- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

«Πραγματικός μας εργοδότης ο κόσμος»

22/06/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Των Κώστα Ζαφειρόπουλου, Γιάννη Μπασκάκη

 

 

getFxceile [1]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Προετοιμάζουν το κλίμα για εισβολή», μας έλεγαν χθες το μεσημέρι στην αίθουσα σύνταξης δημοσιογράφοι της ΕΡΤ. Αφορμή η δήλωση – βόμβα του Σίμου Κεδίκογλου στον Real fm. Απαντώντας σε ερώτημα του Νίκου Χατζηνικολάου σχετικά με το πότε θα φύγει το «μαύρο» από τις οθόνες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «το πρόγραμμα μπορούμε να το εκπέμψουμε πάρα πολύ γρήγορα, σε 1-2 ημέρες, υπό τον όρο να απελευθερωθούν οι εγκαταστάσεις».

 

«Φοβούνται τον κόσμο. Οσο έχουμε κόσμο, έχουμε δύναμη. Αν είμαστε 50, θα το κάνουν, αν είμαστε 500 θα το κάνουν δύσκολα, αν είμαστε 5.000 δεν θα το κάνουν καθόλου», μας λένε οι συνάδελφοι της ΕΡΤ. Στις 2 χθες το μεσημέρι άρχισε η συνέλευση των εργαζομένων για την πιθανή εκκένωση του Ραδιομεγάρου. «Να ξανακαλέσουμε τον κόσμο που όχι μόνο θα λειτουργήσει ως ασπίδα, αλλά είναι και ο πραγματικός μας εργοδότης», ακούστηκε από τους εργαζομένους που αντιλαμβάνονται ότι το θέμα ξεπερνάει το προσωπικό τους πρόβλημα. Οτι το λουκέτο στην ΕΡΤ είναι η αρχή για το τέλος του κοινωνικού κράτους. «Δεν υπαναχώρησαν γιατί δεν τους ενδιαφέρει το οικονομικό. Τους ενδιαφέρει να παραδειγματίσουν την κοινωνία», ακούγεται στη συνέλευση.

 

Παράλληλα μεταφέρεται το κλίμα που επικρατεί στους περιφερειακούς δημόσιους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Οι εργαζόμενοι της επαρχίας αναφέρουν ότι δεν θα φύγουν από τα κτίρια. Ο λόγος είναι η ανάγκη αλλά και η πίεση της τοπικής κοινωνίας, η οποία τους προτρέπει «να μην τολμήσουν να φύγουν».

 

«Είναι περίεργο. Ενώ αποσύρθηκε η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση και χάνουμε στήριξη, το κλίμα είναι πιο αισιόδοξο. Νιώθουμε ότι δεν μας πούλησαν όλοι και μπορούμε να το παλέψουμε. Υπάρχει ελπίδα», λέει στην «Εφ.Συν.» η δημοσιογράφος Μαριλένα Κατσίμη και συμπληρώνει ότι από πλευράς της κυβέρνησης «δεν υπάρχει σχέδιο. Υπάρχει μόνο αυταρχισμός και προχειρότητα».

 

Δεν δίνονται επαρκείς εγγυήσεις

 

Εγινε σαφές πως η συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου για 2.000 εργαζόμενους στο μεταβατικό σχήμα δεν εγγυάται πως και στο νέο σχήμα θα παραμείνει ο ίδιος αριθμός. Οπως επίσης δεν υπάρχει καμία διασφάλιση ότι αυτοί οι 2.000 εργαζόμενοι του μεταβατικού καλοκαιρινού σχήματος θα προέρχονται εξ ολοκλήρου από έως τώρα υπαλλήλους της ΕΡΤ. Σύμφωνα με τον Δ. Περπατάρη, «η απόλυση ελέγχεται για νομική ακυρότητα, αυτοδίκαιη και μάλιστα από την πρώτη στιγμή». Δηλαδή είναι σαν να μην έγινε ποτέ. Για 3 λόγους:

 

1)Παραβιάζεται ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις, και μάλιστα η οδηγία της Ε.Ε. που είναι πάνω από το υπουργικό δίκαιο.

 

Ο Αρειος Πάγος έχει αποφανθεί ότι ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις πρέπει να εφαρμόζεται και σε περίπτωση κατάργησης επιχείρησης με νομοθετική ρύθμιση.

 

2) Η μη ταυτόχρονη καταβολή αποζημίωσης. Είναι κάτι που γνωρίζει και ένας πρωτοετής φοιτητής Νομικής. Επρεπε την ημέρα του ΦΕΚ (της κατάργησης της ΕΡΤ) ή να δοθεί το σύνολο της αποζημίωσης ή να δοθεί η πρώτη δόση σύμφωνα με τη μνημονιακή νομοθεσία, που αναφέρει καταβολή σε δίμηνες δόσεις.

 

3) Η διαδοχή εργοδότη. Ο νόμος λέει ότι εφόσον το Δημόσιο υπεισέρχεται ως νόμιμος διάδοχος σε όλα (δικαιώματα και υποχρεώσεις), σημαίνει ότι θα έπρεπε οι συμβάσεις να συνεχιστούν κανονικά, χωρίς καμία τροποποίηση.

 

Τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει συμβεί. Κάποιοι αναρωτήθηκαν αν πιθανή υπογραφή των δίμηνων συμβάσεων θα τους δώσει περισσότερες πιθανότητες πρόσληψης στον νέο φορέα. Ρίσκο ή αυταπάτη;

 

Για πολλούς, οι τρίμηνες συμβάσεις θεωρούνται το πρώτο φιλτράρισμα για τις απολύσεις. Μετά το τρίμηνο (ή δίμηνο) θα επακολουθήσει το δεύτερο φιλτράρισμα.

 

Προσέξτε τι υπογράφετε

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ετοιμάζονται για το καλοκαίρι θα μπουν περιορισμοί σε σχέση με τις μελλοντικές διεκδικήσεις των εργαζομένων. Με λίγα λόγια «ξέρεις τι υπογράφεις, τα ήθελες και τα έπαθες». «Είναι παγίδα, δεν μπαίνουμε σε παζάρια μεταβατικών σχημάτων» ήταν η άποψη που κυριάρχησε στη γενική συνέλευση. Οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε κατάθεση ομαδικών ασφαλιστικών μέτρων κατά του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και ατομικών αγωγών εντός του επόμενου τριμήνου. Ηδη την ερχόμενη Τρίτη υπάρχει το πρώτο δικαστήριο ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει εργαζόμενη στην ΕΡΤ.

 

Να παραμείνουν στις επάλξεις, διατηρώντας την κατάληψη, αυξάνοντας την περιφρούρηση και να κινηθούν όσο γίνεται πιο συλλογικά στην προάσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων τους, ήταν τα βασικά προτάγματα της χθεσινής συνέλευσης. «Περάστε το τριήμερο βλέποντας το πρόγραμμα της ΕΡΤ, εμείς δεν θα πάμε για μπάνια, είμαστε εδώ για δώσουμε φωνή στην κοινωνία. Μας χτυπάνε αλλά δεν είμαστε οι μόνοι απολυμένοι ή άνεργοι», λένε.

 

*Αργά χθες το απόγευμα, με ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας κάλεσε τους εργαζομένους να εκκενώσουν το κτίριο, αναφέροντας ότι: «Εχω ήδη δώσει εντολή στην Τράπεζα της Ελλάδος να καταβληθούν 2 μηνιαίοι μισθοί στους εργαζομένους αορίστου χρόνου της πρώην ΕΡΤ, ως πρώτη δόση έναντι της συνολικής αποζημίωσης. Στους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου θα καταβληθεί ένας μισθός μέχρι να υπάρξει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής και υπολογισμός τυχόν υπολοίπων, ενώ οι εργαζόμενοι κατηγοριών ΠΕΘ, ειδικών συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων δεν θα λάβουν αποζημίωση. Τα ποσά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς μισθοδοσίας των εργαζομένων της πρώην ΕΡΤ στην ALPHA ΕΜΠΟΡΙΚΗ Τράπεζα».

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=62846