- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
«Μη διώχνετε τους Παλαιστίνιους από τα χωριά τους»
27/06/13 Αρχείο Ειδήσεων
Eίκοσι τέσσερις σημαντικοί Ισραηλινοί συγγραφείς, ανάμεσά τους ο Νταβίντ Γκρόσμαν, ο Αμος Οζ και ο Αβραάμ Β. Γεοσούα, υπέγραψαν ένα κείμενο με το οποίο ζητούν από την κυβέρνησή τους να σταματήσει τη βίαιη απομάκρυνση παλαιστινιακών κοινοτήτων από τους άγονους λόφους στα νότια της Δυτικής Οχθης, τους οποίους προορίζουν εδώ και καιρό για στρατιωτική ζώνη πυρός.
Οπως τονίζουν οι συγγραφείς, ο ντόπιος πληθυσμός, όχι παραπάνω από χίλιες ψυχές, «βρίσκεται κάτω από έναν συνεχή φόβο, αντιμετωπίζει αβοήθητος μια ανελέητη δύναμη, που κάνει ό,τι μπορεί για να τον απομακρύνει από μια γη στην οποία ζει επί αιώνες». Η επιστολή, που έγραψε ο Νταβίντ Γκρόσμαν, συνεχίζει: «Μπροστά σ’ αυτή την πραγματικότητα συνεχόμενης κατοχής, στυγνού κυνισμού και κακίας, καθένας από εμάς έχει την ηθική υποχρέωση να προσπαθήσει να απαλύνει τον πόνο αυτών των ανθρώπων, να σταματήσει το γιγάντιο, σκληρό χέρι των δυνάμεων κατοχής».
Η περιοχή, έκτασης 3 τετραγωνικών χιλιομέτρων, καθορίστηκε ως «Ζώνη Πυρός 918» ήδη από το 1970. Τέσσερα από τα δώδεκα παλαιστινιακά χωριά εκκενώθηκαν, αλλά τα υπόλοιπα ανθίστανται, κατέφυγαν στην ισραηλινή Δικαιοσύνη και σε τρεις εβδομάδες η υπόθεση θα απασχολήσει το Ανώτατο Δικαστήριο. Οι χωρικοί υποστηρίζουν ότι η παρουσία τους σ’ αυτά τα εδάφη ξεκίνησε πριν από 350 χρόνια και πολλοί διαθέτουν οθωμανικούς τίτλους ιδιοκτησίας.
Οι περισσότεροι ζουν σε σπηλιές. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αξιοπρέπεια και τιμή», δήλωσε στην «Γκάρντιαν» ο Μαχμούντ Χαμαμντέχ. Μια ομάδα από τους συγγραφείς που υπέγραψαν την επιστολή, επισκέφτηκε πρόσφατα την περιοχή. Ενας από αυτούς, ο Ζερούγια Σαλέβ, δήλωσε: «Ντρέπομαι για το Ισραήλ». Και ο Εγιάλ Μεγκέντ είπε ότι η λογοτεχνία οφείλει να ξυπνά τους αναγνώστες και να τους ευαισθητοποιεί για όσα συμβαίνουν. «Εδώ δεν μιλάμε για απλή πολιτική», είπε, «αλλά για ένα ηθικό και ανθρώπινο πρόβλημα. Αυτό είναι το υλικό με το οποίο πρέπει να ασχολείται η λογοτεχνία, η ίδια η ανθρώπινη κατάσταση».
Το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας επιμένει, όμως, ότι η τοπογραφία της κάνει την περιοχή ιδανική για πεδίο βολής. Υποστηρίζει ότι δεν αποκλείει εντελώς την ανθρώπινη παρουσία, αλλά ότι οι χωρικοί θα μπορούν να δουλεύουν στα χωράφια τους ή να βόσκουν τα κοπάδια τους τα Σαββατοκύριακα, τις ισραηλινές αργίες και δύο μήνες τον χρόνο!
Βένα Γεωργακοπούλου
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=64764
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε