκεψης στο μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επικαλέστηκε εμμονική άρνηση του πρωθυπουργού να μην κάνει αποδεκτή την πρόταση του κόμματός του για την επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με τη διασφάλιση όλου του προσωπικού, τουλάχιστον με εξάμηνες συμβάσεις. Χρέωσε στον Αντώνη Σαμαρά την πλήρη ευθύνη για το αδιέξοδο, δεν αναφέρθηκε όμως ευθέως στην προοπτική άρσης της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που θα οδηγούσε σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Κρίσιμη για το τι μέλλει γενέσθαι και τις οριστικές αποφάσεις είναι η σημερινή συνεδρίαση στις 10 το πρωί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής. Συνομιλητές του κ. Κουβέλη απέφευγαν να αποκαλύψουν πλήρως τις προθέσεις του και δεν ήθελαν να σχολιάσουν ούτε τις εκκλήσεις Βενιζέλου να παραμείνουν στο σχήμα ούτε και τη φημολογία που είχε αναπτυχθεί αργά το βράδυ περί αποχώρησης των υπουργών που είχε υποδείξει η ΔΗΜΑΡ και της παροχής ψήφου ανοχής στη μετέπειτα δικομματική κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ. Πάντως το ενδεχόμενο αυτό εμφανιζόταν ως το πιθανότερο.
Σε άλλη γραμμή κινήθηκε το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τάχθηκε κατηγορηματικά κατά της προοπτικής να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες επικαλούμενος την ανάγκη κυβερνητικής σταθερότητας. Απηύθυνε κάλεσμα στον Φώτη Κουβέλη να επανεξετάσει τη στάση του και να μην αποχωρήσει, προκειμένου η κυβέρνηση να συνεχίσει να είναι τρικομματική, ωστόσο προειδοποίησε σε αυστηρό τόνο ότι δεν θα δεχτεί «α λα καρτ» στήριξη και συμπεριφορές «μέσα-έξω από την κυβέρνηση». Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες συνεδρίαζαν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, ενώ ο κ. Βενιζέλος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς τα νέα δεδομένα ανοίγουν τον δρόμο για ανάληψη αντιπροεδρίας από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και συμμετοχή πολύ περισσότερων στελεχών του κόμματος στη νέα κυβέρνηση.
Δημήτρης Κουκλουμπέρης
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=62454
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε