- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Πήραν εγγυήσεις, ψάχνουν την τιμή
07/12/12 Αρχείο Άρθρων,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Της Ελένης Κωσταρέλου
Στο παρά πέντε αποφασίζουν σήμερα τα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών τραπεζών και τα διεθνή hedge funds για το ποσοστό συμμετοχής τους στο πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων.
Οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών Γ. Ζανιάς και Π. Χριστοδούλου (Εθνική), Ν. Νανόπουλος (Eurobank), Δ. Μαντζούνης (Alpha Bank) και Στ. Λεκάκος (Πειραιώς), σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβαν τα ανταλλάγματα που ζητούσαν από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα κατά τη χθεσινή συνάντησή τους.
Αφορούν τη νομική κάλυψη για την προστασία των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών από τυχόν αστικές ευθύνες, καθώς και τον αναβαλλόμενο φόρο. Για το μεν πρώτο η νομοθετική διάταξη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των προσεχών ημερών, για το δε δεύτερο στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για «διαδικαστικού χαρακτήρα διευθετήσεις».
Στελέχη του υπουργείου και των τραπεζών εκτιμούν ότι το όφελος που θα έχουν οι τράπεζες, με το οποίο θα επιβαρυνθεί ουσιαστικά ο προϋπολογισμός και οι φορολογούμενοι από την επιβολή του αναβαλλόμενου φόρου, είναι 4,2 δισ. ευρώ και από την επαναγορά 2 δισ. ευρώ.
Σήμερα συνεδριάζουν τα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών τραπεζών για να αποφασίσουν, όχι για το αν θα συμμετάσχουν, καθώς η απόφαση αυτή μάλλον έχει ληφθεί και είναι θετική, αλλά σε τι ποσοστό και σε ποια τιμή.
Σήμερα αποφασίζουν και τα μεγαλύτερα hedge funds διεθνώς, όχι για τη συμμετοχή τους, καθώς και για αυτούς θεωρείται σχεδόν βέβαιη, αλλά για το ποσοστό που θα διαθέσουν. Μεγάλοι οίκοι και αναλυτές του εξωτερικού, όπως μετέδιδαν χθες τα διεθνή πρακτορεία, τοποθετούσαν το συνολικό ποσοστό συμμετοχής ακόμα και πάνω από 50%.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε χθες ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε συμπέρασμα για το ζήτημα μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων. Ερωτηθείς δε αν ο ιδιωτικός τομέας θα αναλάβει μεγαλύτερο βάρος, σημείωσε ότι στην πραγματικότητα ο επίσημος-δημόσιος τομέας είναι αυτός που αναλαμβάνει το μεγαλύτερο βάρος, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «όλο το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τον επίσημο τομέα».
Στο μεταξύ, χθες, η Τράπεζα της Ελλάδος απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίας Κόλλια- Τσαρουχά σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών διευκρίνισε ότι «αποσκοπεί στην αναπλήρωση των ιδίων κεφαλαίων που απώλεσαν οι τράπεζες, κυρίως λόγω της δημοσιονομικής κρίσης και της συμμετοχής τους στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» και διευκρινίζει πως τυχόν αποκλίσεις από τα κεφάλαια που έχουν προβλεφθεί «εγκυμονούν κινδύνους για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, η ύπαρξη και λειτουργία του οποίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την απώτερη συνδρομή του στην παροχή πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=6338
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε