- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Στρίβειν διά του δημοψηφίσματος

26/06/13 ΚΟΣΜΟΣ

ΒΡΑΖΙΛΙΑ Η πρόεδρος Ρούσεφ θέτει στην κρίση του λαού συνταγματικές αλλαγές με στόχο να κατευνάσει τη λαϊκή οργή που εκφράστηκε με τις μαζικές και πολλές φορές βίαιες διαδηλώσεις τις προηγούμενες ημέρες

 

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

Εκπληξη, προσμονή, αλλά και αμφιβολία για το πότε και το πώς θα τεθεί σε εφαρμογή το φιλόδοξο πακέτο μεταρρυθμίσεων, που εξήγγειλε η Ντίλμα Ρούσεφ, είναι τα κυρίαρχα και αντικρουόμενα συναισθήματα της βραζιλιάνικης κοινής γνώμης, που έχει χορτάσει από τα παχιά λόγια των πολιτικών και απαιτεί εδώ και τώρα πράξεις από την κεντροαριστερή κυβέρνηση της χώρας. Μετά το πρωτοφανές μαζικό ξέσπασμα λαϊκής αγανάκτησης των τελευταίων εβδομάδων, που ταρακούνησε για τα καλά το πολιτικό κατεστημένο της Βραζιλίας, η πρόεδρος ανακοίνωσε την προκήρυξη δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος, μέσω της οποίας θα δρομολογηθούν οι ευρείες μεταρρυθμίσεις των πολιτικών θεσμών της χώρας.

 

Μια μακροχρόνια, περίπλοκη και ασαφή προς το παρόν διαδικασία, με απώτερο στόχο, όπως εκτιμούν αναλυτές, να κατευνάσει αφενός τη διάχυτη δυσαρέσκεια και απογοήτευση των πολιτών και αφετέρου να δώσει πίστωση χρόνου στην κυβέρνησή της, με ορίζοντα φυσικά τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές του 2014.

 

Αλλαγές σε πέντε τομείς

 

Τα σχέδια της Ρούσεφ αφορούν πέντε βασικούς τομείς: δημοσιονομική «υπευθυνότητα» – δηλαδή οικονομική σταθερότητα μέσω δικαιότερης φορολόγησης και μείωσης του υψηλού πληθωρισμού, που έχει εκτοξεύσει τα ύψη τις τιμές βασικών αγαθών-, επένδυση των συνολικών εσόδων από το πετρέλαιο στην παιδεία, πρόσληψη γιατρών από το εξωτερικό για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, δημιουργία εθνικού συμβουλίου για τις μεταφορές που θα χρηματοδοτηθεί με 25 δισεκατομμύρια δολάρια και, τέλος, συγκρότηση αναθεωρητικής Βουλής που θα διασφαλίσει την πρακτική εφαρμογή όλων των παραπάνω και την αλλαγή του Συντάγματος.

 

«Οι δρόμοι μάς λένε ότι θέλουν ο πολίτης και όχι ο προνομιούχος οικονομικός τομέας να έχει προτεραιότητα σ’ αυτή τη χώρα. Η ενέργεια, που πηγάζει από τους δρόμους, είναι ισχυρότερη από κάθε άλλο εμπόδιο. Δεν πρέπει να παραμείνουμε αδρανείς, αμήχανοι ή διχασμένοι» διακήρυξε η Ρούσεφ και ανακοίνωσε την άμεση αλλαγή νομοθεσίας για την πάταξη της διαφθοράς, με αυστηρότερες ποινές στους ενόχους. Οι Βραζιλιάνοι όμως δεν αναμένεται να εντυπωσιαστούν στ’ αλήθεια, πριν δουν διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς να καταδικάζονται και να οδηγούνται στη φυλακή, σχολιάζει το BBC. Οι φήμες περί επικείμενου ανασχηματισμού και αντικατάστασης του υπουργού Οικονομικών με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας διαψεύστηκαν από την κυβέρνηση.

 

Συνομιλίες με το κίνημα

 

Η Ντίλμα Ρούσεφ είχε συνομιλίες στην Μπραζίλια και με αντιπροσωπεία του Κινήματος «Χωρίς εισιτήριο» (Free Pass Movement), τη βασική πλατφόρμα που διοργανώνει τις διαδηλώσεις, στην οποία επανέλαβε τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις. «Δεν λάβαμε συγκεκριμένες απαντήσεις, ο αγώνας μας θα συνεχιστεί» τόνισε εκπρόσωπος των ακτιβιστών, που δηλώνουν ότι βαρέθηκαν να ακούν τις μεγαλόπνοες ομιλίες της προέδρου, τις οποίες -όπως ανέφεραν στην «El Pais»- γράφουν αντ’ αυτής οι σύμβουλοί της για να εξωραΐσουν τη φθαρμένη δημόσια εικόνα της. Η «Guardian» από την άλλη εκτιμά ότι η Ρούσεφ διακατέχεται από πολιτικό και οικονομικό πραγματισμό και δείχνει να ακούει τη φωνή του λαού της, σε αντίθεση με την άτεγκτη όσο και προκλητική στάση που τηρεί ο Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στο λαϊκό κίνημα στην Τουρκία. Βεβαίως κοινός και καθόλου αμελητέος παρονομαστής μεταξύ των δύο ηγετών είναι η βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι νεκροί από τις διαδηλώσεις στη Βραζιλία ανήλθαν στους τέσσερις, καθώς άλλες δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους όταν παρασύρθηκαν από αυτοκίνητο που έπεσε πάνω στην πορεία διαμαρτυρίας, στην οποία συμμετείχαν.


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=63881